Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čech zemřel při práci v jeskyni. V Rakousku spadl do hloubky 30 metrů

Čech zemřel v jeskyni v Rakousku (ilustrační foto).
Čech zemřel v jeskyni v Rakousku (ilustrační foto).  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
1. listopadu 2017
11:20

Rakouští záchranáři v noci na dnešek vyprostili ze štýrské jeskyně tělo 48letého českého badatele, který se smrtelně zranil v noci na úterý při práci v jeskyni. Nyní je připravován transport těla do Česka, informovala rakouská tisková agentura APA.

Čech zahynul v jeskynním systému Warwas Glatzen mezi obcemi Wildalpen a Mariazell. „Kolem jedné hodiny v noci jsme ho vyprostili z jeskyně,“ řekl dnes ráno APA policejní mluvčí Gerhard Rieglthalner. Podle něj šlo o velmi náročnou akci a v některých místech museli záchranáři rozšiřovat úzké spáry.

Tělo bylo vyneseno k východu z jeskyně a poté byl pro něj vyslán vrtulník. Pitva v Rakousku není plánována. Ukončeno však ještě nebylo vyšetřování neštěstí, včetně výslechu Rakušana, který českého speleologa doprovázel.

Čech spadl do třiceti metrů

Podle APA zahynul Čech pravděpodobně v pondělí kolem 23:00 SEČ při provádění vrtů, které jsou nutné pro instalaci jištění. Kus skály se uvolnil a muž se zřítil do třicetimetrové hloubky. S ohledem na zranění se experti domnívají, že zahynul na místě. Neštěstí se odehrálo v obtížně přístupné boční chodbě rozvětveného jeskynního systému.

Čech i jeho rakouský kolega byli podle rakouských médií považováni za zkušené speleology a od soboty zkoumali nové podzemní chodby v horském masivu Kräuterin Ybbstalských Alp. Zdejší jeskynní komplex podle APA patří k nejdelším v Rakousku: je dlouhý 10,7 kilometru a jeho výškový rozdíl je 765 metrů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi