Na ploše tří hektarů vysadili přes 40 tisíc rostlin odrůdy cherry, která vyroste na kokosových vláknech. Farmáři z družstva Čerstvě utrženo pěstují rajčátka v hypermoderním skleníku takzvanou hydroponickou cestou.

„Výhodou je čistota a hygiena systému. Umožňuje i lepší hospodaření s vodou. K rostlinám průběžně po kapkách proudí voda obohacená o živiny. Přebytečná pak stéká do nádrže, znovu se upraví a vrací se k rostlinám. Většinu spotřeby navíc kryje dešťovka,“ vysvětlil šéf družstva Jiří Stodůlka. Každoročně by jich chtěli sklízet na 1400 tun.

Ještě do konce roku plánuje družstvo vysadit rajčata na dalších 6,5 hektarech. Vyjma Velkých Němčic i v Mutěnicích a Smržicích. „Budeme sortiment dále rozšiřovat o polní zeleninu z Velkých Bílovic. Na řadu přijde i ovoce, hlavně meruňky, jahody a borůvky,“ slibuje Monika Zábojníková z družstva.

Čmeláci na wi-fi

Halu plnou technických vychytávek pomůže místo slunce vytápět bioplynka. Opylování kvetoucích rajčat zařídí čmeláci. Na rozdíl od včel se totiž dokáží uvnitř skleněné haly bezpečně pohybovat. Každé z 200 hnízd bude mít navíc přes wi-fi ovládané uzavírání dvířek. Otevře se, až rajčata rozkvetou. Aby čmeláci nelétali celou dobu a nebyli unaveni.

Větší než Václavák

Největší skleník v Česku vyrostl v polích mezi Hustopečemi a Velkými Němčicemi za 15 měsíců. Stál 200 milionů korun a jeho rozloha 4,64 hektarů je větší než plocha Václavského náměstí v Praze. Ročně v něm chtějí farmáři vypěstovat na 1 400 tun rajčat.

Co je Čerstvě utrženo

Odbytové družstvo Čerstvě utrženo vzniklo letos. Sdružuje farmy ve Velkých Němčicích, Smržicích, Mutěnicích a ve Velkých Bílovicích. Společenství nezávislých pěstitelů si dalo za cíl vrátit na pulty prodejen čerstvé české ovoce a českou zeleninu.

VIDEO: U Hustopečí vznikají dva obrovské skleníky na rajčata, budou mít rozlohu 4,6 hektaru.

Video
Video se připravuje ...

U Hustopečí vznikají dva obrovské skleníky na rajčata, budou mít rozlohu 4,6 hektaru. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
19 fotografií