Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fiasko Českých drah s diáři na příští rok: V mapě měly Islámský stát

Autor: deb - 
30. listopadu 2017
10:40

V sídle Českých drah jsou nachystány diáře na příští rok. Ty však nemohou do světa, protože je v nich mapa se spornými územími. Problém způsobil Islámský stát i Krym, podle expertů by zpracování mohlo vyvolat nepříjemnosti. S informací přišly Lidové noviny. 

Diář je pozorností, kterou každoročně v prosinci dostávají odboráři, dodavatelé, bankéři nebo politici. Ty letošní se ale postaraly o pořádné pozdvižení. Bezmála pět tisíc výtisků se nesmí nikam šířit, rozhodlo o tom nejvyšší vedení státního dopravce.

Na konci sešitu je zařazená nenápadná mapka, která zobrazuje hned několik sporných regionů. Krym, který je oficiálně ukrajinským územím a více než tři roky jej okupuje Rusko, je na mapce šrafován v barvách obou zemí. Stejně tak se na mapě objevuje Abcházie nebo Osetie náležící Gruzii, ale ovládají je Rusové.

I když jsou vyobrazení z hlediska tvůrců map korektní, tak mohou vyvolat nespokojené reakce od obchodních partnerů nebo velvyslanců těchto států. Distribuci diáře zarazil až šéf podniku Českých drah Pavel Krtek.

Dle Lidových novin se dopravce k záležitosti oficiálně nevyjádřil. Není tak jasné, na kolik diáře vyšly, co se stane s těmi stávajícími a ani zda bude vydávat nové.

„Takto postavená mapa je na obrovské diskuse plné emocí a může vyvolávat ublížené reakce. Chápu, že jednotlivé prvky mohou vzbuzovat otázky, co tím autor sleduje. Je ale vidět snaha označit aktuální sporná území stejně, takže bych za tím nějaké politické záměry neviděl,“ popsal Oldřich Krpec z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Masarykovy univerzity. Dle odborníků vyšrafovaná území mohou mít smysl, ale bez vysvětlivek to může vyvolat dojem ztotožnění s politickým názorem.

Podle šéfredaktora Jana Ptáčka z Kartografie Praha, které mapu zhotovilo, jde o běžně užívané mapy pro rok 2018. Tyto mapy se objevují i na mnoha jiných místech včetně školních atlasů. Podle Ptáčka by byly vysvětlivky na místě u tohoto typu. „Standardně je k mapám doplňujeme. U individuálních zakázek, jako je tomu v tomto případě, je to trochu komplikovanější. Podobu, obsah a rozsah mapy určují zákazníci a výsledný produkt je z velké části závislý na jejich požadavcích,“ popsal Ptáček.

„Islámský stát opravdu není uznán žádným státem, nicméně toto území, v neustále se měnících hranicích, skutečně existuje,“ dodal Ptáček. Jeho zařazení zpochybňují experti na mezinárodní vztahy.

 

Pivka ( 30. listopadu 2017 11:02 )

 Blesku, zaplaťte si aspoň někoho,kdo ovládá český jazyk. Napsat ve slově pozdvižení ypsilon,může jenom debil!!!!

Zobrazit celou diskusi