Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili

  • Autor: ula - 
    18. 10. 2017
    06:40

    Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.

  • 1.Co rozhoduje o kvalitě brambor?

    „Výběr odrůdy je základním předpokladem úspěchu pěstování a dosažení požadované kvality. Odrůda je nositelem řady významných znaků jak pro vnitřní, tak pro vnější kvalitu. Spolu s tím jsou pro konečný úspěch rozhodující další faktory, a to podmínky pěstování a působení povětrnostních vlivů,“ řekl Blesk.cz Milan Čížek z Výzkumného ústav bramborářského (VÚB HB).

    Spolu s povětrnostními podmínkami rozhoduje o kvalitě hlíz technologie pěstování. Z hlediska vnějších znaků jde o zamezení výskytu chorob, jako je vločkovitost hlíz, zduřelá nekrotická kroužkovitost, stříbřitost slupky, obecná strupovitost a hniloby hlíz. Stejně tak významné je omezení mechanického poškození a otlaků hlíz při sklizni a zabránění zelenání hlíz. 

    Výživa a hnojení jsou další faktory, které ovlivňují kvalitu hlíz. Týká se to především vnitřní kvality, která je zastoupena obsahem sušiny a škrobu, stolní hodnotou a obsahem dusičnanů.

    Mohly být potraviny levnější? Podívejte se na hádku politiků v Blesku:


  • 2.Jaké máme odrůdy brambor?

    „Odrůd je skutečně hodně. V EU jich je k dispozici přes tisíc, u nás okolo dvou set. Jejich zastoupení na trhu je velmi rozdílné. Dá se říci, že významnou plochu (množitelskou i produkční) má v ČR asi dvacet odrůd,“ uvedl pro Blesk.cz Josef Králíček z Českého bramborářského svazu (ČBS HB).

    Jaké máme odrůdy brambor? Jaké máme odrůdy brambor? | Foto: Daniel Černovský

  • 3.Jak dělíme brambory?

    Brambory se dělí podle užitkových směrů – na rané a ostatní konzumní, sadbové a brambory pro výrobu škrobu. Některé odrůdy brambor jsou vhodné pro výrobky z brambor, jako jsou hranolky a lupínky.

    Pro spotřebitele jsou ovšem nejdůležitější varné typy:

    • Varný typ A – nerozvářivé odrůdy s pevnou dužninou, vhodné pro přípravu salátů.
    • Varný typ B – slabě moučnaté odrůdy, vhodné jako příloha a do polévek.
    • Varný typ C – odrůdy moučnaté, vhodné k přípravě kaší a těst.

    Jak dělíme brambory? Jak dělíme brambory? | CNC, KAREL KOPÁČ / Paparazzi

  • 4.Rozdíl mezi červenou a hnědou slupkou

    „Z pohledu kvality hlíz žádný, barva slupky je odrůdovým znakem. V některých evropských zemích jsou brambory s červenou slupkou nežádoucí, ale to je spíše regionální záležitost,“ říká Čížek z VÚB HB.

    „Zatímco v Maďarsku dávají lidé přednost konzumním odrůdám s červenou slupkou, u nás převažují odrůdy se žlutou,“ doplnil Králíček.

    Jaký je rozdíl mezi červenou a hnědou slupkou? Jaký je rozdíl mezi červenou a hnědou slupkou? | Foto: Daniel Černovský

  • 5.Brambory české versus brambory z dovozu

    Odborníci se shodují v tom, že se nedá jednoznačně odpovědět, jaký je rozdíl mezi českou a nejvíce dováženou produkcí z Německa.

    „Obecně se tvrdí, že německé brambory jsou kvalitní ve smyslu vnitřní kvality hlíz a většinou jsou i vhodně a pro spotřebitele lákavě zabaleny. U brambor francouzské provenience se říká, že jsou na pohled dokonalé, bez jakékoliv vnější vady, ale že se nedají jíst,“ vysvětlil Čížek v Výzkumného ústavu bramborářského.

    „U české produkce se v posledních letech kvalita brambor i kultura prodeje velmi zvýšila a dnes se dá určitě říci, že vnější i vnitřní kvalitou se minimálně vyrovnají zahraniční produkci,“ dodal.

    „Vyberete-li domácí produkci, podpoříte zároveň domácí pěstitele a máte jistotu, že hlízy nemají za sebou třeba několik stovek kilometrů v kamionu. Hodně se všude mluví o ekologii, tak proč se nezamyslet i při nákupu (nejen) brambor,“ apeloval Králíček na spotřebitele.

    Brambory české versus brambory z dovozu Brambory české versus brambory z dovozu | CNC, KAREL KOPÁČ / Paparazzi

  • 6.Brambory volné, nebo balené?

    Pokud nakupujete brambory v supermarketech, doporučují odborníci brambory balené v igelitu či síti. Musíte je ale rychle spotřebovat, ideálně do týdne.

    U výběru volných brambor buďte obezřetní. „Volné hlízy si zákazník vybírá jednotlivě a často se stane, že v bedýnce zůstávají hlízy horší kvality do doby, než personál provede výměnu,“ upozornil Králíček.

    Brambory volné, nebo balené? (Ilustrační foto) Brambory volné, nebo balené? (Ilustrační foto) | Zbyněk Schnapka

  • 7.Kde brambory kupovat?

    Podle odhadu svazu se v hypermarketech prodá více než polovina všech konzumních brambor. To je množství velmi významné a je otázka, zda tento podíl ještě neporoste.

    Nicméně nejlepší je nakupovat brambory na farmách či farmářských trzích, kde máte jistotu původu zboží.

    Připravujete bramborový salát? Podívejte se, jak nejrychleji oloupat brambory:

    Video  Připravujete bramborový salát? Podívejte se, jak nejrychleji oloupat brambory!.  - FACEBOOK.COM
    Video se připravuje ...

  • 8.Jaké brambory byste neměli kupovat?

    Dávejte si pozor na brambory poškozené s výskytem hnilob nebo i na naklíčené. Nekupujte nazelenalé nebo jinak poškozené hlízy.

    Rozhodně nekupujte neoznačené zboží a zkoumejte obal či informace u volně ložených brambor. Informace by měly být všude stejné. 

    Na balení konzumních brambor byste určitě měli nalézt: 

    • informace o odrůdě,
    • zemi původu,
    • hmotnost v kg,
    • adresu obchodní firmy,
    • způsob užití daný varným typem,
    • informace o barvě dužniny,
    • informace o tvaru hlíz.

    Jaké brambory byste neměli kupovat? Jaké brambory byste neměli kupovat? | CNC, KAREL KOPÁČ / Paparazzi

  • 9.Jak správně skladovat brambory?

    Ne každý má k dispozici kvalitní sklep a pokud bydlíte v panelovém domě, tak tyto sklepní prostory rozhodně nejsou vhodné k dlouhodobému skladování brambor, stejně jako např. balkony. Brambory nepatří ani do lednice, ztrácí totiž svoji původní chuť a zesládnou, protože škrob, který je v nich obsažený, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy.

    Brambory nakupujte v takovém množství, abyste je spotřebovali do týdne. Umístit je můžete i na balkoně, ale na krátkou dobu, aby se zabránilo přístupu světla a teploty by se měly pohybovat okolo čtyř stupňů Celsia.

    Jak správně skladovat brambory? Jak správně skladovat brambory? | Jiří Čada, ČTK

  • 10.Jíst, nebo nejíst naklíčené brambory?

    Sledovat byste měli velikost klíčků. Brambory s klíčky o délce do jednoho centimetru můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory už do kuchyně nepatří.

    Jíst, nebo nejíst naklíčené brambory? Jíst, nebo nejíst naklíčené brambory? | Profimedia.cz

    Více o odrůdách brambor čtěte ZDE

11karel11 ( 18. října 2017 13:44 )

Moje babička říkávala, že takové brambory, jaké jsou z dovozu, by ani prasatům nedali. A MĚLA PRAVDU. Humus plný dusičńanů a jedů se dováží . Byli jsme velmoc na brambory, ale všechno tu zlikvidovali. Je prachy rejžovat.

Pink ( 18. října 2017 11:50 )

http://screenshot.cz/2J89L/

Zobrazit celou diskusi