Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Dceru odmítají posílat do ozdravovny.“ Vlaďka spílá doktorům a obešla je

Autor: Zuzana Zelenková - 
29. listopadu 2017
05:20

Dcera paní Vlaďky (35) podstoupila dvakrát pobyt v ozdravovně. Horský vzduch jí pomáhal, trpí totiž alergií. Když její maminka o pobyt žádala potřetí, lékařka ji odbyla s tím, že se zdraví dcery zlepšilo a pobyt není potřeba. To, že někteří lékaři nechtějí žádanky vydávat, potvrdila Blesk.cz i jedna z ozdravoven. Někteří doktoři mají prý strach z toho, že by jim pojišťovny následně krátily peníze.

Vlaďka za ozdravovnu pro dceru zabojovala. „Musela jsem si to zařídit sama přes pojišťovnu a paní doktorce říct, ať to vypíše a nestará se dál,“ uvedla pro Blesk.cz. Situaci řešila s revizním lékařem, který ji poučil, že její dítě nárok za daných podmínek má. Dcera by prý splňovala podmínky i v případě dětské léčebny, kde mají kritéria nastavená přísněji. 

Lékařka původně ženě tvrdila, že dcera nárok nemá, protože sice chodí na pravidelné kontroly ke specialistům, ale projevy alergie se v posledním roce podstatně zlepšily. Lékařka Vlaďce podle jejích slov dále tvrdila, že nemůže požádat o pobyt dvakrát po sobě, protože by jej nemusel schválit revizní lékař. Žena by v jeden okamžik dítěti pobyt zaplatila ze svého, jenže je samoživitelka, a tak na potřebný pobyt nemá dost peněz.

„Dítě může inhalovat Vincentku doma“

Podle Petra Krause z Dětské ozdravovny Špindlerův Mlýn se lékaři často bojí pojišťoven, jiné důvody si muž neumí moc dobře vysvětlit. Přesto jsou pediatři, kteří by měli s vypsáním žádanky problém, spíš v menšině, ale občas se najdou.

„Protože si lidé většinou zamlouvají termíny dříve, než zajdou za pediatrem, máme poměrně dobrou zpětnou vazbu, pokud nastanou komplikace. A to ať na straně pediatra, tak následně u revizního lékaře na příslušné zdravotní pojišťovně,“ vysvětlil pro Blesk.cz Kraus.

„Někteří pediatři se bojí, že pokud budou psát často ozdravovnu, zdravotní pojišťovna jim bude krátit platby,“ zmínil Kraus. To je podle něho častý důvod toho, proč lékař žádanku nevypsal. Další lékaři si podle Krause myslí, že takový pobyt dítěti nic nedává a že může například inhalovat Vincentku doma. Odborník připomněl, že ozdravovny jsou v Česku pouze čtyři.

Podle předsedkyně Sdružení pro děti a dorost Ilony Hülleové je pravda, že žádanky do ozdravoven spadají do regulačních mechanismů. Nemyslí si ale, že by to byl opravdový důvod lékařů, proč žádanku nevypsat. „Počítá se to do regulačních mechanismů, takže určitě se od toho odvíjí i financování. Na druhou stranu si nemyslím, že by to mělo být důvodem, proč to nenapíšou,“ kontrovala pro Blesk.cz.

Lékařka: Rodiče o ozdravovny nemají zájem

Lidé se podle Hülleové od ozdravoven odklánějí, raději s dětmi vyjedou ven, než by je poslali na pobyt. „Ozdravovna se vybírá podle diagnózy, kterou dítě má. Některé jsou pak více, jiné méně obsazené. V čem vidím poslední dobou problém, je, že rodiče raději volí nějaký svůj ozdravný pobyt než ozdravovnu. Pokud mají děti chronický problém, tak lázně nejsou problém, nebo léčebna. Ozdravovny trošku šly do pozadí,“ zmínila Hülleová.

Lékařka přitom nemá pocit, že by ozdravoven bylo málo. Nízký je teď totiž podle ní i zájem rodičů o ně. „Nemyslím, že by byla potíž v případě, že bychom potřebovali umístit dítě. To je spíše potíž v některých lázních nebo léčebnách. Obsazenost ozdravoven určitě šla rapidně dolů, rodiče to ne vždy preferují,“ dodala.

Pojišťovny: S pobyty nemáme problém

Ani pojišťovny nemají prý s pobyty problém. Podle tiskového mluvčího Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) Maria Böhmeho je postup u všech pojišťoven v případě sjednávání ozdravných pobytů totožný.

„Návrh vystavuje registrující praktický lékař (pro děti a dorost). Pobyt v ozdravovně je určen pro děti zdravotně oslabené vlivem nepříznivého životního prostředí, pro děti se zdravotními problémy spojenými s nesprávným životním stylem a také děti v rekonvalescenci, jejichž zdravotní stav nevyžaduje lázeňskou léčbu nebo léčbu v odborné dětské léčebně,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí.

Rodiče potom vyplní u lékaře některé kolonky formuláře Návrh na umístění dítěte v ozdravovně a formulář podepisují. Návrh obsahuje také stanovisko navrhujícího lékaře, který také doporučí dvě nejvhodnější zařízení. Lékař návrh odešle do pojišťovny.

„Po schválení návrhu revizním lékařem posílá OZP návrh do první uvedené dětské ozdravovny. Ta pak oznámí termín nástupu a komunikuje s rodiči kvůli praktickým náležitostem pobytu,“ dodal Böhme.

Mona Balvnov ( 1. prosince 2017 14:28 )

vite o pani kulovy nemusite hned urazet

nicka ( 29. listopadu 2017 09:11 )

To jsou zase lži a neověřené informace. PLDD sepisuje pouze návrh na léčebnou péči. O tom jestli pojede, nebo nepojede rozhoduje vždy!!!! posudkový lékař příslušné pojišťovny. Na to zda v rámci diagnózy má nárok existují tabulky, nemůže si myslet, že s alergií bude děcko valit do lázní 2x v roce, když jsou tady handicapované, nebo poúrazové stavy. Za tenhle článek by se měla madam stydět!!!

Zobrazit celou diskusi