Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Česko se mění v zemi starců: Stoletých budou tisíce, seniorem každý třetí

Autor: bud - 
5. srpna 2018
06:15

Za posledních šest měsíců zemřelo v Česku 35 seniorů, kterým bylo více než 100 let. Vyplývá to z dal České správy sociálního zabezpečení, podle nichž počet staletých tuzemců v posledních letech vytrvale klesá. Momentálně je jich 457, nejstarší jsou dvě ženy z Prahy a Jihomoravského kraje, kterým je shodně 108. Tento trend se ale má brzy změnit. V následujících letech rychle poroste nejen počet staletých lidí, ale i všech seniorů. Za 30 let tak bude v důchodu každý třetí Čech.

Celkem 457 Čechů, 399 žen a 58 mužů, dosáhlo věku nejméně 100 let. Staletých seniorů ovšem v posledních letech rychle ubývá, ještě před rokem jich bylo 523 a před pěti dokonce 649. Jen za posledních šest měsíců jich podle úředníků České správy sociálního zabezpečení zemřely přes tři desítky.

„Nejstarší obyvatelky České republiky žijí v Praze a v Jihomoravském kraji, obě se narodily v roce 1910. Nejstarší muž je narozený v roce 1913 a žije v Jihomoravském kraji,“ uvedla mluvčí správy Jana Buraňová. Nejvíce stoletých seniorů podle ní žije v Praze (83 lidí), naopak nejméně na Liberecku, a to jen sedm. Tím, že dosáhnou 100 let věku, se jim zvýší důchod o 2000 korun, dodala mluvčí.

10 tisíc staletých

Přestože momentálně velmi starých lidí ubývá, trend se rychle otočí. Podle propočtů českých statistiků by už za třicet let mohlo být v populaci staletých více než 10 tisíc. A nezadržitelně stárnout bude obecně celý národ. Jen za poslední dva roky přibylo bezmála 100 tisíc seniorů, což je v průměru o 4100 navíc každý měsíc.

Dnes je ve starobním důchodu přibližně 2,4 milionů Čechů, za 10 let už to možná bude až o milion více. Zatímco dnes je starší 65 let přibližně každý pátý obyvatel, v polovině století to bude už každý třetí. Zásadní bude i to, že ve 30. letech se do seniorního věku dostanou silné ročníky z éry socialismu, takzvané „Husákovy děti“.

Čísla ukazují, jak Česko stárne. Čísla ukazují, jak Česko stárne. | ČSÚ

Pracující se budou muset víc činit

„Přirozeným důsledkem populačního stárnutí bude výrazný růst počtu osob s nárokem na starobní důchod. Vstupem osob narozených v poválečném období zvýšené porodnosti do důchodového věku a úbytkem mladých lidí, končících přípravu na povolání, nastane dlouhé období nepřetržitého růstu ekonomického zatížení aktivních obyvatel,“ konstatuje analýza Českého statistického úřadu.

Co dalšího říkají „stárnoucí“ odhady?

  • počet lidí v Česku bude obecně klesat
  • rychlému vymírání zabrání migrující cizinci, kteří se sem přestěhují
  • naroste délka dožití mužů i žen, obyvatelstvo výrazně zestárne. Dnes se ženy dožívají průměrně 82 let, muži pak 76 let
  • počet obyvatel starších 85 let se do roku 2050 zpětinásobí
  • už přes 20 let je v Česku více seniorů než dětí do 15 let

krista2018 ( 25. srpna 2018 14:57 )

akorát se tady rozeštvávají generace

ivopatta ( 5. srpna 2018 23:16 )

Zde jste zcela mimo mísu. Pokuste se příště reagovat k věci. Já píši o problémech pracujících rodičů vychovávajících děti z peněz, které si sami vydělali.

ivopatta ( 5. srpna 2018 23:10 )

Ti bezdětní si budou muset odložit právě tolik, kolik ušetřili na výchově dítěte. V opačném případě v průměru tunelují státní důchodový systém ve výši 1 milion 600 tisíc korun. Bezdětní ze svých odvodů sociálního a zdravotního pojištění financovali důchody a zdravotní ošetření svým rodičům. Na svůj důchod investovali v průměru 400 tisíc korun z daní přerozdělených částečně na výchovu dětí těch druhých (např. školství), a na důchodu dostanou 2 miliony korun. To je tunel ve výši 10 % ze 434,4 miliard korun vydaných letos na důchody. Ale zpět, bezdětný dostane i po důchodové reformě stejnou výměru důchodu jako před reformou. To co si nestačí naspořit, dostane z I. důchodového pilíře, protože důchodová reforma musí být také sociálně citlivá!

renataren ( 5. srpna 2018 22:32 )

Navrhuji posunout věk odchodu do důchodu na 85 let a nemocné, zchátralé střílet na státní útraty... takhle si to asi představujete??

ivoadler ( 5. srpna 2018 15:55 )

Co tím chtěl básník říci?

Zobrazit celou diskusi