Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Je to zázrak, říkají čeští hasiči po návratu z Thajska. Zvládli by podobnou akci u nás?

Autor: ula - 
11. července 2018
17:40

Čeští hasiči plukovník David Kareš a podporučík Petr Vodička, kteří vyrazili do Thajska, aby případně pomohli malým fotbalistům v zatopené jeskyni, jsou už zpět. Do akce se přímo nezapojovali, a jak přiznali v rozhovoru pro Radiožurnál, celou dobu si přáli, aby nemuseli povolat tým z Česka. To by totiž znamenalo, že nastaly komplikace.

„Naším přáním bylo, abychom nemuseli povolat tým, protože by to znamenalo, že nastaly komplikace,“ uvedli ve vysílání Radiožurnálu čeští hasiči.

Jak sami přiznali, i když se záchranné akce nezúčastnili přímo, velmi ji prožívali.

„Přepínali jsme v televizi na anglicky mluvící programy a zase na thajské, sledovali jsme, kdy odstartují vrtulníky,“ řekli.

Pomohlo počasí i organizace akce

Oba zdůraznili, že akce byla velmi dobře zorganizovaná, při níž i počasí nakonec stálo na straně zachránců.  „Je to vlastně zázrak,“ dodali. Zároveň velmi ocenili práci potápěčů, kteří se museli ponořit do problemových a těžko dostupných míst.

Hasičům také utkvělo v paměti, že v Thajsku je místní zastavovali a chtěli jim projevit vděčnost. Poznávali je podle české vlajky na rukávech..  „Lidé věděli, že jsme z Čech a děkovali nám za to, že chceme pomoci,“ řekl Kareš.

Jsou naši záchranáři připraveni na podobnou situaci v Česku?

Podle Kareše a Vodičky mají Češi dobře školené potápěče, kteří se cvičí v pohybu v jeskyních nebo jiných místech. Pokud by na podobnou situaci došlo i u nás, jsou přesvědčeni, že by ji naši záchranáři zvládli.

 

 

Zobrazit celou diskusi