Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili

  • Autor: ula - 
    18. 10. 2017
    06:40

    Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.

  • 1.Co rozhoduje o kvalitě brambor?

    „Výběr odrůdy je základním předpokladem úspěchu pěstování a dosažení požadované kvality. Odrůda je nositelem řady významných znaků jak pro vnitřní, tak pro vnější kvalitu. Spolu s tím jsou pro konečný úspěch rozhodující další faktory, a to podmínky pěstování a působení povětrnostních vlivů,“ řekl Blesk.cz Milan Čížek z Výzkumného ústav bramborářského (VÚB HB).

    Spolu s povětrnostními podmínkami rozhoduje o kvalitě hlíz technologie pěstování. Z hlediska vnějších znaků jde o zamezení výskytu chorob, jako je vločkovitost hlíz, zduřelá nekrotická kroužkovitost, stříbřitost slupky, obecná strupovitost a hniloby hlíz. Stejně tak významné je omezení mechanického poškození a otlaků hlíz při sklizni a zabránění zelenání hlíz. 

    Výživa a hnojení jsou další faktory, které ovlivňují kvalitu hlíz. Týká se to především vnitřní kvality, která je zastoupena obsahem sušiny a škrobu, stolní hodnotou a obsahem dusičnanů.

    Mohly být potraviny levnější? Podívejte se na hádku politiků v Blesku:

    Video Mohly být potraviny levnější? Hádka politiků v Blesku. - Blesk zprávy

  • 2.Jaké máme odrůdy brambor?

    „Odrůd je skutečně hodně. V EU jich je k dispozici přes tisíc, u nás okolo dvou set. Jejich zastoupení na trhu je velmi rozdílné. Dá se říci, že významnou plochu (množitelskou i produkční) má v ČR asi dvacet odrůd,“ uvedl pro Blesk.cz Josef Králíček z Českého bramborářského svazu (ČBS HB).

    Jaké máme odrůdy brambor?Jaké máme odrůdy brambor? | Foto: Daniel Černovský

  • 3.Jak dělíme brambory?

    Brambory se dělí podle užitkových směrů – na rané a ostatní konzumní, sadbové a brambory pro výrobu škrobu. Některé odrůdy brambor jsou vhodné pro výrobky z brambor, jako jsou hranolky a lupínky.

    Pro spotřebitele jsou ovšem nejdůležitější varné typy:

    • Varný typ A – nerozvářivé odrůdy s pevnou dužninou, vhodné pro přípravu salátů.
    • Varný typ B – slabě moučnaté odrůdy, vhodné jako příloha a do polévek.
    • Varný typ C – odrůdy moučnaté, vhodné k přípravě kaší a těst.

    Jak dělíme brambory?Jak dělíme brambory? | CNC, KAREL KOPÁČ / Paparazzi

  • 4.Rozdíl mezi červenou a hnědou slupkou

    „Z pohledu kvality hlíz žádný, barva slupky je odrůdovým znakem. V některých evropských zemích jsou brambory s červenou slupkou nežádoucí, ale to je spíše regionální záležitost,“ říká Čížek z VÚB HB.

    „Zatímco v Maďarsku dávají lidé přednost konzumním odrůdám s červenou slupkou, u nás převažují odrůdy se žlutou,“ doplnil Králíček.

    Jaký je rozdíl mezi červenou a hnědou slupkou?Jaký je rozdíl mezi červenou a hnědou slupkou? | Foto: Daniel Černovský

  • 5.Brambory české versus brambory z dovozu

    Odborníci se shodují v tom, že se nedá jednoznačně odpovědět, jaký je rozdíl mezi českou a nejvíce dováženou produkcí z Německa.

    „Obecně se tvrdí, že německé brambory jsou kvalitní ve smyslu vnitřní kvality hlíz a většinou jsou i vhodně a pro spotřebitele lákavě zabaleny. U brambor francouzské provenience se říká, že jsou na pohled dokonalé, bez jakékoliv vnější vady, ale že se nedají jíst,“ vysvětlil Čížek v Výzkumného ústavu bramborářského.

    „U české produkce se v posledních letech kvalita brambor i kultura prodeje velmi zvýšila a dnes se dá určitě říci, že vnější i vnitřní kvalitou se minimálně vyrovnají zahraniční produkci,“ dodal.

    „Vyberete-li domácí produkci, podpoříte zároveň domácí pěstitele a máte jistotu, že hlízy nemají za sebou třeba několik stovek kilometrů v kamionu. Hodně se všude mluví o ekologii, tak proč se nezamyslet i při nákupu (nejen) brambor,“ apeloval Králíček na spotřebitele.

    Brambory české versus brambory z dovozuBrambory české versus brambory z dovozu | CNC, KAREL KOPÁČ / Paparazzi

  • 6.Brambory volné, nebo balené?

    Pokud nakupujete brambory v supermarketech, doporučují odborníci brambory balené v igelitu či síti. Musíte je ale rychle spotřebovat, ideálně do týdne.

    U výběru volných brambor buďte obezřetní. „Volné hlízy si zákazník vybírá jednotlivě a často se stane, že v bedýnce zůstávají hlízy horší kvality do doby, než personál provede výměnu,“ upozornil Králíček.

    Brambory volné, nebo balené? (Ilustrační foto)Brambory volné, nebo balené? (Ilustrační foto) | Zbyněk Schnapka

  • 7.Kde brambory kupovat?

    Podle odhadu svazu se v hypermarketech prodá více než polovina všech konzumních brambor. To je množství velmi významné a je otázka, zda tento podíl ještě neporoste.

    Nicméně nejlepší je nakupovat brambory na farmách či farmářských trzích, kde máte jistotu původu zboží.

    Připravujete bramborový salát? Podívejte se, jak nejrychleji oloupat brambory:

    Video Připravujete bramborový salát? Podívejte se, jak nejrychleji oloupat brambory!. - FACEBOOK.COM

  • 8.Jaké brambory byste neměli kupovat?

    Dávejte si pozor na brambory poškozené s výskytem hnilob nebo i na naklíčené. Nekupujte nazelenalé nebo jinak poškozené hlízy.

    Rozhodně nekupujte neoznačené zboží a zkoumejte obal či informace u volně ložených brambor. Informace by měly být všude stejné. 

    Na balení konzumních brambor byste určitě měli nalézt: 

    • informace o odrůdě,
    • zemi původu,
    • hmotnost v kg,
    • adresu obchodní firmy,
    • způsob užití daný varným typem,
    • informace o barvě dužniny,
    • informace o tvaru hlíz.

    Jaké brambory byste neměli kupovat?Jaké brambory byste neměli kupovat? | CNC, KAREL KOPÁČ / Paparazzi

  • 9.Jak správně skladovat brambory?

    Ne každý má k dispozici kvalitní sklep a pokud bydlíte v panelovém domě, tak tyto sklepní prostory rozhodně nejsou vhodné k dlouhodobému skladování brambor, stejně jako např. balkony. Brambory nepatří ani do lednice, ztrácí totiž svoji původní chuť a zesládnou, protože škrob, který je v nich obsažený, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy.

    Brambory nakupujte v takovém množství, abyste je spotřebovali do týdne. Umístit je můžete i na balkoně, ale na krátkou dobu, aby se zabránilo přístupu světla a teploty by se měly pohybovat okolo čtyř stupňů Celsia.

    Jak správně skladovat brambory?Jak správně skladovat brambory? | Jiří Čada, ČTK

  • 10.Jíst, nebo nejíst naklíčené brambory?

    Sledovat byste měli velikost klíčků. Brambory s klíčky o délce do jednoho centimetru můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory už do kuchyně nepatří.

    Jíst, nebo nejíst naklíčené brambory?Jíst, nebo nejíst naklíčené brambory? | Profimedia.cz

    Více o odrůdách brambor čtěte ZDE

Pohřeb Karla Gotta

Parte Děti Karla Gota Rozloučení na Žofíně Záznam zádušní mše Hosté na zádušní mši O životě Karla Gotta Dědictví Bertramka

Hrob

Celé Česko truchlí. Zemřel Karel Gott, držitel čtyř desítek Zlatých slavíků. Jen málokterý umělec za sebou zanechá tolik děl, jako zesnulý zpěvák. Připomeňte si Mistrův život.

Vše o Karlovi Gottovi čtěte ZDE

oxygene.p ( 18. října 2017 15:06 )

ano , dřív to tak bylo. Ted se to ale otočilo , české brambory jsou šmejd všech šmejdů a dovoz kraluje vynikající chutí.

11karel11 ( 18. října 2017 13:44 )

Moje babička říkávala, že takové brambory, jaké jsou z dovozu, by ani prasatům nedali. A MĚLA PRAVDU. Humus plný dusičńanů a jedů se dováží . Byli jsme velmoc na brambory, ale všechno tu zlikvidovali. Je prachy rejžovat.

Pink ( 18. října 2017 11:50 )

http://screenshot.cz/2J89L/

oxygene.p ( 18. října 2017 09:47 )

Brambory jen z dovozu , ty české se nedají vůbec jíst. Koupíte 2 kila českých brambor a skoro všechno jde do koše , jak je to nahnilý , plesnivý a divně smrdí. A bio? Ani náhodou , nevěřím českým pofidérním farmářům.

Zobrazit celou diskusi
Další videa