Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanci odklepli novelu o lécích. Vylili s vaničkou i dítě, zlobí se farmafirmy

Léky v lékárnách do dvou dnů: Poslanci schválili novelu, která má zajistit lepší dostupnost léků.
Léky v lékárnách do dvou dnů: Poslanci schválili novelu, která má zajistit lepší dostupnost léků.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula, ČTK - 
31. ledna 2017
17:36

Distributoři budou mít zřejmě povinnost dodat požadované léky do lékáren do dvou pracovních dnů. V tomto znění schválila dnes Sněmovna novelu o léčivech, která se už jednou vrátila ze Senátu. Senátní verzi novely ale poslanci zamítli. Obsahovala doporučení, že léky musí distributor dodat neprodleně. Zároveň senátoři navrhovali, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv měl větší pravomoce než dosud, např. aby mohl nahlížet do základního registru obyvatel. Schválenou verzi ale kritizují farmaceutické firmy.

Hlavním cílem novely bylo hlavně omezit vývoz léků do zahraničí, kvůli kterým velmi často chybí léky v našich lékárnách, dosud nebyl vývoz nijak zvláště regulován. Podle informací České lékárnické komory (ČLnK) distributoři vyvezou ročně léky za 5 miliard korun.

Zároveň Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odhalil nelegální vývozy, které uskutečňují lékárny.

Povinností dodat lék do dvou dnů by Sněmovna chtěla řešit situaci, kdy prý někteří velkodistributoři nedodávají vyžádané léky do některých menších lékáren.

Poslanci se shodli, že přijetí zákona je nezbytné. Přijetí novely ale předcházela dlouhá diskuze, zda přijmout spíše senátní, nebo sněmovní verzi.

Přímluva ministra nepomohla

Senátní úpravy zákona odmítli poslanci navzdory přímluvě ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD). Normu nyní dostane k podpisu prezident. Podle ministra zdravotnictví se sněmovní verze vztahuje na vztah mezi výrobcem a distributorem léků, většina poslanců však takový výklad odmítla. 

Právě senátní verze dávala větší pravomoce SÚKL, který by měl neomezený přístup do základního registru obyvatel a do agendových informačních systémů evidence obyvatel a cizinců, což kritizovala Česká lékárnická komora. Proti senátní verzi, podle níž měly být léky dodány lékárnám „bez zbytečného odkladu“, zase podle poslanců brojili zástupci menších lékáren. Podle nich senátní úprava nahrává velkým lékárenským řetězcům.

Levnější biologické léky

Novela počítá také s tím, že by až o 40 procent (nyní až 32 procent) mohla být snížena cena generik, tedy levnějších variant originálních léků. Opatření má zvýšit dostupnost cílené léčby a levnější varianty biologických léků, takzvaných biosimilars. Opatření by podle ministerstva mělo přinést během tří let úspory ve výši až dvou miliard korun, které budou využity na léčbu více pacientů.

Farmaceutické firmy: Vanička vylitá i s dítětem

Sněmovní verze měla celou řadu kritiků, kteří kvůli principům hospodářské soutěže doporučili formulaci, podle níž by distributoři byli povinni dodávat léky „bez zbytečného odkladu“.

Ke schválení se vyjádřil i ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl: „Poslanci dnes vylili s vaničkou i dítě a navzdory stanovisku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže otevřeli dveře dokořán nekontrolovatelnému vývozu léků za hranice. Kontroverzním snížením cen léků navíc pravděpodobně oddálí vstup řady zejména biosimilárních léků na český trh a omezí tak dostupnost léčby u řady onkologických nebo autoimunitních onemocnění.“

y1xcvbnm ( 31. ledna 2017 17:58 )

to by chtělo si najít telefonní číslo na psychiatrii, že??

zdonekk ( 31. ledna 2017 17:45 )

 Lidi ja nevim jak vy ale mě se zhnusila roztažená khunda..Jak té ženské je vic jak 20 tak už ta jeji vytahaná díra a kuže je odporná a jak brána do pekla!!Fuj!!Asi se přeorientuju na ptáky

Zobrazit celou diskusi