Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stropnický ocenil ruské disidenty, Sokol i Lidice. Kdo získal cenu Gratias agit?

Autor: ČTK, Mii - 
8. června 2018
16:46

Vynikající vědci, organizátoři krajanských aktivit a propagátoři české kultury v pátek převzali ocenění Gratias agit. Výběr letošních laureátů ovlivnil fakt, že Česko si připomíná „osmičková výročí“ své historie, řekl na ceremoniálu ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Cenu převzali také poslední tři žijící ze skupiny osmi ruských disidentů, kteří v roce 1968 protestovali proti okupaci Československa a byli za to tvrdě potrestání sovětským režimem. Stropnický zdůraznil jejich mimořádnou odvahu. Celkem bylo oceněno 11 osobností a tři organizace.

„Všichni jste se zasloužili o dobré jméno České republiky, všichni jste pro Českou republiku udělali daleko víc, než je běžné,“ řekl ministr laureátům. Poznamenal, že v roce, kdy si Česko připomíná významné události spojené s roky 1918, 1938, 1948 nebo 1968 je na místě zvlášť ocenit statečnost těch, kdo byli ochotni v životě dělat rozhodnutí, která jim způsobila velké potíže.

Stropnický poukázal zvláště na osudy osmi ruských demonstrantů, kteří v roce 1968 protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti okupaci Československa. Krátce poté, co rozvinuli transparenty s hesly na podporu Československa, byli demonstranti zatčeni a později odsouzeni k trestům vězení, pobytu v pracovních táborech nebo ve vyhnanství. Hosté ceremoniálu v Černínském paláci je ocenili potleskem vestoje. Cenu Gratias agit v Praze převzali Pavel Litvinov, Taťjana Bajevová a Viktor Fajnberg.

Oceněni byli i vědec, básník nebo lékař

Oceněn byl také Památník Lidice nebo pařížská odbočka organizace Sokol. Držitelem ceny udělované od roku 1997 se stal rovněž jordánský lékař Vásik Ksús, který se výrazně podílí na zdravotnickém programu Medevac, jehož prostřednictvím česká vláda pomáhá syrským uprchlíkům. Ksús zajišťuje českým lékařským týmům zázemí v ammánských nemocnicích, organizuje výběr pacientů v uprchlických táborech a vedle toho dál působí jako operatér.

Letos poprvé míří Gratias agit do Etiopie hydrogeologovi Jiřímu Šímovi. Absolvent Univerzity Karlovy Šíma od roku 1985 vytváří hydrogeologické a hydrochemické mapy Etiopie, které pomáhají zemi hospodařit s vodními zdroji. Šíma působil i v dalších afrických zemích nebo v Íránu. V Etiopii také pomáhá českým rozvojovým projektů zaměřeným na vodohospodářství.

Za organizaci krajanského života a propagaci české kultury byli oceněni předsedkyně Klubu občanů České republiky na Slovensku Jana Bratinková, organizátorka krajanského života v Austrálii Jana Reichová, básník žijící ve Švédsku Otakar Štorch a předseda Besedy Slovan ve Švýcarsku Jaroslav Havelka. Za překlady českých knih do španělštiny a rozšiřování českého jazyka převzala cenu Kateřina Vlasáková.

Mezi desítky laureátů od pátku  patří také architekt, stavitel a mecenáš krajanských aktivit v Argentině Estanislao Kocourek, přední český iberoamerikanista Josef Opatrný, odborník na dílo a život Franze Kafky Hartmund Binder z Německa či objevitel nových metod léčby neplodnosti Jaroslav Mařík žijící ve Spojených státech

Zobrazit celou diskusi