Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Hanba!“ křičeli v Chebu. ANO s opozicí odvolalo starostu a ovládlo město

Autor: ČTK, mah - 
14. prosince 2017
21:21

Koalice na chebské radnici vydržela jenom sedm měsíců. Nově město povede koalice ANO, ČSSD a ODS s podporou KSČM. Ta dnes vyměnila radní a novým starostou zvolila Zdeňka Hrkala z ANO. Ten ve funkci nahradil Antonína Jalovce (VPM).

Zastupitelé dnes nejdříve odvolali starostu Jalovce a celé vedení města kromě místostarosty Hrkala, který před vstupem na radnici pracoval jako ředitel Střední zdravotnické a vyšší odborné školy v Chebu. Opozici při hlasování podpořili zastupitelé koaliční ANO. Jalovcovu odvolání předcházelo neschválení rozpočtu na rok 2018. I v tomto případě ANO hlasovalo s opozicí. Skončila tak koalice tvořená hnutím ANO s VPM - Alternativa, Koalicí pro Cheb a Stranou svobodných občanů. Vznikla poté, co hnutí ANO na jaře odešlo z předchozí koalice s KSČM a ČSSD. Nyní se obdobná koalice opět vrací na radnici.

Město ale povede Hrkal, jeho místostarosty budou Michal Pospíšil (ODS) a Eva Horná (ČSSD). Nová koalice bude mít ve 30členném zastupitelstvu 14 hlasů, s podporou KSČM 19 hlasů. Vyhlášení výsledku voleb nového starosty doprovázely i výkřiky „Hanba!“ z řad přítomných obyvatel města.

„Sledovali jsme tady totální frašku, zinscenovanou bývalou koalicí včetně hnutí ANO. Hledala se záminka, protože jsme v novém vedení začali některým lidem šlapat na prsty, a to se nám zúročilo tím, že se nyní hledal jakýkoli způsob, jak nás odvolat,“ řekl po svém odvolání Jalovec.

Jak řekl už bývalý radní Miroslav Plevný (VPM), při schvalování rozpočtu radou pro něj hlasovali i tři radní za ANO. Dnes ale ANO pro rozpočet ruce nezvedlo.

Zastupitelé z ČSSD, ODS i KSČM návrhu rozpočtu s příjmy 757 milionů a výdaji 1,08 miliardy vyčítali hlavně to, že kapitálové výdaje zahrnují téměř 50 investičních akcí, což je prý nad rámec možností odboru. Zároveň mezi nimi ale chybí nějaká zásadní, ale přitom se podle nich vyčerpají téměř všechny rezervy města.

Plevný vysvětloval, že většina zdrojů kapitálových výdajů je z přebytků nebo nerealizovaných akcí z minulých let. Z rezerv si návrh rozpočtu bere jen menší část. Cheb tak bude zřejmě do prvních měsíců roku 2018 hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Ve volbách získalo nejvíce hlasů sdružení VPM-ALTERNATIVA, která má šest zastupitelů, po pěti má ANO, ČSSD a KSČM, čtyři místa má ODS, tři Koalice pro Cheb a dvě Svobodní. Po volbách byl nejprve starostou Petr Navrátil (ČSSD), který byl ale odvolán kvůli jeho obvinění v kauze ROP Severozápad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi