Zdeňka H. připravila čtyři desítky důchodců ze Seniorského domu a S.O.S. Penzionu ve Zbůchu na Plzeňsku o všechny jejich úspory. „Šlo o více než tři miliony korun,“ řekla státní zástupkyně Jana Cimická.

Soud se Zdeňkou H. už proběhl. Zbývá vynést jen rozsudek. Jenže žena nejdříve k soudu nepřišla a dodatečně poslala omluvenku od lékaře. Podruhé sice dorazila, ale nastaly komplikace. „Přísedící soudce dostal infarkt. Nemohl tak být vynesen rozsudek,“ řekl soudce Radek Vydra.

Ani třetí pokus vynést rozsudek v pátek nevyšel. Zdeňka H. k soudu nepřišla. Policie ji sice hledala doma, ale rok už tam nežije a v bytě jsou cizí lidé. Žena, které hrozí až osm let za mřížemi, se údajně má skrývat u syna v Německu. Jestliže policie její pobyt v zahraničí potvrdí, soudce na ni vydá evropský zatykač.

Zdeňka H. se dříve u soudu hájila tím, že peníze nesebrala. „Použila jsem je na provoz firmy,“ řekla Zdeňka H. „Koupili si s manželem mercedes a jezdili na zahraniční dovolené,“ vypověděla bývalá zaměstnankyně Monika L.

Jednou z obětí je i maminka (86) Marie Z. Tu dcera převezla z dobřanské léčebny do Zbůchu. „Myslela jsem si, že se tady bude mít dobře a vzorně se o ni postarají. Zdeňka H. tehdy působila hodně přesvědčivě. Věřila jsem jí. Teď se mi nepodívala ani do očí a raději zbaběle utekla,“ řekla Marie Z. Když soudce četl jména okradených seniorů, měla Marie Z. slzy v očích. „Za to, co udělala, bych ji zavřela na deset let do vězení,“ prohlásila Marie Z.

 Kolik ukradla?

Senioři přišli o částky od pár stovek do 400 tisíc Kč. „Dvěma klientům vybrala přes milion Kč z účtu, když jí svěřili do úschovy bankovní kartu i s PIN kódem,“ dodala Cimická. Zařízení, které Zdeňka H. vedla, pak najednou skončilo.

Senioři neměli kam jít a s jejich umístěním jinam pomáhal i Plzeňský kraj. Okradení senioři se ocitli bez peněz a museli žádat o mimořádný finanční příspěvek. „Bylo to pro ně velmi zdrcující a mnozí z nich se s tím dosud nevyrovnali,“ uvedl soudce Vydra.

Fotogalerie
5 fotografií