Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vystřelí cena potravin? Zemědělci hlásí mizernou úrodu a bude zřejmě hůř

Autor: Zuzana Zelenková - 
26. února 2018
05:40

Loni se v Česku vypěstovalo méně zemědělských plodin než v roce 2016. Utrpěly především takzvaně hlavní plodiny jako obiloviny, řepka nebo kukuřice. Za úbytkem stojí podle expertů sucho a zhoršování zemědělské půdy. V neposlední řadě, podobně jako u řemesel, chybí i v zemědělství celé generace mladých lidí.

„Je to opravdu vážný problém, který tkví v tom, že úroda poklesla asi o 35 procent, ovšem jsou i oblasti, kde úroda ovoce a zeleniny klesla na nulu,“ uvedl pro Blesk Zprávy zemědělský expert Karel Vítek.

Podle něho je potřeba pro zlepšení situace mít kvalitní půdu, dostatek zvířat (stavy skotu se snížily o 3,5 milionu kusů a stavy vepřů o celých 5 milionů kusů) a obnovit generaci zemědělců. V odvětví totiž chybí celé 2 generace středoškoláků a jedna generace vysokoškoláků.

Vítek uvádí, že loni byl problém v tom, že ve dvou periodách v kritickém období přišly mrazy. Spousta dalších plodin přišla vniveč kvůli suchu. Za všechno si ale v podstatě můžeme sami.

„Ubylo velmi mnoho zvířat, nemáme tedy v pořádku půdu. Na TechAgru teď chystáme konferenci k tomu jak zlepšit zemědělskou půdu, nehnojí se, komposty se využívají málo a je to pro zemědělce velmi drahé. Jedině organická hmota v půdě nám ale pomůže vybilancovat ztráty vody v půdě. Půda s určitým obsahem organické hmoty má až osminásobnou možnost udržet vodu v půdě během sezony. To znamená, že rostliny na půdě, která je v pořádku, dokážou přežít tak významné sucho jako bylo loni,“ vysvětlil odborník.

Vítek také podotknul, že by se mělo začít jednat rychle, jelikož v případě, kdy půda není v pořádku, nemáme v Česku udržitelný systém zemědělství. 

Čeho ubylo?

Podle dat Českého statistického úřadu stojí za problémem sucho. „Meziroční pokles úrody byl většinou způsoben nižšími hektarovými výnosy. Vyšší sklizně jsme zaznamenali jen u plodin, u nichž došlo k výraznějšímu nárůstu plochy, na které se pěstují,“ zmínil ve zprávě ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Zemědělci vyprodukovali například méně obilovin, a to hned o 1,1 milionu tun zrna. Poklesla také výroba řepky, a to o 200 tisíc tun.

Hůře je na tom i kukuřice na zeleno a siláž, té loni zemědělci vypěstovali o 1,7 milionu tun méně než předloni. 

Ovšem některým komoditám se dařilo. Lépe na tom byla řepka cukrovka, technický a setý hrách. Cukrovky se urodilo o 4,4 milionu tun více, ale také vyrostla na větší pěstební výměře než v roce 2016.

A ne jinak je to i v případě hrachu. „Hrachu se sklidilo vůbec nejvíc v desetileté historii, a to 87 323 tun. Ve srovnání s rokem 2016 se jedná o navýšení o 18 620 tun. Sklizňová plocha této komodity se meziročně zvýšila z 26 601 ha na 34 793 ha,“ vysvětlil Hrbek.

Zemědělský svaz: Může za to počasí 

Podle Českého zemědělského svazu jsou za vším do značné míry výkyvy počasí, jako třeba loňské sucho. „Zemědělství není odvětví jako každé jiné a má svoje specifika existující objektivně a nezávisle na lidské vůli. Zemědělství je spjaté s přírodou, zachází s živými organismy apod. Z tohoto důvodu se v něm dosahuje nižší míry výnosnosti kapitálu než např. v průmyslu, kde uvedená specifika nepůsobí,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí svazu Jana Sixtová.

hidrantt ( 26. února 2018 18:00 )

Je to každej rok stejný,tihle jezevci bečí a bečí,akorát zapoměli, že řepku a kukuřici tady nikdo nežere.

rada42 ( 26. února 2018 16:21 )

Hlásím mizernou úrodu pro rok 2386 a bude zřejmě hůř - zdražíme pro jistotu už teď...

Gottwald ( 26. února 2018 15:21 )

Ještě neslezl sníh s polí a už hlásí bude neúroda,bude se zdražovat. Přesně jak ty moraváci všechno nám zmrzlo bude neúroda, pak začnou na podzim pálit a hned hlásí " takovou úrodu nepamatujeme, nestačíme pálit " Běžte do prde........

Greta ( 26. února 2018 15:00 )

Jen to zdražte aspoň se nebude vyhazovat do popelnic a lidé budou rozpékat staré pečivo jak kdysi a vážit si každé kůrky!!!

agfor ( 26. února 2018 12:54 )

Mizernou úrodu hlásí zemědělci každý rok jen proto, aby mohli vyšroubovat ceny. Předloni to byla mizerná úroda paprik - nikdo pak to, co se urodilo za ty přemrštěné ceny nekupoval a papriky se zaorávaly Po vysokých cenách pak následují dotace z ministerva a jídlo tak platíme několikrát.

Zobrazit celou diskusi