Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Fotografka Kutilová popsala nejhorší sexuální obtěžování. Dcerka byla u toho

Autor: zzu, ula - 
25. října 2017
19:05

Stále další příběhy lidí, kteří zažili sexuální obtěžování a násilí, se objevují na sociálních sítích. Sdružuje je hashtag #MeToo (Já taky). Svůj příspěvek tu uvedla i mladá fotografka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová. Žena, která se neváhá vydat do válkou zmítané Sýrie, zažila jedno z nejhorších sexuálních obtěžování paradoxně v českém vlaku. Byla u toho i její malá dcerka. 

Kampaň #MeToo rozpoutala aféra kolem známého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, který obtěžoval řadu známých hereček. S nepříjemnými zážitky se rozhodli připojit i Češky a Češi.

„Dnes, po roce, jsme se s dcerou vrátily na místo činu, tam, kde jsem zažila jedno z nejhnusnějších sexuálních obtěžování - byla jsem totiž s malým dítětem,“ svěřila se Kutilová na Facebooku.

Masturbace a vulgarity v českém vlaku

Začalo to osaháváním. Fotografka seděla na vlakovém nádraží ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Čekala na vlak, když si přisedl muž, který ji začal sahat na záda a zadek.

„Řekla jsem mu, ať odprejskne, to neudělal. Přesedla jsem si na jinou lavičku a do vlaku nastupovala jako poslední. Aby neviděl, v jakém vagonu pojedu. Po pár minutách jízdy si mě našel a sedl si naproti mně. Začal šeptat vulgarity a masturbovat,“ popsala Kutilová zážitek, který si vybavuje jen hodně nerada.

Fotografka přiznala, že sexuální obtěžování zažila už několikrát. Tentokrát ji ale zachvátil strach a panika. Nejspíš kvůli tomu, že měla na klíně dceru. Bála se, že má muž u sebe třeba zbraň. Nekřičela, aby ho nenaštvala. A tak jen seděla a dívala se z okna.

„Mám ječet? Není lepší zatnout zuby?“

„Čekala jsem, až dokončí, co chtěl. Na další zastávce vystoupil. Být sexuálně obtěžovaná je hnusný pocit. Totální bezmoc a strach. Bude ten muž chtít něco víc? Mám ječet? Co když mě ve vzteku bodne nebo zastřelí? Není lepší zatnout zuby a vydržet to? Třeba mu bude stačit, když mi ohmatá prsa a zadek nebo na mě bude sprostě řvát a přitom masturbovat,“ dodala Kutilová.

Na policii tenkrát nešla. Byla tam už dvakrát předtím, ale vždycky ji policisté „odpálkovali slovy jako: „A jste si jistá?“ nebo: „No, s tím nic neuděláme, to tu jen ztrácíte čas.“ Nepříjemné zážitky si nechala pro sebe a své nejbližší. Dokud nepřišla celosvětová kampaň. Fotografka se pozastavila ale nad tím, že je Česko považováno za zemi, ve které není společnost sexuálně frustrovaná. A kde jsou ženy respektované. Sama má za to, že není vyzývavá, že je prostě žena.

Odbornice: Téma sexuálního násilí je téměř tabu

V Česku není příběh Kutilové žádnou výjimkou. Johanna Nejedlová z organizace Konsent, která bojuje proti sexuálnímu násilí, pro Blesk.cz už dříve uvedla, že se s problémem sexuálního obtěžování přihlásí jen 51 procent žen od patnácti let věku. Procento lidí, kteří byli vystaveni sexuálnímu nátlaku, je však pravděpodobně vyšší.

„Velká část z nich píše, že se s tím dlouho nikomu nesvěřily. Zkušenost s obtěžováním měla na některé z nich zásadní dopad. Některé popisují, že se vyhýbají určitým místům, nosí oblečení, které nezdůrazňuje linii jejich těla, další třeba po sérii nepříjemných ataků nejezdí v určité hodiny veřejnou dopravou,“ popsala Nejedlová.

Podle Nejedlové je problém i to, že tematika sexuálního násilí je v Česku do jisté míry tabu. Společnost ho vnímá jako osobní problém žen, které si podle některých názorů za všechno částečně můžou samy.

„Podle průzkumu Amnesty International si 37 procent Čechů myslí, že žena je za znásilnění spoluzodpovědná, pokud měla sexy nebo vyzývavé oblečení,“ uvedla Nejedlová. Podle expertky není výjimečné ani obtěžování ve vztahu nadřízený a podřízení. Může to být komentování vzhledu, míry atraktivity, narušování bazálních intimních zón, nebo bossing (šikanující chování směřující od nadřízeného k podřízenému) založený na sexismu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině