Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Každý den v Česku onemocní jedno dítě rakovinou! Cyklisté sbírají miliony na jejich léčení

Autor: jn - 
4. června 2018
12:25

V České republice onemocní každý den nejméně jedno dítě rakovinou. V současnosti totiž již není pro lékaře problémem dítě kvalitně operovat. Zásadní je však jejich zotavování po operacích. Peníze pro rekondiční pobyty dětí právě nyní shánějí cyklisté z nadačního fondu Na kole dětem. Jedou napříč republikou.

Během jedenácti dní objedou republiku od Ostravy do Domažlic. Celkem přitom ujedou více jak 1200 kilometrů.

„Současná medicína je již na takové úrovni, že jich dokáže až 87 procent vyléčit,“ řekl Blesku profesor Pavel Pafko (77), špičkový český hrudní a břišní chirurg.

„Cílem cyklotour je získat peníze, jimiž se jednak přispívá na centra léčby rakoviny a jednak malým pacientům hradí jejich rekondiční pobyt, když po měsících léčby opustí bílé nemocniční prostředí,“ vysvětlil Pafko smysl unikátní akce, která se v Česku jede podeváté.

„Měli byste vidět ty obrovské pokroky a rozzářená dětská očka již po pár dnech rehabilitačních pobytů,“ dodal světově uznávaný chirurg. Cyklistické jízdy napříč republikou se účastní od prvopočátku. Jako obyčejný a mimořádně skromný cyklista.

Za 9 let 10 milionů

Vedoucí pelotonu, desetinásobný mistr světa na vysokém kole Josef Zimovčák letos předal hned první den letošní cyklotour dětské onkologii v Ostravě 100 tisíc korun.

Během devíti let cyklisté sesbírali po republice celkem 10 340 000 korun. Díky těmto penězům se mohlo doléčovat zatím 3 450 dětí. Toto číslo není zdaleka konečné. „Rádi bychom letos získali podobně jako vloni více jak milion korun a umožnili rehabilitaci dalším stovkám dětí,“ prozradil Josef Zimovčák.

Jak můžete pomoci?

Aktivně se zúčastnit cyklotour 2018 a přispět dobrovolným startovným do kasičky Na kole dětem. Koupit si v místě zastávek triko nebo rukavice na kolo. Informovat o projektu přátele a známé a stát se třeba i jeho partnerem. A můžete podle uvážení přispět i na konto veřejné sbírky.

Účelem veřejné sbírky Na kole dětem -   Nadace Josefa Zimovčáka je získání finančních prostředků na rekondiční pobyty dětí po náročné onkologické léčbě.

Číslo transparentního účtu je: 107-484410267/0100

agfor ( 4. června 2018 12:11 )

Jen se Češí sbírejte korunku ke korunce. On si pak ředitel VZP bude moci napsat zase nějaký milionek na odměnách.

Zobrazit celou diskusi