Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karolínce (4) poškodila matka mozek? Zoufalý otec promluvil o osudné noci

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
10. listopadu 2017
05:21

Karolínka (4), kterou údajně v roce 2014 uhodila její matka tak, že jí poškodila mozek, na tom mohla být možná lépe, pokud by úřady řešily problémy dříve a jinak, myslí si její zoufalý otec Karel P. (37). Ten se nyní stará o Karolínku, která je slepá a pomalu jí odumírají motorické funkce a reflexy. Co se vlastně osudného večera stalo?

Karel P. měl se svou ženou, původem z Ukrajiny, dvě dcery – Karolínku (nyní 4 roky) a Lucii (nyní 15 let) . Lucii měla její matka v roce 2003 podle obžaloby uhodit tak, že jí způsobila několik zlomenin. Holčičce byl tehdy pouhý rok. Od soudu vyvázla matka s podmínkou. Tehdy ji její muž ještě hájil, protože věřil, že by něco takového nemohla udělat.

Dnes Karel sebekriticky přiznává, že díky práci, ve které byl od rána do večera, si nevšiml, že jeho žena Lucii zřejmě ubližuje častěji. Dodává, že ale viděl, že jako matka je ke svému dítěti chladná. Právě kvůli výchově dětí se manželé měsíc před narozením Karolínky rozešli. Soud pak stanovil střídavou péči u dcery Lucie, Karolínku si tatínek bral na hlídání.

Otec: Na vině je i sociálka a policie

Pak přišel osudný duben 2014. Karel tušil, že něco není v pořádku a odmítal své bývalé manželce děti půjčit. V té chvíli ale zasáhl Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a otec musel dcery matce vydat. Druhý den, když si otec pro Karolínku přijel, byla ve špatném stavu. Nebýt včasného zásahu lékařů, holčička mohla zemřít. I tak má Karolínka potíže s motorikou, přišla o zrak a trpí těžkou epilepsií. Její stav se navíc zhoršuje.

S matkou Karolínky se Blesk.cz podařilo spojit, na položené dotazy a prosbu o vyjádření nereagovala.

Co se vlastně osudnou noc stalo?  Podívejte se na rozhovor s otcem Karolínky Karlem a s jeho advokátkou Lenkou Zajíčkovou:

Matka na svobodě

Pražský městský soud poslal matku za údajné napadení Karolínky na deset let do vězení a zaplatit měla 4milionové odškodné. Zároveň soud projednával podezření, že matka týrala Karolínku dlouhodobě, chyběly ale důkazy a tak soud matku v tomto bodu obžaloby zprostil.

„Odvolací soud pak v listopadu 2014 zrušil rozhodnutí prvostupňového soudu o vině a trestní stíhání zastavil kvůli procesní chybě – nesprávné formulaci výroků prvostupňového soudu,“ vysvětluje advokátka Karla P. Lenka Zajíčková s tím, že podle soudu šlo o totožný skutek a nebylo možné za něj ženu jednou osvobodit a podruhé odsoudit dvakrát.

Otci nezbylo nic jiného, než se obrátit se stížností k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, kde je nyní na stole otázka finančního odškodnění.

Chcete pomoci Karolínce a její rodině?

Jako ležící pacient Karolínka potřebuje speciální přepravní pomůcky, které se již do běžného osobního automobilu nevejdou, proto ve spolupráci s nadací Život dětem byla zahájena sbírka na pořízení většího automobilu pro rodinu.

Sbírkové číslo účtu je 83297339/0800, variabilní symbol pro Karolínku je VS: 2222