Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.
Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili
1.Co rozhoduje o kvalitě brambor?
„Výběr odrůdy je základním předpokladem úspěchu pěstování a dosažení požadované kvality. Odrůda je nositelem řady významných znaků jak pro vnitřní, tak pro vnější kvalitu. Spolu s tím jsou pro konečný úspěch rozhodující další faktory, a to podmínky pěstování a působení povětrnostních vlivů,“ řekl Blesk.cz Milan Čížek z Výzkumného ústav bramborářského (VÚB HB).
Spolu s povětrnostními podmínkami rozhoduje o kvalitě hlíz technologie pěstování. Z hlediska vnějších znaků jde o zamezení výskytu chorob, jako je vločkovitost hlíz, zduřelá nekrotická kroužkovitost, stříbřitost slupky, obecná strupovitost a hniloby hlíz. Stejně tak významné je omezení mechanického poškození a otlaků hlíz při sklizni a zabránění zelenání hlíz.
Výživa a hnojení jsou další faktory, které ovlivňují kvalitu hlíz. Týká se to především vnitřní kvality, která je zastoupena obsahem sušiny a škrobu, stolní hodnotou a obsahem dusičnanů.
Mohly být potraviny levnější? Podívejte se na hádku politiků v Blesku:
2.Jaké máme odrůdy brambor?
„Odrůd je skutečně hodně. V EU jich je k dispozici přes tisíc, u nás okolo dvou set. Jejich zastoupení na trhu je velmi rozdílné. Dá se říci, že významnou plochu (množitelskou i produkční) má v ČR asi dvacet odrůd,“ uvedl pro Blesk.cz Josef Králíček z Českého bramborářského svazu (ČBS HB).
3.Jak dělíme brambory?
Brambory se dělí podle užitkových směrů – na rané a ostatní konzumní, sadbové a brambory pro výrobu škrobu. Některé odrůdy brambor jsou vhodné pro výrobky z brambor, jako jsou hranolky a lupínky.
Pro spotřebitele jsou ovšem nejdůležitější varné typy:
- Varný typ A – nerozvářivé odrůdy s pevnou dužninou, vhodné pro přípravu salátů.
- Varný typ B – slabě moučnaté odrůdy, vhodné jako příloha a do polévek.
- Varný typ C – odrůdy moučnaté, vhodné k přípravě kaší a těst.
4.Rozdíl mezi červenou a hnědou slupkou
„Z pohledu kvality hlíz žádný, barva slupky je odrůdovým znakem. V některých evropských zemích jsou brambory s červenou slupkou nežádoucí, ale to je spíše regionální záležitost,“ říká Čížek z VÚB HB.
„Zatímco v Maďarsku dávají lidé přednost konzumním odrůdám s červenou slupkou, u nás převažují odrůdy se žlutou,“ doplnil Králíček.
5.Brambory české versus brambory z dovozu
Odborníci se shodují v tom, že se nedá jednoznačně odpovědět, jaký je rozdíl mezi českou a nejvíce dováženou produkcí z Německa.
„Obecně se tvrdí, že německé brambory jsou kvalitní ve smyslu vnitřní kvality hlíz a většinou jsou i vhodně a pro spotřebitele lákavě zabaleny. U brambor francouzské provenience se říká, že jsou na pohled dokonalé, bez jakékoliv vnější vady, ale že se nedají jíst,“ vysvětlil Čížek v Výzkumného ústavu bramborářského.
„U české produkce se v posledních letech kvalita brambor i kultura prodeje velmi zvýšila a dnes se dá určitě říci, že vnější i vnitřní kvalitou se minimálně vyrovnají zahraniční produkci,“ dodal.
„Vyberete-li domácí produkci, podpoříte zároveň domácí pěstitele a máte jistotu, že hlízy nemají za sebou třeba několik stovek kilometrů v kamionu. Hodně se všude mluví o ekologii, tak proč se nezamyslet i při nákupu (nejen) brambor,“ apeloval Králíček na spotřebitele.
6.Brambory volné, nebo balené?
Pokud nakupujete brambory v supermarketech, doporučují odborníci brambory balené v igelitu či síti. Musíte je ale rychle spotřebovat, ideálně do týdne.
U výběru volných brambor buďte obezřetní. „Volné hlízy si zákazník vybírá jednotlivě a často se stane, že v bedýnce zůstávají hlízy horší kvality do doby, než personál provede výměnu,“ upozornil Králíček.
7.Kde brambory kupovat?
Podle odhadu svazu se v hypermarketech prodá více než polovina všech konzumních brambor. To je množství velmi významné a je otázka, zda tento podíl ještě neporoste.
Nicméně nejlepší je nakupovat brambory na farmách či farmářských trzích, kde máte jistotu původu zboží.
Připravujete bramborový salát? Podívejte se, jak nejrychleji oloupat brambory:
Video Připravujete bramborový salát? Podívejte se, jak nejrychleji oloupat brambory!.Video se připravuje ...8.Jaké brambory byste neměli kupovat?
Dávejte si pozor na brambory poškozené s výskytem hnilob nebo i na naklíčené. Nekupujte nazelenalé nebo jinak poškozené hlízy.
Rozhodně nekupujte neoznačené zboží a zkoumejte obal či informace u volně ložených brambor. Informace by měly být všude stejné.
Na balení konzumních brambor byste určitě měli nalézt:
- informace o odrůdě,
- zemi původu,
- hmotnost v kg,
- adresu obchodní firmy,
- způsob užití daný varným typem,
- informace o barvě dužniny,
- informace o tvaru hlíz.
9.Jak správně skladovat brambory?
Ne každý má k dispozici kvalitní sklep a pokud bydlíte v panelovém domě, tak tyto sklepní prostory rozhodně nejsou vhodné k dlouhodobému skladování brambor, stejně jako např. balkony. Brambory nepatří ani do lednice, ztrácí totiž svoji původní chuť a zesládnou, protože škrob, který je v nich obsažený, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy.
Brambory nakupujte v takovém množství, abyste je spotřebovali do týdne. Umístit je můžete i na balkoně, ale na krátkou dobu, aby se zabránilo přístupu světla a teploty by se měly pohybovat okolo čtyř stupňů Celsia.
10.Jíst, nebo nejíst naklíčené brambory?
Sledovat byste měli velikost klíčků. Brambory s klíčky o délce do jednoho centimetru můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory už do kuchyně nepatří.
Moje babička říkávala, že takové brambory, jaké jsou z dovozu, by ani prasatům nedali. A MĚLA PRAVDU. Humus plný dusičńanů a jedů se dováží . Byli jsme velmoc na brambory, ale všechno tu zlikvidovali. Je prachy rejžovat.