Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Největší kalamita od dob Marie Terezie, říká Brabec. Zvládnout kůrovce potrvá roky

Autor: base, ČTK - 
10. července 2018
19:25

Kůrovcová kalamita, která zasáhla sedm krajů, je podle ministrů největší za posledních víc než 200 let. Zvládnout ji potrvá roky, mimo jiné výsadbou druhově pestrých lesů. K vytěžení nebo asanaci kůrovcem zasažených lesů bude třeba navíc 6000 pracovníků a také docházejících chemických prostředků. Poslancům to v úterý řekli ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sněmovna po více než tříhodinovém jednání požádala ministerstvo zemědělství o provedení legislativních změn potřebných k účinnému boji proti kůrovci. Ministerstvo by mělo také upravit dotace zejména nestátním vlastníkům lesů, aby jim kompenzovalo zvýšené náklady s kůrovcovou kalamitou. Mělo by rovněž revidovat strategické lesnické dokumenty. Navrhl to předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Další požadavky opozičních zástupců dolní komora odmítla, ačkoli Toman podpořil i návrhy Pirátů.

„Kůrovcová kalamita je nepochybně největší od dob Marie Terezie. Kůrovec začal žrát hospodářské lesy, kde se mnohdy nezasahovalo, ač se mělo,“ uvedl Brabec. Také Toman připustil, že kromě sucha se na šíření kůrovce podílela i pochybení při hospodaření v lesích. V postižených oblastech je podle ministra nyní cílem zpomalit rozpad smrkových porostů, v dalších částech země pak zastavit šíření kůrovce. „Obnova lesa je minimálně deset až 15 let, nezvládneme to za rok či dva,“ dodal Toman.

Brabec pochybení svého úřadu odmítl. Poznamenal, že inspekce životního prostředí v minulých letech udělila za chybné hospodaření v lesích pokuty za 18 milionů korun a stovky nápravných opatření. „Lesy ČR opakovaně ujišťovaly, že situaci mají pod kontrolou a boj s kůrovcem zvládnou,“ uvedl.

Poslanec ODS Jan Zahradník namítal, že Brabec nese za šíření kůrovce odpovědnost prosazením bezzásahových území v národních parcích. Ministr se proti tomu ohradil. „Není pravda, že kůrovec se šíří z národních parků. Že by ze Šumavy kůrovec doletěl až do Beskyd, takového turbokůrovce nikdy nikdo neviděl. Myslím, že ho nemá ani armáda," poznamenal Brabec. Zahradník namítl, že kůrovec se šíří i přepravou pokácených zasažených smrků.

Toman uvedl, že 6000 chybějících lidí pro těžební práce by mohli tvořit zahraniční pracovníci. Ministr si také posteskl, že na trhu je nedostatek přípravků proti kůrovci a že 20. července chce o tom jednat s výrobci a distributory. Toman zmínil navýšení dotací na asanaci zasažených lesů pro jejich soukromé vlastníky z letošních 550 milionů korun na 1,15 miliardy korun v příštím roce.

Problémem jsou podle ministra rovněž vyčerpané kapacity pro zpracování vytěženého dřeva a jeho skladování. Nyní je to 1,4 milionu krychlových metrů dřeva, zatímco potřeba je uskladnit 2,5 milionu. Toman v této souvislosti zmínil možnost využití brownfieldů. 

 

agfor ( 10. července 2018 21:01 )

Brabče, Brabče. Za kůrovce můžeš ty, tví předchůdci a hlavně ekoteroristé, kteří se před lety přivazovali řetězama k napadeným stromům, aby je nikdo nemohl pokácet. Ale zase se potvrzuje pravidlo, že politiky máme proto, aby vytvářeli zbytečné problémy a pak předstírali, že je řeší.

gabreta ( 10. července 2018 19:41 )

" Zahradník namítl, že kůrovec se šíří i přepravou pokácených zasažených smrků". Jak Zahradníka moc nemusím, tak v tomhle má pravdu! Přesně tohle řekl každej hajnej na Šumavě už před lety, když se Šumava obětovala Zeleným teroristům bez kousku jakékoli odpovědnosti za škody!!

Zobrazit celou diskusi