Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku stoupá počet lidí nakažených HIV. Expert: 700 lidí o diagnóze ani neví

Autor: ula, ČTK - 
28. listopadu 2017
15:40

Zatímco například v San Francisku nebo Londýně počet nakažených virem HIV klesá, v Česku roste. Podle České společnosti AIDS pomoc (ČSAP) je u nás přibližně 700 lidí, kteří o své diagnóze neví. Podle odborníků v některých krajích chybí testovací místa, kde se mohou zájemci otestovat anonymně a zdarma. Navíc v Česku podle předsedy ČSAP Roberta Hejzáka je HIV stále velké stigma, kdy se lidé bojí svěřit se svému lékaři, případně se bojí, že budou vyloučeni ze společnosti.

„Česko patřilo vždy k zemím s nižším výskytem nemoci. Zatímco v zahraničí ale počty nových pacientů klesají, u nás v posledních letech rostou. V Česku je přibližně 700 lidí, kteří o své diagnóze nevědí,“ uvedl Hejzák.

Podle odborníka v Londýně či San Francisku díky rozšíření testování a nasazení léčby nových případů nákazy výrazně ubylo, a to v britské metropoli o 82 procent a ve velkoměstě USA o 50 procent.

Šíření viru HIV a nemoci AIDS se v Česku sleduje od října 1985. Od té doby do konce září lékaři evidovali celkem 3100 nakažených – 2664 mužů a 436 žen. Choroba AIDS propukla u 573 osob. Zemřelo 275 lidí. Podle údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu přibylo letos za prvních devět měsíců 194 pacientů s virem. V minulém roce byl počet nových případů nákazy rekordní. Testy odhalily vir u 286 lidí.

Nedostatek testovacích míst

Za klesajícím počtem pacientů v zahraničí stojí dostatek testovacích míst, kterých je ale naopak v Česku málo. Někde se nelze otestovat zadarmo a anonymně, což je podle předsedy ČSAP pro řadu lidí velký problém. „Lidé se bojí svěřit svému lékaři nebo se bojí, že budou díky své nemoci vyloučeni ze společnosti,“ řekl Blesk.cz Hejzák.

Řada státních ústavů, kde se mohou lidé testovat, mají nedostatečnou otevírací dobu, např. pouze dvě hodiny denně a v dopoledních hodinách a vstřícnost personálu je podle Hejzáka nedostatečná.

VIDEO: Co je Mezinárodní den boje proti AIDS? A proč se lidé bojí testovat na HIV? Odpovídá Robert Hejzák

Včasná léčba = delší život

Pokud se pacient začne léčit včas, má šanci žít tak dlouho jako HIV negativní lidé. „Po užívání léků zhruba za půl roku dojde k potlačení virové nálože. Množení virů se tedy potlačí a nemohou napadat imunitu v těle, kterou si člověk udrží. Když viry potlačíme, můžeme říct, že je člověk prakticky neinfekční,“ řekl lékař AIDS centra Ústřední vojenské nemocnice Milan Zlámal.

Virus HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

VIDEO: Lékař hovoří o výsledcích včasné léčby


Největší riziko nákazy je mezi homosexuály

Léčbu zdravotní pojišťovny proplácejí. Nehradí ale preventivní tablety, které mohou šíření nákazy zabránit. Měsíční dávka přípravků vyjde na šest tisíc korun. Preventivní tablety se doporučují zejména lidem, kteří patří do rizikových skupin, kde hrozí větší pravděpodobnost nákazy. Největší riziko infekce je u mužů, co mají sex s muži.

ČSAP usiluje o možnost hrazení tablet, stejně jako o možnosti zavedení domácího rychlotestu. Tento test, který je běžně dostupný v zahraničí, je podle lékaře spolehlivý a rychlý a ČSAP by ho ráda poskytovala zdarma.

1. prosinec: Den boje proti AIDS

ČSAP ve spolupráci s dalšími organizacemi vypraví 1. prosince do ulic několika měst také své preventivní tramvaje či autobusy. V nich zájemci získají informace o testování a léčbě i kondomy. Tramvaje, autobusy či trolejbusy budou moci lidé potkat v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Olomouci, Liberci, Českých Budějovicích, Teplicích a Opavě. Tramvaje vyjedou ve všech městech, až na Prahu, ve stejný čas, a to ve 14 hodin a jezdit budou do 17 hodin. V Praze bude tramvaj jezdit od 13 do 18 hodin.

ČSAP zároveň  zahájí kampaň na podporu včasného testování a léčby se sloganem: Jsem HIV pozitivní, nejsem nakažlivý – nejsem nakažlivá. „Léčba znamená i prevenci. Vzkaz je všude stejný: pokud se léčím, nepřenáším infekci. Je to ve prospěch všech. Každý z nás měl někdy sex bez kondomu,“ dodal Hejzák.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi