Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ČNB opět Čechům podražila hypotéky i úvěry. Experti: Supernízké úroky se už nevrátí

Autor: mah - 
4. listopadu 2017
06:10

Česká národní banka zvedla letos už podruhé úrokovou sazbu, půjčené peníze jsou tak zase o něco dražší. Připlatíme si na spotřebitelských úvěrech i hypotékách. Experti upozorňují, že doba historicky nízkých úroků je zřejmě pryč. Není to ale podle nich ještě důvod k panice…

Zvyšování úroků přišlo letos po devíti letech. ČNB naposledy úroky zvyšovala v únoru roku 2008. Letos základní úrokovou sazbu zvedla nejdříve na 0,25 procenta. Ve čtvrtek potom oznámila její další zvýšení na 0,5 procenta.

Toto zvýšení se zřejmě projeví i v cenách našich hypoték, zatím ale spíše symbolicky. Experti ale upozorňují, že období rekordně nízkých úrokových sazeb je již minulostí. „Stále jde víceméně o kosmetické změny, které ale samozřejmě vysílají jasný signál, že období historicky nejnižších úrokových sazeb skončilo,“ upozorňuje místopředseda společnosti Gepard Finance David Eim.

Jeho slova potvrzují i další odborníci. „ČNB pokračuje v trendu zpřísňování měnové politiky a historicky nejnižší úrokové sazby se stávají minulostí,“ komentoval zvýšení úrokové sazby i předseda představenstva Raiffaisen stavební spořitelny Jan Jeníček. Ten ale poukazuje i na to, že banky budou k zvyšování úroků přistupovat opatrně. Může za to podle něj především konkurenční boj mezi finančními domy.

Ceny hypoték

„V konečném důsledku bude dostupnost hypotečních úvěrů ovlivňovat spíše dynamika růstu cen nemovitostí než úrokových sazeb,“ uzavírá Jeníček. Podobně to přitom vidí i samotní developeři. „I kdyby se zvýšily úroky u úvěrů, je na dvou největších realitních trzích v Česku, kterými jsou Praha a Brno, po novém bydlení takový hlad, že výše úroků ve skutečnosti vůbec není podstatná,“ myslí si ředitel developerské společnosti Trikaya Alexej Veselý.

„Vysoký převis poptávky po bydlení nad jeho nabídkou šroubuje ceny vzhůru, lidé jsou ochotní za dobrý dům nebo byt zaplatit mnohem více než před rokem nebo dvěma,“ vysvětluje Veselý. Poukazuje na to, že ani v největších městech se momentálně nedaří stavět dostatek bytů na to, aby se nabídka alespoň přiblížila poptávce.

Zvýšení úrokové sazby se navíc do cen hypoték a úvěrů nepromítne okamžitě a i poté bude zvýšení spíš minimální. „Srpnové zvýšení základní úrokové sazby ze strany ČNB se do cen hypotečních úvěrů promítlo přibližně do jednoho měsíce. Dá se očekávat podobný scénář pro koncové klienty i tentokrát,“ vysvětlil manažer vývoje bankovních produktů skupiny Wüstenrot Jiří Klose.

Klienti, kteří zvažují hypotéku, ji zřejmě získají o něco dráž, než by to bylo možné před několika měsíci, ale rozhodně to není žádný významný důvod pro přehodnocení plánů spojených s pořízením nemovitosti či její plánovanou rekonstrukcí,“ komentuje Eim. Doplňuje i příklad, že při hypotéce na jeden milion korun na 30 let by šlo o roční zvýšení přibližně o 3000 korun. Takové zvýšení je podle něj zanedbatelné v porovnání s dalšími výdaji, jako je daň z nabytí nemovitosti nebo náklady na údržbu.

Čekali jsme to, říkají experti

Změnu navíc experti očekávali. „Napovídal tomu zářijový těsný poměr hlasování bankovní rady i následná prohlášení jednotlivých členů,“ vysvětluje Jeníček. Další z expertů se diví, že zvýšení nebylo ještě vyšší. „Většina analytiků zvýšení o 0,25 procentního bodu na 0,5 % očekávala, ale ani zvýšení o 0,5 procentního bodu by nebylo žádným zásadním překvapením,“ dodává k tomu Eim.

To potvrdil i hlavní ekonom Patria Finance Jakub Bureš. Poukazuje na rychlý růst české ekonomiky. Ten je podle něj výrazně nadprůměrný, což podtrhuje i to, že je v České republice nejnižší míra nezaměstnanosti z celé Evropské unie, přitom u nás nejrychleji rostou ceny nemovitostí. To vše jsou podle něj faktory, proč by ekonomové národní banky mohli uvažovat i o větším zvyšování základní úrokové sazby.

V závěru ale upozornil na to, že ČNB nemůže sazbu zvedat příliš. Velké navýšení by totiž podle něj mohlo ke koruně přilákat velké množství investorů, kteří spekulují s cenou měn. Koruna je totiž podle něj překoupená již dnes.

Video  Vyplatí se vyměnit starou hypotéku za novou? Pozor na zbytečné poplatky, říká expertka.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi