Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Počet nakažených spalničkami se vyhoupl přes stovku. Které kraje odolávají?

Autor: ČTK - 
30. dubna 2018
11:35

V Česku bylo do pátku minulého týdne přes 100 případů spalniček. Nejvíc v Praze (70) a Středočeském kraji (13), v ostatních krajích maximálně jednotky případů. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. V posledních několika letech byly většinou jednotky případů, loni epidemie v Moravskoslezském kraji. Počty případů stoupají po celé Evropě.

V Libereckém kraji zaznamenali hygienici šest případů spalniček, v Pardubickém pět, Jihomoravském čtyři, v Jihočeském a Královéhradeckém po dvou a v Plzeňském jeden. V ostatních krajích nebyl výskyt spalniček zaznamenán.

Očkování proti spalničkám je povinné

Před týdnem byla kvůli kontaktu personálu se spalničkami uzavřena lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice Motol. Uzavřený má být do příštího víkendu. Zdravotnická záchranná služba proto vozí pacienty do jiných pražských nemocnic. Pomoc od 4. května přislíbila záchranné službě i armáda.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje také protilátky proti zarděnkám a příušnicím. K zajištění kolektivní imunity je podle odborníků nutná proočkovanost nad 95 procenty, současná je asi 90 procent. Imunita vzniklá očkováním může po 30 až 40 letech postupně slábnout. V Česku se očkuje proti spalničkám od roku 1969. Úmrtí na tuto nemoc v ČR nebylo zaznamenáno od roku 1980.

Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé je odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte. Neočkované děti nepřijímaly školky, rodičům hrozí i pokuta.

Kraj 27.4.2018
Praha 70
Středočeský 13
Jihočeský 2
Plzeňský 1
Karlovarský 0
Ústecký 0
Liberecký 6
Královéhradecký 2
Pardubický 5
Vysočina 0
Jihomoravský 4
Olomoucký 0
Zlínský 0
Moravskoslezský 0
Celkem 103

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Jak se spalničky projevují

Jde o vysoce nakažlivé virové onemocnění, které nejčastěji postihuje děti předškolního věku. Ohrožení jsou však i dospělí. Onemocnění se projevuje horečkou až 40°C, rýmou, kašlem, slzícíma očima, světloplachostí a v ústech na sliznici tváře se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím. Při horečce se postupně vysévá až splývavá červená vyrážka nejprve za ušima, na obličeji, poté postupuje na krk, trup a končetiny a shodně také pak postupně ustupuje.

Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí přes sliznice nosohltanu a spojivek, poté se virus dostává do lymfatického systému. Od nakažení k propuknutí nemoci dochází průměrně za 13 dní, člověk je však infekční už dva až čtyři dny před výskytem vyrážky a ještě čtyři dny po jejím ústupu. Po onemocnění získává postižený dlouhodobou imunitu.

 

 

ellienka14 ( 30. dubna 2018 17:12 )

jsem je měla, v 70. letech ;-) A očkovaná jsem. Ale proočkovanost nad 95% populace se zadařila až později. Proto byli všichni chráněni - očkovaní i neočkovaní. Teď díky několika neočkovaným můžeme dostat spalničky všichni.

kukuku ( 30. dubna 2018 17:12 )

Stelivo jí obracejí biovidlema.

ellienka14 ( 30. dubna 2018 17:08 )

ano. To očkování nechrání očkovaného jednotlivce, to neumí. Ale v případě, že je naočkováno 95 lidí ze 100, se virus nedokáže rozmnožovat. Tudíž stačí 6 lidí ze sta, aby spalničky napadly všechny.. kapíto?

kaonkl ( 30. dubna 2018 15:22 )

Jen pro zajímavost - po očkování priorixem aktuálně leží v nemocnici v Praze chlapeček s horečkami 40C, které trvají již víc jak 10 dnů. Je prakticky v kómatu. Bezva bezpečná vakcína. :/ A věřím, že pokud dojde k poškození či fatálnímu konci, zamete se to pod koberec, že "to přeci nemohlo být z očkování".

Jbures ( 30. dubna 2018 15:11 )

 Dokáže mi některá ze zdejších nablblých ovcí fundovaně vysvetlit, jak je možné, že ta úžasná MMR vakcína ted nezabranila v nákaze detí, kteří jí byli očkováni??? Pokud vím, tak neočkovaných nakažených dětí bylo jen 13... žeby to ve skutečnosti vubec nefungovalo? 😂 . Ale kdepak, dav kejhne ze jo tak jako poslušná ovce o tom vůbec nepřemýšlím, že?!

Zobrazit celou diskusi