Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V divočácích z Maďarska byl nebezpečný parazit, zjistili veterináři

Autor: ČTK, ivm - 
7. února 2018
17:40

Po zhruba půl roce objevili veterináři v Česku parazita svalovce, který sídlil v divočákovi. Jednalo se o tři kusy, které byly dovezené z Maďarska do zvěřinového závodu v Tachovské Huti v Karlovarském kraji. Uvedl to Petr Majer ze Státní veterinární správy. Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně upraveno, může způsobit trichinelózu, ve výjimečných případech smrtelné onemocnění. Poslední úmrtí člověka způsobené touto nemocí bylo ale zaznamenáno v 50. letech 20. století. Těla nakažených divočáků byla zlikvidována. 

„Infikovaní divočáci byli součástí větší zásilky zvěřiny od maďarského dodavatele. Ta obsahovala mimo jiné těla 181 divokých prasat. Všechny kusy byly, jak ukládá legislativa, podrobeny parazitologickému vyšetření. U žádného z ostatních 178 vzorků nebyl výskyt trichinel zjištěn,“ uvedl Majer.

Svalovec může parazitovat také kočky, psy a koně

Svalovec (Trichinella) u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. V tuzemském klimatu se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje. U volně žijícího divočáka byl naposledy potvrzený případ loni v srpnu na Liberecku.

V ČR jsou povinně na svalovce vyšetřována všechna ulovená divoká prasata a na jatkách porážená domácí prasata a koně. V loňském roce tak veterináři vyšetřili 228 tisíc divokých prasat.

Vyšetření odlovených divočáků hradí podle Majera stát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi