Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Přehled: Tady vám hrozí, že si urvete podvozek auta nebo kolo. Na odškodnění zapomeňte

Autor: Zuzana Zelenková - 
18. dubna 2018
16:51

Kde si můžete utrhnout kolo, zničit ráfek nebo jinak poškodit podvozek auta? Jedním z vyhlášených a stále neopravených míst, na která je lépe se nevydávat, je pražská ulice U Seřadiště. Za tristním stavem stojí majetkové spory. Dalším je Lhota Rapotina nebo kus silnice v Opavě. Těmto místům nepomohlo ani umístění v žebříčku anticen, kterou uděluje web Výmoly.cz. Za karambol na rozbité silnici navíc často člověk nedostane odškodnění. 

Za celou dobu fungování webu Výmoly.cz, na který jsou napojeni i silničáři, lidé nahlásili už více než 7 tisíc špatných úseků. Přibližně polovinu se pak daří opravit. Ovšem jasná jednička, která už tři roky vede v čele anticen, pražská ulice U Seřadiště, je stále v dezolátním stavu. Ale blýská se prý na lepší časy.

„Byl jsem tam minulý týden ve čtvrtek a je to pořád rozbořená ulice. V letošním roce by mělo dojít ke kompletní opravě této ulice a na ni navazujících ulic,“ popsal Pro Blesk Zprávy Petr Čaník z webu Výmoly.cz.

Kdo dostal anticenu?

Ulice U Seřadiště měla loni jedničku. Dále se umístily tyto oblasti: Okřešice, Lhota Rapotina, Opava se silnicí Jesenská, Tuchoměřice se silnicí V Kněžívce, Votice se silnicí Antonína Dvořáka, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav se silnicí R10, Bečice, Batelov a Zápy.

Soutěž se spustila 16. dubna, ale lidé hlásí nebezpečné úseky celoročně. A nejsou to jen výmoly, ale i nepřehledné přejezdy a další problémové úseky na cestě. „Když na jaře vyhlašujeme soutěž o největší díru v republice, tak je to kvůli tomu, že na jaře je děr po zimě nejvíc. Lidé můžou hlasovat o největší díru, ale přidávat je můžou celoročně,“ vysvětlil Čatník.

Podle odborníka žádný kraj není po stránce bezpečnosti nejhorší, nebo nejlepší. Každý má své rozbité úseky, ale i moderní krásné silnice. Obdobně to vidí i dopravní expert Roman Budský.

„Objektivní hodnocení výmolů nebo stavů silnic neexistuje. Není asi podle čeho to hodnotit. České silnice jsou 74. ve světě, jsou tedy v nehezkém stavu, obecně platí, že nepatří k nejkvalitnějším. Za sebe si myslím, že mají do ideálu daleko,“ popsal pro Blesk Zprávy Budský.

Výmoly.cz hlásí problematické úseky i ze Slovenska. Výmoly.cz hlásí problematické úseky i ze Slovenska. | výmoly.cz

Podle experta je také otázkou kvalita provedených oprav. Takzvané záplaty nepovažuje za nejlepší řešení, ale když už se dělají, měly by se dělat dobře. „Zaplácnutí“ asfaltem je podle něho spíš kontraproduktivní. Výmol se po nějaké době objeví znovu. Díra v silnici přitom znamená velké bezpečnostní riziko, s úhradou navíc bývají trable.

Výmol je riziko

„Je to riziko. Další otázka je náhrada škod. To jsou proražené pneumatiky a zohýbané ráfky. Pokud se jedná o ojedinělý výtluk na jinak dobrém povrchu silnice, tak řidič není povinen předpokládat, že na něj čeká jáma. Pokud by do toho řidič vletěl a zničil si kolo, nebo podvozek, tak se vyplatí okamžitě to zadokumentovat, případně přivolat policii a obrátit se na správce pozemní komunikace s náhradou škody,“ vysvětlil odborník.

Podle Budského jde pak o to, jestli jsou dané úseky celkově rozbité a řidič si na některém výtluku poškodí auto, nebo zda se jedná o ojedinělý výmol na jinak kvalitní silnici. Pokud je silnice celkově rozbitá, tak prý přijde šofér zkrátka. „Argumentuje se tím, že jel na nerovném povrchu silnice a měl přizpůsobit rychlost vozidla. Tam řidič neuspěje s žádostí o náhradu. Řada řidičů to navíc nechá, až přijede do servisu, ale to už s tím nic nenadělá, je zapotřebí hned to nafotit a řešit,“ dodal Budský.

Co na to řidiči?

Co na výmoly a na specializovaný web říkají samotní řidiči? „Pokud někudy musím nebo chci jet, tak tamtudy i pojedu, nehledě na díry v silnici. Web si myslím, že nikdy nevyužiju,“ uvedl pro blesk Zprávy Jiří B. (28).

„Pro mě jsou Výmoly.cz užitečné. Myslím, že se díly webu povede některá tristní místa opravit. Ale třeba U Seřadiště se pořád nic neděje. Když jsem ještě nevěděl o tom, v jakém stavu tam silnice je, vjel jsem do ní a přišel o poklici,“ popsal Jan H. (26).

„Výmoly.cz neznám, ale výmoly mě štvou. Někdy je dost obtížné se jim vyhnout,“ popsala Kamila S. (27).

Zobrazit celou diskusi