Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pozor na sušenky a čokoládu, jsou v nich neoznačené alergeny. Inspekce je stahuje

Autor: jer, ČTK - 
13. července 2018
14:12

Sušenky se stonásobným množstvím arašídů, než uvádí výrobce, a čokoládu s obsahem mléčné bílkoviny, kterou výrobce ve složení vůbec neuvedl, nařídila stáhnout z trhu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). 

Sušenky Madison s kousky tmavé a mléčné čokolády dovážené z Polska prodává společnost Kaufland. Inspektoři v jejich složení u šarže s trvanlivostí do 12. března 2019 našli stonásobně vyšší obsah arašídů, než uvádí výrobce. Na obale je uvedeno pouze stopové množství tohoto alergenu.

„Vzhledem k tomu, že naměřená koncentrace arašídů více než stokrát překračuje množství uznatelné jako 'stopy', jedná se o potravinu, která představuje významné zdravotní riziko pro osoby s alergií nebo intolerancí na arašídy,“ upřesnil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Společnost Violet Kangaroo musí podle nařízení inspekce stáhnout z prodeje a od svých odběratelů šarži hořké bublinkové čokolády značky Roshen s datem trvanlivosti do 30. září 2019. „Analýza SZPI u odebraného vzorku prokázala přítomnost alergenu mléčná bílkovina v koncentraci 2970 mg/kg,“ uvedl Kopřiva. Ve složení přitom upozornění na tento alergen není vůbec obsaženo.

Oběma společnostem hrozí pokuta, SZPI s nimi zahájila správní řízení.

fotrpjotr ( 13. července 2018 16:35 )

Prý pozor na čokoládu ,ta bývala za komunistů,dnes je to hnědá,chemicky ochucená nechutná hmota.

diskutujici ( 13. července 2018 15:16 )

Jak jsme jenom mohli kdysi prezit, bez toho oznacovani na obalech?

Zobrazit celou diskusi