Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Z nákupu jsem šel s prázdnou.“ Kolaps karet VISA přinesl fronty u bankomatů i prázdné bary

Autor: ula, ČTK - 
2. června 2018
13:51

Problémy s placením kartami VISA, které postihly majitele po celé Evropě včetně Česka, byly „důsledkem selhání hardwaru“. Uvedla to společnost s tím, že činnost systémů karet se již vrátila téměř k normálu. Potíže provázely problémy např. při placení účtů v restauracích či u obchodníků. U bankomatů se začaly tvořit fronty především v Británii a lidé si hojně stěžovali na sociálních sítích.

Vydavatel platebních karet Visa se v pátek v Evropě potýkal s výpadkem plateb. Klienti dostávali při pokusu o placení zprávy, že peníze nelze odesílat, ani přijímat. Problém s Visou je peklo. Lidé stojí ve frontách, snaží se zaplatit kartou a jsou stále více naštvanější, když zjistí, že to nejde, napsal jeden nespokojený klient na Twitteru. „Problém Visy zavinil chaos. Stojím u nejdelší fronty u bankomatu,“ píše další žena.

Potíže při placení v supermarketech

„Měl jsem ve vozíku zboží za 240 liber (asi 7000 Kč), ale karta nefungovala. Zkoušel jsem to několikrát, pak s jinou kartou, ale bezvýsledně. Musel jsem domů s prázdnou,“ postěžoval si na webu BBC Jay Curtis ze Swansea ve Walesu.

„Byla jsem na týdenním nákupu v Aldi, bez hotovosti, jen s kartou. Muž, který stál ve frontě za mnou, mi půjčil 100 liber, které jsem mu převedla na bankovní účet, zatímco jsme čekali na placení,“ popsala na Twitteru Jessica Hammondová, jak v hypermarketu narazila na dobrého člověka, který ji poskytl pomoc v nouzi.

V baru či restauraci jen za hotové

Výpadek podle AFP také ochladil atmosféru pátečního večera v britské metropoli: poloprázdno bylo v jindy zcela plné londýnské hospodě, kde se tentokráte u baru skvěl nápis „jen v hotovosti“.

Objevily se i hlasy, které si z celé situace dělaly legraci:  „Šla jsem si koupit rybu a hranolky a nemohla jsem zaplatit. Balím si batoh a připravuji se na konec světa. Jděte na sever... pokud dostanete tuto zprávu, existují další přeživší. Některé reakce odkazovaly na cenami ověnčený seriál Příběh služebnice, dystopický příběh o pádu Ameriky, kdy vše začalo zákazem ženám platit kartou. 

Selhání hardwaru

 „Záležitost byla důsledkem selhání hardwaru. Nemáme důvod se domnívat, že to souviselo s neoprávněným přístupem (do systémů) či se zlovolnou událostí,“ uvedla Visa v prohlášení.



Problém se týkal také Česka, kde ale neměl příliš velký dopad, vyplynulo z vyjádření mluvčích některých bank. Česká spořitelna registrovala, že se neuskutečnila dvě procenta transakcí, které její klienti v pátek odpoledne provedli kartami VISA, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

 
ČSOB od pátečního večera evidovala zvýšený počet hovorů na informační lince k výpadkům služeb společnosti Visa.  „V tuto chvíli by již situace měla být v pořádku. Visa opět spustila své služby,“ sdělil dnes dopoledne mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Většina debetních karet UniCredit Bank je podle mluvčího Petra Plocka vydána společností MasterCard, proto na jejich držitele výpadek neměl žádný dopad. „U kreditních karet vydaných společností Visa zatím evidujeme opravdu minimální dopad, podrobně však budeme vědět po důkladné analýze ve spolupráci s Visou,“ uvedl mluvčí.

Video  Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na návod  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Yarda ( 2. června 2018 20:44 )

Вот техника большая.

agfor ( 2. června 2018 15:18 )

Není nadto mít prachy doma ve štrozoku. Aspoň z nich banky neukrádají na poplatcí, když už neposkytují žádný úrok za to,že smí hospodařit s penězi klientů.

Zobrazit celou diskusi