Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svědění, kýchání a rýma: Alergikům začíná „peklo“, jak ho vydržet?

  • Autor: ula - 
    7. 4. 2018
    07:20

    Z oteplení a jara má radost většina lidí, kromě alergiků. Těm v těchto měsících začíná pylové peklo. Někdo už o své alergii ví, někoho teprve zjištění, že trpí alergií, čeká. Alergie na pyly je sice dědičná, může se ale objevit prakticky kdykoliv. Postiženého čeká svědění v nose, kýchání, tekoucí rýma, svědění očí a objevuje se i dráždivý kašel. Tyto projevy pak ztrpčují lidem život. Jak nepodcenit pylovou sezónu?

  • 1.Alergie je dědičná i získaná

    Za posledních 15 let došlo v České republice ke zdvojnásobení počtu alergiků a odhaduje se, že v tuzemsku trpí tímto onemocněním 2,5 mil. obyvatel, uvádí farmaceuti z portálu Lékarnické kapky.

    Průzkumy potvrzují, že alergie jsou dědičná onemocnění, k jejichž rozvoji přispívá vliv vnějšího prostředí. Ukazuje se, že 60 % obyvatel má genetické dispozice, avšak působením zevních vlivů se toto onemocnění projeví u 25 % obyvatel. Naproti tomu byla tendence k alergické reakci sledována také u dětí, jejichž rodiče žádnou alergií netrpěli.

    Za jednu ze závažných příčin stále narůstajícího výskytu alergií a astmatu je považován moderní životní styl. Ten vede k překotným změnám v životním prostředí, přibývajícím kontaktům s různými znečišťujícími a cizorodými látkami, stoupá konzumace léků, mění se složení potravy, narůstají kontakty s roztoči bytového prachu.

    Alergie je dědičná i získaná Alergie je dědičná i získaná | Shutterstock

  • 2.Největší strašáci - olše a břízy

    Lidé, kteří trpí pylovou alergií, na ni během zimy často zapomínají. Své potíže si uvědomí až s prvními příznaky. Jarní alergie začínají v únoru a jsou pro ně typické pyly stromů lísky, olše a hlavního alergenu břízy. Méně významný je topol, jasan, cypřiš, platan a jehličnany jako smrk, borovice a jedle, které kvetou pouze jednou za několik let. Březen a duben jsou pro pylové alergiky nejtěžšími měsíci. Za problémy si ale často mohou sami, protože příznaky začnou řešit až s prvním kýchnutím.

    Aktuální informace, jak to vypadá s pyly v ovzduší, najdete na portálu Pylové informační služby.

    A jak se připravit na nadcházející pylovou sezónu?

    Video  Řepka olejka pokrývá v Česku 100 tisíc Václaváků: Alergici zažívají peklo!  - Tomáš Polák, David Malík
    Video se připravuje ...

     

  • 3.Jděte k lékaři

    Navštivte svého alergologa ještě dříve, než pylová sezóna udeří v plné síle.nyní je pozdě, nejlepší je zajít k lékaři v březnu. Pokud jste to ještě neudělali, napravte to co nejdříve. Pokud užíváte antihistaminika, žádejte ty nejmodernější, po kterých se nebudete cítit ospalí. V poslední době se také předepisují nosní spreje s kortikoidy, které působí na alergickou rýmu, ale jejich užívání by mělo začít 1 - 2 týdny před začátkem pylové sezóny.

    Jděte k lékaři Jděte k lékaři | istock.com


  • 4.Neotvírejte okna

    I když vás jistě láká jarní slunce a vzduch, nechte okna a i dveře doma zavřené. Pyly snadno proniknou i do domů a bytů. Větrejte krátce, pořiďte si domů čističku vzduchu.

    Neotvírejte okna Neotvírejte okna | Shutterstock

  • 5.Neotvírejte okna v autě

    Mějte zavřená i okénka v autě. Větrejte pouze pomocí klimatizace. 

    Neotvírejte okna v autě Neotvírejte okna v autě | profimedia.cz

  • 6.Načasujte si správně pobyt venku

    Větší koncentrace pylu bývá v časných ranních a dopoledních hodinách. V tomto čase byste měli omezit svůj pohyb venku na minimum.

    Pylová sezona začala Pylová sezona začala | Profimedia

  • 7.Berte svoje léky

    Antihistaminika, které vám předepíše lékař, užívejte minimálně dvě hodiny před odchodem z domu. Někteří velcí alergici občas používají při pohybu venku i roušku.

    Načasujte si správně pobyt venku Načasujte si správně pobyt venku | istock.com

  • 8.Ověřte si, na co máte alergii

    Nechte se u alergologa pečlivě vyšetřit, abyste věděli, na co přesně máte alergii a čemu byste se měli vyhýbat.

    Diagnóza (stanovení) alergie se skládá z několika kroků, kterými jsou: anamnéza, fyzikální vyšetření, alergenové kožní testy, laboratorní diagnostika, provokační testy, epikutánní testy.

    Lékař by vám měl následně říci, jaké máte problémy a jak se podle toho zařídit.

    Ověřte si, na co máte alergii Ověřte si, na co máte alergii | Shutterstock

  • 9.Vyplachujte si nos

    Dvakrát až třikrát denně si proplachujte nos pomocí nosního spreje s mořskou nebo termální vodou. Svoji alergii a její příznaky nepodceňujte a poraďte se s lékařem. Aktivní léčba vám usnadní život.

     

    Pylová sezona začala Pylová sezona začala | Profimedia

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi