Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ta holčička ještě žije? ptali se lékaři. Viktorce (16) se rozpadla krvetvorba, ale vyléčila se

Autor: Jiří Nováček - 
13. června 2017
17:19

Malá skotačivá Viktorka se těšila do první třídy. Po měsíci, v listopadu, z ničeho nic začala hravá neposeda běžně pokašlávat, máma ji tedy pro jistotu vzala k doktorce. A strhl se šrumec!

„Paní, běžte si domů hned sbalit, dcerka tady okamžitě zůstává,“ zněl strohý pokyn lékařů v královéhradecké nemocnici. Rozbory krve totiž ukázaly, že tehdy šestileté holčičce přestala pracovat kostní dřeň. Diagnóza zněla: myelodisplastický syndrom. Viktorka Bocková (16) z Hradce Králové se dostala do nemocnice možná v poslední minutě. Rodině se ve vteřině změnil život naruby.

„Ta holčička ještě žije?“ ptali se lékaři, zděšeni krevním rozborem. Následovala okamžitá transfuze krve, po Vánocích pak převzali mimořádně náročnou léčbu holčičky v pražském Motole. Viktorka ležela na lůžku celý rok. Doktoři se snažili krvetvorbu nastartovat. Nepodařilo se, holčička musela podstoupit transplantaci kostní dřeně.

Operace se naštěstí podařila. Děvčátko ale tři roky nemohlo do školy, nesmělo mezi děti, mezi kamarády. „Nosili jsme doma sterilní roušky, Viktorka měla přísnou dietu, obden jsme dojížděli do Motola,“ vzpomíná maminka Markéta (38).

Krvetvorba začala fungovat, dívčin stav se zlepšoval. Základku dohnala individuálním vzdělávacím plánem, pomalu se zapojila do dětského života. Pod dohledem lékařů zůstává. Do Motola už ale jezdí na kontroly jen jednou za rok. „Celá moje rodina nám dávala víru, že to spolu všichni zvládneme a bude zase dobře,“ říká dnes s úlevou maminka Markéta.

Viktorka se bude starat o děti i stařečky

Střih. Sedíme o víkendu s Viktorkou a maminkou Markétou Bockovými pod slunečníkem v Mikulově po stokilometrové cyklistické etapě Tour na kole dětem. „I když jsem byla malá, věřila jsem, že se vyléčím. Že to nesmím vzdát. To je moc důležité,“ říká přesvědčivě Viktorka.

I když vzhledem k nemoci ještě nemůže naplno jezdit na kole dlouhé trasy, už dávno není malá holčička. Dívenka, která byla na umření, letos končí první ročník střední školy – a kluci už po ní pomrkávají. „Chci se, až vystuduji, starat o nemocné děti a stařečky a stařenky,“ vypráví štíhlá slečna.

A kdoví – při její vůli se určitě časem posadí i na zamilované kolo a odjede celou etapu Tour, která pomohla i jí. Je to víc než pravděpodobné – předurčuje ji k tomu už samotné jméno. Viktorie totiž znamená vítězství!

Osm let křižuje rok co rok v červnu republiku Markéta Bocková z Hradce Králové. Cyklisté z Nadace Josefa Zimovčáka totiž rodině pomáhají od první chvíle Viktorčiny nemoci. Zajistili jí třeba ozdravný pobyt ve Vysokých Tatrách.

Paní Markéta, která je účetní, zprvu pomáhala celou charitu nastartovat, nyní jezdí v pelotonu. Nevynechala ani jeden ročník. Letos ve prospěch nemocných dětí našlapala přes 1000 kilometrů! „Jsem ráda, že v tom projektu s Pepou Zimovčákem jedu,“ říká Markéta Bocková.

Káťa (14) se potýkala s leukemií.

 

msml20 ( 11. června 2017 15:59 )

Holčinky jste moc statečné. Přeji hodně dlouhý život a pevné zdraví. .

Zobrazit celou diskusi