Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko-ruské fórum v Praze: Šéf důležitého ústavu nedorazil, ale zdravice Putina ano

Autor: ČTK, Mii - 
7. června 2018
19:40

První ročník Česko-ruského diskusního fóra se ve čtvrtek konal v Praze. Byl zaměřen na spolupráci ve vzdělání a na zpřístupnění dosud uzavřených ruských archivů českých badatelům. Měl se také stát platformou pro otevřenou, nepolitickou diskuzi mezi českými a ruskými experty. Akce se proto účastnila jak řada českých, tak řada ruských historiků. Dorazit měl i šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra, ale nakonec mu to zatrhlo vedení.

Česká strana si od fóra slibovala posun v dlouholeté snaze dostat se k materiálům, které by vyjasnily například osudy českých legionářů, období před počátkem druhé světové války, okolnosti komunistického převratu v roce 1948 či okupace Československa v srpnu 1968. Téma loni při setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem otevřel prezident Miloš Zeman.

Čeští vědci požádali o přístup do speciálních ruských archivů, podle ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Ondřeje Ditrycha šlo o velmi jasné požadavky. Ačkoli ruská strana na fóru argumentovala, že 98 procent ruských archivů je odtajněných, otevřených a přístupných badatelům, problém podle českých historiků přetrvává. Zmíněných 98 procent se týká pouze sítě ruských státních archivů. „Tam ovšem nespadají speciální archivy typu zahraniční politiky, ministerstva obrany atd,“ řekl ČTK ředitel Historického ústavu Akademie věd ČR Jan Němeček, který byl jedním z účastníků.

„Nás zajímají hlavně speciální archivy. O archivu KGB raději nebudu mluvit, ale archiv zahraniční politiky, archiv ministerstva obrany či další specializované archivy obsahují spoustu fondů, které nejsou přístupné, jsou uzavřeny. Zajímá nás archiv prezidenta Ruské federace, který není vůbec přístupný. O tom vlastně jednal prezident Zeman s prezidentem Putinem v Moskvě," objasnil.

Proti ustavení fóra se loni postavili bývalí čeští diplomaté, zástupci nevládního sektoru a odborníci na východní Evropu, podle kterých jde o propagandistickou akci Ruska. 

Ústav pro studium totality zastoupil dabatel Hradílek

Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra, který původně vyjádřil zájem na fórum dorazit, nakonec nepřišel. Kvůli kritice části pracovníků ÚSTR, podle nichž by Hazdrova účast na fóru byla v rozporu se zákonným posláním ústavu, se místo něj akce zúčastnil Adam Hradilek, který se dlouhodobě věnuje ruským archivům. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Bylo to rozhodnutí vedení. Vzhledem ke zjitřeným emocím a tomu, že jsme si od začátku vědomi problematičnosti akce, se nezúčastní česko-ruského fóra ředitel Zdeněk Hazdra, ale vyšleme tam badatele Adama Hradilka,“ řekla webu mluvčí ústavu Darja Čablová.

Část pracovníků ÚSTR koncem května vyzvala radu ústavu, aby zabránila vystoupení Hazdry na této „proruské iniciativě“. Podle devíti signatářů výzvy, mezi kterými byl poslanec a bývalý ředitel ústavu Pavel Žáček nebo historik Petr Blažek, je fórum jedním z nástrojů legitimizace nedemokratické politiky současného kremelského režimu.

ÚSTR v reakci na to označil výzvu za „poněkud přepjatou“ a Hazdra uvedl, že se chce zúčastnit jen jedné odborné části, která je věnována problematice ruských archivů, přičemž akce se zúčastní i další čeští historici zabývající se moderními dějinami. „Chceme této příležitosti využít mimo jiné k předložení seznamu archivních materiálů, jejichž lepší dostupnost bychom uvítali,“ zdůvodnil před časem ředitel ÚSTR svou účast na fóru.

Historici ÚSTR: Nepřekrucujte nám dějiny

Historici ÚSTR na fóru kritizovali překrucování dějinných událostí ruskými státními médii a tlaky vyvíjené na jejich partnery v Rusku. „Jsme v šoku, jakým způsobem ruská státní média překrucují dějinné události týkající se našich dějin - jako byl například dokument z roku 2015 televize Rossija-1 'Varšavská smlouva. Odtajněné stránky', v němž se invaze do Československa v roce 1968 vykládá v rozporu s fakty jako bratrská pomoc,“ uvedl Hradilek na fóru, příspěvek ÚSTR zveřejnil na webu.

Putin je potěšen ze zájmu

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek zaslal všem účastníkům fóra pozdrav. O akci podle něj projevila zájem vedení univerzit, uznávaní vědci a představitelé kultury. „S potěšením oznamuji, že zájem o účast na fóru mají zájem představitelé vládních úřadů, regionálních orgánů, uznávaní vědci a zástupci kultury,“ stojí v Putinově prohlášení.

Uvádí se v něm rovněž, že tématy fóra jsou jak aktuální každodenní problémy, tak významné historické otázky. „Pozornost bude věnována hlavně spolupráci v oblasti vzdělávání a společné práci při záchraně našeho společného kulturního a duchovního dědictví,“ pokračuje poselství. Putin doufá, že diskuse poslouží k „upevnění dvoustranné humanitární spolupráce, jež je tradičně důležitou součástí rusko-českých vztahů“.

Zobrazit celou diskusi