Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dvojici poslanců zablokovali majetek. Kvůli obvinění v kauze se škodou 6,3 miliardy

Autor: ČTK, Mii - 
30. srpna 2017
09:43

Poslanci Jaroslav Borka (KSČM) a Josef Novotný (ČSSD), obvinění v případu údajných machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad, nemůžou používat svůj majetek. Policie jim ho v rámci vyšetřování zablokovala. Podle zpravodajského serveru Českého rozhlasu iRozhlas.cz je jeho hodnota čtyři miliony korun. V kauze nyní figuruje 26 obviněných osob a vyšetřovatelé vyčíslili škodu na 6,3 miliardy korun.

Borka má zablokovaný byt, podíly na společných prostorách domu v obci Teplá na Chebsku, pětinový podíl na pozemku v Teplé a pozemky na Vysočině. 

„Jelikož podle cenové mapy odhad pozemku obvyklé ceny v místě a čase nemovitosti dosahuje výše maximálně tři miliony korun a je možno mu zajistit majetek do výše 36,5 milionu korun, považuji zajištění za přiměřené okolnostem případu,“ uvedl podle serveru v usnesení státní zástupce Tomáš Minx. Novotnému policie obstavila dva pozemky v obci Krajková na Sokolovsku.

Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Novotný je navíc podle policie podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. Oba obvinění odmítají.

První obvinění už byli odsouzeni

Sněmovna vydala oba poslance ke stíhání na začátku června. Mandátový a imunitní výbor hlasoval o doporučení Sněmovně u každého zvlášť. Stejně postupovalo i plénum. Pro vydání Novotného hlasovalo 68 z 85 přítomných poslanců, proti jich bylo sedm. Borkovo vydání ke stíhání podpořilo 69 přítomných poslanců, proti jich bylo šest.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi obviněnými jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé, včetně někdejšího senátora Alexandra Nováka nebo bývalé hejtmanky za ČSSD Jany Vaňhové. V posledních letech už bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno.

Nezadat ( 1. září 2017 14:53 )

A proč mě to nepřekvapuje?Který debil ještě vůbec může volit ČSSD!!!NENÍ DNE ABY SE NEOBJEVILA V ŘADÁCH čsssd DALŠÍ ZLODĚJ.Babiše grilují za pár melounů co ani neukradl a SAMI SVÍÍNĚ KRADOU MILIARDY.

tgbg ( 31. srpna 2017 16:27 )

Když je někde obrovská zlodějna za miliardy, vždycky jsou u toho komunisti!!!

arne100 ( 30. srpna 2017 12:11 )

A co Kalousek za těch padákových 70.000.000 to se vyšetřovat nebude?Hlavně že Kalousek rozjel akci proti Babišovi.Tady je vidět s jak je naše mafie soudní spažená se zlodějem Kalouskem.O ODS ani nemluvím je to zbytečné.

jokol ( 30. srpna 2017 10:05 )

6,3 miliardy Kč škody! Babiš s 50 miliony je pouhý břídil, že?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa