Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejhorší výmol v Česku: zvítězila Praha, v každém kraji se ale najde „finalista“

Autor: David Klempíř - 
12. srpna 2015
13:40

Neslavné prvenství získala pro rok 2015 stejně jako v loňském roce ulice U Seřadiště na Praze 10. V čem? Může se „pochlubit“ nejhorším silničním výmolem v celé České republice. Alespoň podle řidičů. Praha v tom ale není samozřejmě sama. V každém kraji se dají najít podobná místa. Podívejte na přehled, kudy rozhodně nejezdit, abyste si nezničili vůz.

Tuzemští řidiči zvolili vítěze v anketě Nejhorší díra republiky. „V hlasování řidičů získala prvenství stejně jako v loňském roce ulice U Seřadiště v Praze 10, která bývala dříve nejrychlejší spojkou městských částí Michle a Vršovic. Potvrdila tak roli největšího favorita na vítězství a obhájila loňské prvenství,“ reagoval na výsledky ankety Jiří Cívka z nadace pojišťovny Generali, která projekt Výmoly.cz pořádá. 

Praha opět nejhorší

Je ovšem potřeba zdůraznit, že je Praha zároveň nejaktivnějším krajem v opravách nahlášených výtluků. Ulici U Seřadiště navíc dlouhodobě provázejí majetkoprávní spory. Alespoň provizorně se úsek podařilo opravit, což je výrazný posun proti loňskému roku,“ komentoval první místo v anketě Petr Čaník z projektu Výmoly.cz.

„Je třeba si uvědomit, že z hlediska dopravního zatížení je situace v Praze extrémní, i proto se snažíme motivovat Pražany, aby využívali více veřejnou dopravu na úkor individuální automobilové,“ řekl náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který je zároveň radním pro dopravu.

Druhé místo v anketě patří silnici č. 35112 v Okřešicích na Třebíčsku, která anketu vyhrála v roce 2012. Po ní se umístila ulice Těšínská v Opavě. Čtvrté místo patří potom silnici č. 408 v Jemnici. Pátou pozici obsadila silnice č. 24041 v Hospozíně na Kladensku. Hned dvakrát se do první sedmičky dostaly silnice na Třebíčsku.

Podívejte se, kterým místům se v jednotlivých krajích vyhnout:

Výsledky podle krajů

Kraj Kde si dát pozor
Hlavní město Praha U Seřadiště (Praha 10)
Jihočeský Na Děkanských polích (České Budějovice)
Jihomoravský Cihelna (Domašov)
Vysočina Silnice č. 35112 mezi obcemi Okřešice a Čechtín
Královéhradecký Křenkova (Česká Skalice)
Liberecký Silnice č. 259 u obce Blatce
Moravskoslezský Těšínská (Opava)
Olomoucký Silnice č. 370 ze směru Šumvald-Břevenec na Horní Město
Pardubický Podjezd pod tratí na silnici č. 36810 u obce Žichlínek
Plzeňský Na Souvrati (Plzeň-město)
Středočeský Silnice č. 24041 u obce Hospozín
Ústecký Obvodová (Ústí nad Labem)
Zlínský Nábřeží (Zlín)
Karlovarský Tovární (Sokolov)

O Nejhorší díře republiky rozhodovali sami motoristé od poloviny dubna do konce července letošního roku. Jednotlivé výtluky posbíraly přes 91 tisíc hlasů. Podněty od uživatelů putují online k příslušným správcům silnic, kteří s nimi dále pracují.

Pět ze sedmi nejhorších výmolů minulého roku bylo k dnešnímu dni kompletně či provizorně opraveno. Letošní ročník podpořilo prostřednictvím záštity BESIPu ministerstvo dopravy.

„Na dopravní bezpečnost má vliv nejen chování řidičů, ale i stav silnic. Rozhodli jsme se proto letos pomáhat s opravami silnic nižších tříd a uvolnili jsme krajům 4,4 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Kraje si sami vybírají, na které úseky peníze použijí. A veřejnost krajům pomáhá volbou vhodných úseků, například prostřednictvím tipů z webu Výmoly.cz,“ konstatoval ministr dopravy Dan Ťok. 

Zobrazit celou diskusi