Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stíhání politiků v krajích a městech? Zanedbatelný zlomek, říká Zeman

19. července 2018
14:10

Trestná činnost komunálních a krajských politiků tvoří v celkovém objemu kriminality jen zcela zanedbatelný zlomek – konkrétně 0,03 procenta. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který odmítl, že by státní zástupci a policie přepínali represi vůči voleným funkcionářům územních samosprávných celků. Vyšel přitom z analýzy, kterou zastupitelství zpracovalo na základě požadavku ústavně-právního výboru Sněmovny.

V letech 2013 až 2017 se komunálních a krajských politiků týkalo 438 případů, a to z celkového počtu 1,3 milionu trestních řízení. Zeman zdůraznil, že více než tři čtvrtiny případů začala policie prověřovat na základě podaných trestních oznámení.

U oznamovatelů se jedná o nespokojené občany, ale samozřejmě jsou to i političtí oponenti, kteří ve volbách nedopadli tak dobře jako v předchozím období,“ podotkl šéf státních zástupců.

Celkem 84 procent případů skončilo ještě ve fázi prověřování, tedy aniž by bylo zahájeno trestní stíhání.

Až před soud se v uplynulých pěti letech dostalo jen 49 případů a odsuzující rozsudek padl ve 24 z nich. V 16 případech došlo k úplnému zproštění viny, v 19 k částečnému.

 

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po jednání vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po jednání vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů | ČTK
Vyšetřovací komise k reorganizaci policie vyslechla nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Vyšetřovací komise k reorganizaci policie vyslechla nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

flora ( 19. července 2018 18:12 )

V absolutních číslech to zanedbatelný vzorek to sice je, ale nic to nevypovídá o tom, jakou škodu celkově způsobili a kolik jejich příbuzných a známých si tím pádem polepšilo, aniž by se zařadili do těch zbývajících čísel .

Zobrazit celou diskusi