Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tomáš hodně zlobil a měl sestru na drogách. Sám pomáhá dětem z dětských domovů

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
19. listopadu 2017
05:51

Tomáš (37) neměl šťastné dětství. Otce nikdy nepoznal, jeho matka střídala partnery a sestra brala drogy. Jako malý se Tomáš toulal v Praze po Malé Straně a toužil být hrdinou. Zachránila ho láska ke sportu, díky které nespadl na samé dno. Když mu bylo 19 let, zažádal o svěření dvou svých synovců, kteří byli v dětském domově, do své péče. Nyní se snaží pomáhat dětem z rozvrácených rodin, které neměly v životě štěstí.

Když byl Tomáš malý, trpěl silnou vadou řeči, neustále utíkal z domova. S odstupem přiznává, že pořád zlobil a snažil se na sebe upozorňovat. Pozornost dospělých si ale vynucoval špatným způsobem, jak sám říká.

Malý Tomáš při svých malostranských toulkách závodil také s tramvajemi. Tento moment pro něj znamenal nečekaný start do nového života, díky kterému se vypracoval na úspěšného sportovce. 

Momentálně je jeho smyslem života pořádání sportovních akcí nejen pro děti z dětských domovů a snaží se jim pomoci najít moment, který by jim ukázal něco, za čím by měli v životě směřovat.

„Koukali se na mě jako na blázna“

V pouhých 19 letech se navíc rozhodl získat do své péče dva synovce, kteří dosud vyrůstali v dětském domově. „Když jsem přišel na úřad, že chci svěřit dvě děti do péče, koukali se na mě jako na blázna, což jsem plně respektoval po zkušenostech, které měli s mojí rodinou, matkou a sestrou,“ vzpomíná. 

Tomáš navštívil většinu dětských domovů v Česku. Sám říká, že dětské domovy fungují dobře, i když se nám politici snaží občas tvrdit opak, problém je úplně v něčem jiném.