Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Z venkova mizí lékárny. „Přišli jsme o apatyku i lékaře,“ běduje starosta

Autor: bud - 
2. prosince 2017
05:00

Lékárny na českých vesnicích zavírají a rodinám i seniorům to komplikuje život. Pro léky totiž musí dojíždět do větších měst. Jen za letošní rok zaniklo celkem 11 lékáren, které byly ve svých obcích jediné. Tento trend bude pravděpodobně následovat i v dalších letech. Podle lékárníků vznikají nové provozovny hlavně v místech, kde už se nacházejí jiné a nejsou tedy potřeba. Velké řetězce lékáren ale odmítají kritiku s tím, že aby lékárna dobře sloužila, musí být v kondici i finančně.

Loučovice, Plasy, Železnice nebo Ondřejov. I tyto malé obce přišly v posledních měsících o svou lékárnu. Jde ale o trend, který je v Česku znatelný už několik let. Podle aktuálních čísel České lékárnické komory se s chybějící lékárnou potýká na osm desítek obcí nad 2000 obyvatel. Mnohem více jen pak těch menších, které mají kolem tisícovky obyvatel.

Například obec Chotoviny na Táborsku přišla o lékárnu v roce 2015. „Lékárna nebyla rentabilní. Lidé koukají hlavně na peníze a ty léky byly o něco dražší, takže odbyt léků nebyl dostatečný,“ řekl pro Blesk.cz starosta Zdeněk Turek.

V obci žije asi 1700 obyvatel a rodiny musí pro léky dojíždět do přibližně 10 kilometrů vzdáleného Tábora. Problematické to může být hlavně pro seniory, kterým časté cestování neumožňuje zdraví. „Je to hodně nepraktické. Do budoucna tady určitě budeme lékárnu chtít,“ uvedl starosta s tím, že město nedávno přišlo také o dětskou lékařku, která odešla do důchodu. Novou se zatím nepodařilo na místo získat.

Mizí „jedinečné“ lékárny

Jen od začátku roku do konce září ukončilo provoz celkem 48 lékáren, z toho 11 bylo takzvaně jedinečných. To znamená, že byly v dané lokalitě jediné. „Zaniká jich ročně 10–13, tedy právě tolik obcí se ocitne bez lékárny,“ uvedla pro Blesk.cz Michaela Bažantová z České lékárnické komory, která na úbytek vesnických apatyk upozorňuje už delší dobu.

Tzv. jedinečné lékárny v malých obcích a městech pomalu zanikají. Tzv. jedinečné lékárny v malých obcích a městech pomalu zanikají. | Česká lékarnická komora

Lékárnická komora vidí problém ve více rovinách. Lékárníky zatěžuje administrativa, konkurence ve větších městech i nedostatečné finanční ohodnocení za lékárenskou péči. „Je závislé pouze na ceně vydaných léků. Problémem jsou také rozdílné doplatky a zásobování protekčních lékáren protekčními léky za protekční ceny,“ zmínila Bažantová, která kritizuje také zbytečně vysoký počet lékáren ve větších městech na úkor těch menších.

Video  O rakovině bez obalu: Horká linka pomohla stydlivým!  - Iva Dvořáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zástupkyně České lékárnické komory tak nepřímo ukázala také na velké lékárenské řetězce, které v mnoha případech otevírají nové pobočky i v místech, kde jiné lékárny často už fungují.

Řetězce: Aby lékárna sloužila, musí prosperovat

Důvod je ale v takových případech prostý. Provozování lékárny je podnikání jako každé jiné a vyplatí se tam, kde je velký odbyt léků„Lékárny vždy fungovaly komerčně, protože šlo vždy o podnikatelské subjekty,“ řekl Blesk.cz Michal Petrov, mluvčí řetězce Dr. Max. Podle něj v žádné zemi není rozložení lékáren rovnoměrné a je logické, že spádové oblasti mají výrazně více lékáren.

Počet lékáren v Česku dlouho rostl, proto v nynějším poklesu nevidí Petrov dramatický problém. „Některé lékárny zanikají, ale realita je taková, že se to děje po několika letech nárůstu počtu lékáren a celkový počet lékáren v Česku je možné stále považovat za velmi stabilní a přiměřený,“ zmínil s tím, že lékárny mají sloužit primárně pacientům, nikoli lékárníkům. „Proto musejí následovat pacienta tam, kde takovou službu očekává. Jen prosperující lékárna je navíc schopná pacientovi sloužit dobře,“ dodal.

Asociace provozovatelů lékárenských sítí dokonce vnímá upozorňování lékárnické komory na úbytek lékáren jako účelový argument. „Bylo by serióznější počkat na delší časové období. Dostupnost lékárenské péče je u nás zhruba na průměru EU a je velmi podobná Německu,“ uvedl Josef Vaníček z asociace.

halba ( 2. prosince 2017 17:22 )

Za komančů byly v Liberci čtyři lékárny.Byly v nich k mání pouze léky.Dnes je jich zde pětadvacet a jsou plné srágor,které neléčí ani neublíží.Nazývají se doplňek stravy a za přemrštěné ceny jsou hlavím příjmem lékáren.Pokud příjdete s RP a chcete nějaký lék,tak povětšinou vám oznámí,příjděte pozítří,lék vám musíme objednat.

jany ( 2. prosince 2017 09:39 )

tezko cekat, ze bude nekdo provozovat lekarnu na kazdem rohu ve vesnici s 6 obyvateli. jiste je to pro ty lidi mene pohodlne, ale 10 km neni tragedie a stejne casto jezdivaji na nakupy od vetsich sidel. plus je tu hodne lekaren s eshopy, na ty ruzne doplnky, naplasti a vodicky. taky podnikam a logicky si neotevru lekarnu ve lhote.

kukuku ( 2. prosince 2017 09:04 )

Je to jasné, že profesor ekonomie Klaus byl a je pomýlený. Trh jaksi při řízení všehomíra selhává a klidně nas*ere všechny lékárny na jednu hromadu.

moiaza ( 2. prosince 2017 08:16 )

Ať starosta neběduje. Doporučuji mu vzít klíče a zajet na Václavák si zacinkat.Třeba mu to pomůže vyřešit problém.

Zobrazit celou diskusi