Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srdce se mu zastavovalo 10krát denně. „Umírání může být příjemné,“ tvrdí Jiří

Autor: Mii - 
6. dubna 2018
18:00

Vedoucí lékař Institutu sportovního lékařství Jiří Dostal trpí vzácnou poruchou, kvůli které v mládí zažíval i pět až deset zástav srdce denně. Pravidelně se dostával na hranu života a smrti a vyzkoušel si, jaké je to umírat. Zážitky jej dovedly mimo jiné k přesvědčení, že po smrti rozhodně něco existuje. O tom, proč umírání není hrozné, mluvil s Pavlem Štruncem v rozhovoru pro INFO.cz.

Srdeční arytmie je pojem, kterého se řada lidí bojí. Často doprovází problémy, které končí i smrtí. Lékař Jiří Dostal s nimi má rozsáhlou osobní zkušenost, protože jich prodělal desítky. A mnoho z nich jej dostalo blízko stavu, kterému se říká klinická smrti.

I proto říká, že umírání není hrozné. Dokonce může být i příjemné. Člověk se podle Dostala dostane do jakéhosi vyrovnaného stavu, kdy se jednoduše ocitne v očekávání, co bude. Strach už v téhle chvíli nepociťuje.

Počet stavů na hraně smrti lékaře dovedl k přesvědčení, že existuje „něco“ po skonání. Sám se věřícím nenazývá, ale uznává, že lidský mozek je tak komplexní věc, že jej pravděpodobně nikdy nepochopíme a tak potřebujeme něčemu věřit. Moderní medicína je podle něj jen na začátku cesty a teprve naráží na povrch poznání.

„Moje onemocnění je velmi vzácné. V roce 2002/2003 byla publikovaná práce, kde bylo popsané, že francouzský lékař byl v té době schopen najít jen 8 lidí, kteří tuto diagnózu měli a byli léčitelní. Fakticky nelze paušalizovat, že jsou všechny arytmie nebezpečné. Existují ale extrémní případy jako je můj,“ vypověděl Dostal.

Profesně se věnuje sportovní medicíně. Sám byl vrcholovým sportovcem, než se u něj projevily problémy se srdcem. Hádá, že právě díky sportu jeho srdce vydrželo tolik arytmií a náporu.

Všechna interview Pavla Štrunce najdete TADY.

 

 

jasnovidec01 ( 6. dubna 2018 19:13 )

25 minut kecání o ničem.,jakou má tu vzácnou nemoc panáček nás laiky neinformuje ,jen kecá o umírání a životě po smrti,to jako věří v reinkernaci a posmrtní život??no potěš koště,k takovému doktorovi se dostat.jinak článek oničem.Pomeje taky nalítnul fanatikovi a málem skončil u hrobníka fuj.

Zobrazit celou diskusi