Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Neberou ani povinná 4 procenta“. Stát zaměstnává málo postižených, říká expert

Autor: Zuzana Zelenková - 
9. května 2018
06:10

Mohlo by se zdát, že zaměstnávání lidí se zdravotním postižením je lukrativní a že každý handicapovaný už má svoji práci - firmy na lidi s tělesným postižením totiž mohou pobírat příspěvky. Je tomu ale přesně naopak. Spousta firem, ať už státních nebo soukromých, prý práci handicapovaným nenabízí, nebo takových míst nemá dostatek. Tvrdí to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Přitom každý zaměstnavatel nad 25 zaměstnanců by měl zaměstnávat čtyři procenta zdravotně postižených lidí. Což by pomohlo například neslyšícímu „ajťákovi“ Ondřejovi, který nemůže kvůli svému handicapu sehnat práci v oboru.

Na poli zaměstnanosti vidí Krása velký potenciál. Nelíbí se mu například způsob, kterým fungují chráněné dílny. Podle něj si je pleteme s terapeutickými dílnami. „Máme chráněné dílny, ale funguje to špatně, protože jsou tam lidé, kteří mají prakticky nulovou produktivitu práce a ti by neměli být v chráněných dílnách, ale v terapeutických dílnách. Pracují na výkon, ten nemají, a přesto jim jsou vypláceny na základě smlouvy určité prostředky, což je jenom z dotací, které na ně dostává zaměstnavatel,“ popsal problém pro Blesk Zprávy Krása.

Podle odborníka by tito lidé měli být v terapeutických dílnách, proto, aby se tam učili a práci měli jako terapii. Potom by se jednalo o sociální službu. Handicapovaní by mohli dostávat odměnu za to, že se jim něco povedlo. Chráněné dílny mají podle Krásy vydělávat podobně jako jiný byznys. Zaměstnanci by tím pádem měli také vyšší mzdu než minimální. Obvykle totiž mají pouze minimální mzdu, což prý není správné.

Pokulhává stát, ale i volný trh práce

Uplatnění by podle Krásy mohlo najít mnohem více lidí s handicapem. Zaměstnavatelé ale prý nejsou dostatečně motivovaní k tomu, aby je přijímali, navíc chybí dostatečná propagace. Krása dále kritizuje, že státní a veřejné organizace neplní povinné procento osob se zdravotním postižením. Podniky by měly dodržovat zaměstnanost na čtyřech procentech handicapovaných.

Problém s hledáním zaměstnání měl také neslyšící „ajťák“ Ondřej. Ten pracoval pro Tichou cukrárnu. Ta funguje jako sociální podnik a dává příležitost lidem bez sluchu. V oboru však nic najít nemůže.

Krása by lidem, kteří jsou schopní pracovat, ale nedostávají příležitost, doporučil, aby se zkusili „udělat pro sebe“. Situace se prý posouvá k lepšímu.

„My, spolu s Vládním výborem pro zdravotně postižené občany, sledujeme míru zaměstnávání lidí se zdravotním postižením na ministerstvech, obcích a tak dále a zjišťujeme, že to procento zásadně neplní. Ale teď se to lepší, jsme přísnější,“ vysvětlil.

Ve státní sféře zaměstnávání navíc komplikuje služební zákon. Ten vyžaduje určité vzdělání a zkoušku, což ne každý má. Krása ale podotkl, že stále existuje řada pracovních pozic, například v administrativě, u kterých speciální zkouška nebo vysokoškolské vzdělání nejsou zapotřebí. Zaměstnavatelé by prý mohli mít větší motivaci, aby zaměstnávali lidi s handicapem, třeba tak, že by mohli mít státem odpuštěno platit sociální pojištění za zdravotně postiženého, kterého zaměstnávají. Vynaložené finance by se pak vracely třeba na daních, DPH a podobně, protože by zaměstnanec díky platu také víc utrácel.

Lidé s handicapem ale nemusejí hledat práci jenom klasickou cestou. Národní rada osob se zdravotním postižením totiž na svých stránkách (www.nrzp.cz) spravuje web www.praceprozp.cz, kde lidé mohou poptávat, nebo nabízet zaměstnání. Při radě funguje i odborné sociální poradenství.

Tyto poradny jsou v osmi krajích a v nejbližší době vznikne devátá ve Zlínském kraji. Všechny jsou propojené online. V Praze je poradna vytížená nejvíce a je třeba objednávat se dopředu. Existuje v telefonické (266753427) anebo mailové (poradnanrzp@nrzp.cz) verzi. Tu druhou Krása doporučuje, na telefonu přece jen může člověk čekat trochu déle. Klienti se mají obracet s radou na cokoli, co se pojí s jejich handicapem.

byros ( 9. května 2018 08:58 )

Kde je chyba? Postupte to dál. Na Blesku si to nepřečte z nich nikdo. Snad se dnes o to někdo dobere. Pamatujete stávku vozíčkářů za premiéra Zemana? Nikdo z představitelů před vladní pelech k nim ani nevystoupil.

byros ( 9. května 2018 08:52 )

Jak kde, na Vyšehradě a v Karlíně je velká spokojenost. Škoda tam u vás..

illyria ( 9. května 2018 08:48 )

Ve státní správě dělám 10 let. Za celou dobu k nám nepřišel jediný životopis od postiženého člověka... U nás musel mít uchazeč maturitu (což už asi rok neplatí, protože máme katastrofální podstav).

elopapx ( 9. května 2018 08:10 )

Jsem postižená.Měla jsem tu "čest" poznat práci v chráněné dílně.Je to hrůza!!! Nic horšího jsem nezažila. Z minimální mzdu maximální výkon jako by jste byli zdraví. Zamindrákovaná neempatická šéfka řvoucí na ty chudáky. A to dělají zadarmo (dotace nejen pokryje mzdy ale ještě jim zbyde. Chráněná dílna je vždy jeden velký tunel.Proto vznikají(a zanikají) jako houby po dešti . Přidejte invalidům pár korun,aby se nemuseli v bolestech trápit v práci,na kterou nemají . Vykašlete se na dotace. Stát to vyjde levněji a ten chudák buder ád,že se nemusí nikde nechat ponižovat a zotročovat.

Zobrazit celou diskusi