Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Změna pohlaví Čechů bez sterilizace: tak to žádá ombudsmanka Šabatová

Autor: ČTK - 
1. dubna 2018
10:44

Sterilizace by neměla být zákonnou podmínkou pro úřední změnu pohlaví lidí, žádá ombudsmanka Anna Šabatová. Jde o jedno z pětice nových doporučení legislativních změn veřejné ochránkyně práv ve zprávě o činnosti za loňský rok, kterou obdrželi poslanci.

Nynější znění občanského zákoníku a zákona o specifických zdravotních službách podle Šabatové předpokládá změnu pohlaví jako skutečný stav dovršený lékařským zákrokem, který vede ke sterilitě.

Praktické problémy v životě

„Důsledkem této právní úpravy jsou zejména praktické problémy v životě trans lidí, kteří chirurgický zákrok z vážných či osobních důvodů podstoupit nemohou či nechtějí, a úplné úřední změny pohlaví tudíž nemohou dosáhnout,“ napsala ombudsmanka.

Na právní postavení trans lidí je podle ní nutné nahlížet jako na osobní postavení s náležitým uznáním a do jejich tělesné integrity je třeba zasahovat co možná nejméně.

Podle nynějších vyjádření Evropského soudu pro lidská práva je podmínění úřední změny pohlaví sterilizací v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod, dodala veřejná ochránkyně práv.

Důstojnost sociálních služeb

Šabatová dále požaduje uzákonění zásahu do důstojnosti lidí při poskytování sociálních služeb jako přestupku. Poukazuje na to, že klienti těchto služeb jsou ve zranitelném postavení a je nutné je dostatečně chránit. Jako případy možného přestupkového jednání poskytovatelů sociálních služeb ombudsmanka zmínila neřešení podvýživy klientů a zanedbání péče o proleženiny. „Je povinností státu taková jednání odpovídajícím způsobem postihovat, a tím od takového jednání odrazovat,“ napsala.

Ochránkyně práv také žádá uzákonit postup pro řízení zdravotních pojišťoven o úhradách některých zdravotních služeb z pojištění. Jde například o lázeňskou péči a o výjimečné proplacení jinak nehrazené zdravotní služby. Zákon postup neupravuje, podle soudů by se měl řídit správním řádem.

joudajoudovy ( 2. dubna 2018 12:56 )

bolsevicka trockistka si neda pokoj a do ceske kotliny bude stale protlacovat zvracene sorosoviny.... ale pekne po jejim... ona a jeji dcera jsou petni cur-ci a jeji manzek pekna pi-a a to bez sterilizace...

ellenic ( 1. dubna 2018 14:43 )

Jistě v poskytování sociálních služeb jsou mezery a postih ne vždy je skutečným trestem . Vím o případu, kdyby proběhl soud, jedna z obžalovaných podniká dále ve stejné oblasti, jako by se nechumelilo .

kritick ( 1. dubna 2018 13:32 )

Panebože, už to vypadá tak, že ombudsmanem může být pouze někdo, kdo je z celého obyvatelstva ten největší hlupák a je všehoschopen, jinak to není možné... tadytu zrůdu měli nechat u svého otce v šourku. Chudák rodiče, co zplodí tohle!

stařec ( 1. dubna 2018 12:21 )

Nač pak je tato ohava odborník,to žasnu !!!

kosmonaut ( 1. dubna 2018 11:57 )

Ta ženská je ve své funkci zadarmo drahá.Toto by nevymyslel ani Pepek Vyskoč!

Zobrazit celou diskusi