Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stovky českých radnic a 97 škol vyvěsilo vlajku Tibetu. Dráždí Čínu

Autor: jer, ČTK - 
10. března 2018
20:15

Na stovkách českých radnic a desítkách škol zavlály v těchto dnech tibetské vlajky. Připomínají oběti povstání, které v Tibetu v roce 1959 potlačili čínští vojáci a jsou také trnem v oku Číně. Vlajky na podporu lidských práv v Tibetu visí také na budovách pěti krajů. Vyplývá to ze zjištění ČTK a webu spolku Lungta, který v Česku vydává Tibetské listy.

Podle webu spolku Lungta, který v Česku kampaň Vlajka pro Tibet zastřešuje, se k akci letos připojilo víc než 730 radnic a Jihomoravský, Královéhradecký, Liberecký, Moravskoslezský a Pardubický kraj. Počet radnic je podobný jako loni, mezi kraji přibyl Moravskoslezský. Škol se loni zapojilo 97, letos počet přihlášených překročil stovku. Z oken Sněmovny stejně jako v předchozích letech vyvěsil tibetskou vlajku poslanecký klub TOP 09, uvedl šéf klubu Miroslav Kalousek na Twitteru.

V Praze vlajku Tibetu vyvěsila většina radnic městských částí, magistrát ale ne. Nejvíce obcí se do akce letos zapojilo ve Středočeském a Jihomoravském kraji, vyplývá z webu spolku Lungta. Ve středních Čechách letos vyvěsila tibetskou vlajku například Příbram nebo Mladá Boleslav, která se k iniciativě Vlajka pro Tibet poprvé připojila už v roce 1998. Podruhé  vyvěsil vlajku Nymburk.

Na jižní Moravě vlaje vlajka Tibetu na brněnské radnici, radní podobný krok schválili také ve Znojmě. Vyvěšení naopak neschválili v Hodoníně a v Břeclavi se tím ani nezabývali.

Královéhradecký kraj vlajku vytáhl na oficiální stožár na hradeckém Pivovarském náměstí v pátek. „Lidská práva musí stát na prvním místě před kšeftem. Z pohledu Číny se Česko jeví jako dobré nástupiště pro vstup do Evropy a posilování čínského vlivu v Evropě,“ řekl náměstek hradeckého hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Tibetská vlajka zavlála v kraji i před desítkami městských a obecních úřadů, třeba před hradeckým magistrátem počtrnácté. Podeváté se do kampaně zapojila Správa Krkonošského národního parku (KRNAP).

Video  Dalajlama vystoupil na Hradčanském náměstí. Organizátoři ho přivítali tvrdým chlebem. (říjen 2016)  - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Už v pátek vlajku vyvěsil také Liberecký kraj. V sobotu se připojily radnice například v Liberci či Turnově, tradičně se naopak neúčastní Jablonec nad Nisou ani Česká Lípa. Tibetská vlajka znovu vlaje rovněž na budově Pardubického kraje, pardubickém magistrátu a městských obvodů. K akci se připojila také Univerzita Pardubice.

Zástupci Moravskoslezského kraje vlajku vyvěsili v pátek, letos poprvé. „Tuto iniciativu vnímám nejen jako projevení solidarity Tibetu, ale hlavně jako symbolickou podporu všem lidem, kteří nežijí ve svobodné společnosti. Vždyť i my tuto zkušenost sami máme z nedávné doby,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Rozhodnutí vyvěsit vlajku podle něj vzniklo jako reakce na aktuální dění ve světě i v Česku.

80 tisíc obětí povstání

V Plzeňském kraji letos vyvěsila tibetskou vlajku necelá desetina z 501 obcí v regionu. Na stožáru magistrátu v Plzni oficiálně nevlaje, z okna své kanceláře ji vyvěšuje náměstek primátora Martin Baxa (ODS). Ani kraj ji na budovu na dnešní den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci nevyvěsil. Rozhodli o tom zastupitelé.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Akce připomíná 80 000 obětí potlačeného povstání v tibetském správním centru Lhase v roce 1959. Kořeny povstání sahají do počátku 50. let, kdy armáda komunistické Číny vnikla na tibetské území a zabrala jej. Česko se ke světové akci na podporu Tibetu aktivně připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice.

zvonekdozahrady ( 11. března 2018 02:35 )

 Tak se přesně pozná kde jsou ubožáci. Ať jí zkusí vyvěsit v Pekinku...

matno ( 10. března 2018 21:57 )

Hm, tak si říkám, za jaká to svá lidská práva ti Tibeťané v roce 1959 proti Číně povstali !

Felix Julec ( 10. března 2018 21:18 )

Každý má právo vyjádřit svůj názor.Každému to ale není umožněno.Kalousek může vyvěsit co chce,ale vy když napíšete na serveru Reflexu,PL,ale i jinde svůj názor tak vás smáznou.Takže jako za komoušů,někteří jsme si rovnější.

miro 49 ( 10. března 2018 21:01 )

I když s tím nesouhlasím, moudří mužové na školách a radnicích chtějí pro Tibet svobodu a nezávislost na Číně. Takový osud si tito hodní a přívětiví lidé nezaslouží.Tibet rozhodně není průmyslovou zemí, aby si za své výrobky na světovém trhu mohl koupit co potřebuje.Není ani zemědělskou zemí, protože ve výškách kolem 4 až 5 tisíc metrů nad mořem se toho moc vypěstovat nedá.Z toho, co by si vypěstovali na malých políčkách za domem,by značnou část museli věnovat (pod trestem) zdejším svatým mužům,kterých je tam víc než pracujících lidí a je jim jedno kolik lidí potom zemře hlady.Nepřeji tomuto národu návrat do nejkrutějšího středověku, i když chápu, že současnost není výkvět společnosti.Ani dalajláma,moudrý to muž tuto cestu neprosazuje, na rozdíl od některých našich méně moudrých mužů.

rudyptak48 ( 10. března 2018 20:52 )

Kdo by si myslel, že prezidentskými volbami válka dvou táborů tj. Sorošovců (pražské kavárny) a Zemanovců přestane, moc by se mýlil, Válka trvá a zákopy jsou pořád hlubší. ČR bude dalším státem V-4, kde vznikne podobná situace jako na Slovensku. Když nás EU nedonutí pomocí svých zákonů, donutí nás tím, že sama poruší zákony.

Zobrazit celou diskusi