Prodej se odehrál ve funkčním období primátorky Evy Richtrové. Mezi obviněnými jsou také její nástupci Petr Cvik a Michal Pobucký (všichni ČSSD), současný primátor.

Trestní oznámení podal další z bývalých primátorů Radim Vrbata (dříve ANO). „Radní způsobili městu škodu tím, že snížili cenu prodávaných pozemků. Už v té době ale věděli, že tam investují 32 milionů do zbudování inženýrských sítí. A tím cena pozemků naopak vzroste,“ vypovídal dnes Radim Vrbata.

„Podal trestní oznámení kvůli tomu, že jeho politická kariéra po rozpadu koalice skončila,“ reagoval u soudu Michal Pobucký. To však Vrbata odmítá. „Dál jsem kandidovat nechtěl, práce a vedení města nešly skloubit s normálním životem. Na nejasnosti kolem pozemků mě upozornili občané. Když jsem ve funkci primátora skončil, chtěl jsem to pak dotáhnout do konce,“ tvrdí.

Vrbatova politická kariéra skončila dříve, než začala. Ve funkci primátora Frýdku-Místku skončil po třech měsících na přelomu let 2014 a 2015 poté, co ČSSD vypověděla ANO koaliční smlouvu.

Současný primátor Michal Pobucký je zapojený ještě ve dvou kauzách, které projednával soud. Vina při zahlazování dopravních přestupků městskou policií mu prokázána nebyla a byl zproštěn obvinění. Podmíněné tresty dostali jeho náměstek Dalibor Hrabec a šéf městské policie Milan Sněhota.

Druhý případ se týká předražených zakázek na čištění příkopů. Patnáct obžalovaných, mezi nimi je i 14 současných radních, včetně tří primátorů, mělo způsobit městu škodu přes 6 milionů 200 tisíc korun.