Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dva lidé odjeli z Česka bojovat za ISIS, varují tajné služby. Zesílil i vliv ruských špionů

  • Autor: ČTK,Mii - 
    24. 10. 2017
    12:40

    Bezpečnostní informační služba (BIS) loni získala informace o člověku, který pobýval na území Česka a odjel k teroristickým organizacím v Libyi a Sýrii. Jeden cizinec také odcestoval za Islámským státem. Tuzemská kontrarozvědka to uvedla ve výroční zprávě za rok 2016, kterou v úterý zveřejnila. Upozornila rovněž na to, že tuzemská muslimská komunita je umírněná. Zato tu řádí cizí zpravodajské služby.

  • 1.Cesta k teroru

    Kromě dvou cizinců, kteří odjeli bojovat po bok teroristů, informovala BIS i o dalších rizicích.

    V roce 2015 se objevily zprávy o sedmi lidech, kteří odjeli do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím, jako je IS. Tito lidé byli z islámského světa, v tuzemsku pobývali krátkodobě a nebyli to Češi.

    Návrat těchto bojovníků zpět do Evropy tajná služba označila za bezpečnostní riziko, na které se loni zaměřila. „Pro většinu navrátilců z bojů v Sýrii nebo Iráku nebyla ČR cílovou destinací, ale její území mohlo být podobně jako v roce 2015 využíváno k jejich tranzitu dál do západní Evropy,“ uvedla BIS.

    BIS sledovala také aktivity Iráčanů, kteří byli v minulosti úzce svázáni s režimem Saddáma Husajna. Obecně totiž platí, že jádro IS tvoří příznivci bývalého iráckého režimu. V Česku jsou podle kontrarozvědky jedinci, kteří mají minulost spojenou s dřívějším vládním a bezpečnostním aparátem. „Nicméně v roce 2016 se mezi nimi neobjevil jedinec, který by představoval riziko pro zachování bezpečnosti ČR,“ upozornila výroční zpráva.

    Tajná služba se v loňském roce zaměřila také na aktivity Čechů, kteří se zapojili do podpory kurdských milicí bojujících proti IS. Za krajně nebezpečné označila počínání těchto lidí, při kterém nelegálně překračovali hranice mezi státy Blízkého východu. „Pokud nebyli přímo ohroženi na životech, hrozilo jim minimálně obvinění z podpory terorismu. V těchto případech BIS nezjistila žádné informace o jejich podílu na činnosti, kterou by bylo možné hodnotit jako teroristickou,“ stojí ve výroční zprávě.

  • 2.Česká muslimská komunita je umírněná

    V sekci o terorismu BIS také píše o několika jednotlivcích, kteří se ve svých projevech inspirovali myšlenkami vycházejícími z islamistických ideologií. „Nositelé těchto myšlenek však zůstali ve svých názorech osamoceni, nedostali prostor k tomu, aby své názory a postoje mohli šířit v české muslimské komunitě, jejíž umírněných charakter byl zachován,“ uvedli zpravodajci.

    Žádnou negativní reakci tuzemské muslimské komunity podle BIS nevyvolaly ani projevy proti islámu, které se objevily na několika veřejných akcích. Tajná služba je nejmenuje, ale z kontextu vyplývá, že jde o akce Martina Konvičky, při kterých se například před brněnskou mešitou zapaloval korán, nebo akce, při níž inscenoval přepadení pražského Staroměstského náměstí bojovníky IS.

  • 3.Zpravodajské služby z Číny a Ruska loni zvýšily aktivity v Česku

    V Česku v loňském roce vzrostla role a intenzita aktivit ruských tajných služeb, které získávaly hlavně citlivé informace z politické oblasti. Země také byla zasažena operacemi, které byly součástí kampaně proti cílům, jako jsou Ukrajina, EU či NATO. Operace proti českým zájmům a bezpečnosti zvýšila také čínská špionáž. Jejím hlavním zájmem byla eliminace tibetské otázky a narušení česko-tchajwanských vztahů.

    BIS měla podle svého ředitele Michala Koudelky aktivity cizích mocností pod kontrolou a řadu aktivit cizích zpravodajců se jí podařilo eliminovat.

    Při sbírání zpravodajských informací dominovala ruským zájmům politická rozvědka. Ruské tajné služby v zemi dlouhodobě mají kvalitní síť kontaktů, které dál rozvíjejí. Češi ve velkém rozsahu vyzrazují podle tuzemské kontrarozvědky citlivé interní informace z organizací a firem, ve kterých pracují. Nejedná se sice o utajované skutečnosti, ale jejich charakter a rozsah způsoboval ČR větší škody než vyzrazení informace utajované, uvedla BIS.

    V roce 2015 se BIS v souvislosti s ruskými tajnými službami zmiňovala hlavně o tom, že vedly hlavně informační válku související s ukrajinskou a syrskou krizí a vyvíjely úsilí dostat se k dotacím prostřednictvím nastrčených osob. Rusko se tehdy snažilo oslabit informační potenciál země utajenou infiltrací do českých médií a internetu nebo masivní produkcí propagandy a dezinformací.

    V loňském roce hybridní kampaň pokračovala, i když Česko nebylo jejím hlavním cílem. Podle tajné služby bylo zasaženo operacemi, které byly součástí kampaně proti jiným cílům, například proti Ukrajině, NATO a EU.

    Nejvýznamnějším zdrojem rizika je podle zpravodajců nevědomý kontakt s ruským diplomatickým personálem. Značná část ruských zpravodajských důstojníků totiž dlouhodobě působí pod diplomatickým krytím ruské mise.

    Podle BIS se v loňském roce výrazně nezměnily počty čínských špionů v ČR. Zvýšily se však počty zpravodajců cestujících do Česka v rámci čínských oficiálních delegací. Kontrarozvědka tvrdí, že se zejména zvýšil počet, agresivita a intenzita čínských zpravodajských operací proti českým cílům a zájmům, ke kterým čínská špionáž využívala spolupráci s krajany žijícími v ČR. „Čínskou prioritou již nebylo rozšiřování a prohlubování vlivové infiltrace české politiky a složek české státní moci (byť i tyto aktivity pokračovaly), nýbrž využití těchto kapacit ve prospěch čínských vnitro a zahraničně-politických zájmů,“ uvedla BIS.

  • 4.Migrační krize je pode BIS zažehnaná

    Migrační krize z roku 2015 byla v loňském roce v Česku podobně jako ve většině států Evropské unie překonána, i to tvrdí zpravodajci ve své výroční zprávě. V roce 2016 zbylo v Česku zaznamenáno kolem 5300 případů nelegální migrace, jen desetinu případů tvořili uprchlíci z Afghánistánu, Sýrie či Iráku, pro které byla republika jen tranzitní zemí. V kapitole o organizovaném zločinu BIS rovněž upozornila na snahy lobbistů o ovlivňování zákonodárného procesu, například u protikuřáckého zákona.

    BIS ve zprávě konstatuje, že pro vývoj migrační krize byla klíčová instalace plotů, zábran či nasazení armády na hranicích balkánských zemí, ale také dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem platná od 20. března 2016. „Ve většině států EU, s výjimkou zejména Řecka a Itálie, byla migrační krize překonána, to plně platí i pro ČR," uvádí tajná služba ve své zprávě.

    V roce 2015 podle BIS kulminovaly počty Syřanů, Afghánců a Iráčanů, kteří projížděli přes české území. Bezpečnostní opatření však v říjnu zájem uprchlíků o cestu přes ČR snížila. „V roce 2016 opět poklesla tranzitní migrace přes ČR, v posledním čtvrtletí na zcela marginální hodnoty," uvádí BIS. Z celkových 5300 případů nelegální migrace tvoří až 85 procent porušování pobytového režimu, nejčastěji občany Ukrajiny, Ruska, Vietnamu či Kuvajtu.

  • 5.BIS chválí Registr smluv

    Bezpečnostní informační služba sledovala  také významné posilování vlivu velkých podnikatelských skupin na ekonomické rozhodování státu. Ačkoliv svůj vliv prosazovaly legální cestou, významně zasahoval ekonomické zájmy Česka, uvedla dnes kontrarozvědka ve výroční zprávě za rok 2016. V souvislosti s aktivitami, které ohrožují významné ekonomické zájmy země, předala v minulém roce BIS policii a státním zástupcům zhruba o polovinu víc případů než o dva roky dříve.

    BIS v kapitole o ochraně významných ekonomických zájmů kladně hodnotí efekt nově zřízeného registru smluv. Dodává však, že některé státem ovládané subjekty se předpis snažily účelově obcházet. „BIS zaznamenala případ, kdy státem vlastněná akciová společnost účelově emitovala veřejně obchodovatelné cenné papíry, aby naplnila výjimku ze zákonné povinnosti smlouvy zveřejňovat,“ stojí ve výroční zprávě. 

    BIS konstatuje, že k těmto obstrukcím používaly společnosti třetí strany, aby chránily svou reputaci. „Například se snažily motivovat jinou společnost, aby napadla rozhodnutí investora,“ uvádí zpráva. Někteří zadavatelé mají podle BIS navíc problém vypsat zakázku tak, aby ji neúspěšní soutěžitelé nemohli úspěšně napadnout.

    V případě státem ovládaných společností, které místo zákona o veřejných zakázkách mohly postupovat například podle vlastního vnitřního předpisu, BIS popsala několik konkrétních případů, kde se nedodržování vnitřních norem stalo „etablovaným systémem, který vedl ke značným ztrátám“. „Podmínkou existence takového systému byla vždy vědomá, pasivní či aktivní, účast osob z vyššího managementu a více či méně dysfunkční kontrola vykonavatele akcionářských práv,“ uvádí zpráva.

asijo ( 24. října 2017 17:26 )

Válečné konflikty vyvolávají pouze američtí agresoři.

tgbg ( 24. října 2017 16:33 )

Ruští fašisti se nehodlají smířit s tím, že je nikdo na světě nechce a stále zakládají nová a nová ohniska napětí a vyvolávají další a další válečné konflikty.

Zobrazit celou diskusi