Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Práce za pakatel v mizerných podmínkách: Úřady řeší i české otrokáře

Zneužívání dělníků řeší britské úřady. Pod drobnohledem je i gang z Česka (ilustrační foto).
Zneužívání dělníků řeší britské úřady. Pod drobnohledem je i gang z Česka (ilustrační foto).  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
24. října 2017
07:06

Britské úřady vyšetřují od začátku roku více než 300 případů moderního otroctví, ve kterém zaměstnavatelé zneužívají lidi například nadměrnými pracovními nároky, mizernými platy, nevyhovujícími pracovními podmínkami, ale i zastrašováním nebo kombinací toho všeho. Podle agentury Reuters je vyšetřování cíleno například na drůbežářské závody, myčky, provozovny zpracovávající potraviny, hotely, restaurace s rychlým občerstvením a další podniky.

Vyšetřování vede speciální úřad pro boj proti zneužívání pracovních sil GLAA, který byl teprve v květnu vybaven speciálními policejními pravomocemi. Sám od té doby vyšetřuje již 200 případů.

Odhaduje se, že oběťmi systému moderního otroctví v Británii je nejméně 13 tisíc lidí. Panují ale zároveň obavy, že počty pracovně zneužívaných osob jsou mnohonásobně vyšší. GLAA počítá, že do května příštího roku bude počet vyšetřovaných případů třikrát vyšší.

Pomáhat v boji proti pracovnímu zneužívání, jehož častou obětí jsou zranitelné osoby či cizinci, většinou bez řádného povolení k pobytu, by podle představ GLAA měli i všímaví občané, kteří by podezřelé případy měli nahlašovat. Podle nedávného průzkumu ale ponětí o existenci moderního otrokářství nemá 20 procent Britů a dvě třetiny si nejsou s to uvědomit, jak si takového případu vůbec všimnout. Jedním z vodítek je prý, když dotyčná postižená osoba bývá výrazně neupravená, je bez příslušného pracovního oblečení a jeví známky vystrašenosti.

Britské úřady se na moderní otroctví zaměřují až teprve v posledních letech. V Anglii a ve Walesu bylo ve fiskálním roce 2016–2017 zaznamenáno dvaapůlkrát více případů než o fiskální rok dříve, kdy jich bylo 2255. Zjištění tohoto fenoménu vedlo k zřízení a posílení pravomocí speciálního úřadu, který se proti tomuto trendu zaměřuje.

Úřady řešily v posledních letech i případ gangu z České republiky, který zotročoval několik lidí – zprostředkovával jim práci, ale jejich odměny a doklady si nechával a používal proti nim i násilí.

moiaza ( 24. října 2017 10:46 )

České otrokáře? Vždyť my jsme přece vyspělá a hlavně rovnocenná země v EU. Aspoň nám to tak šlechta tvdí. Uvědomte si prosím, že my vždy budeme jen tím ocáskem a odpadem vyspělých zemí. My jsme podřadní otroci a banda, která sežere všechen odpad z EU. To je skutečnost, pánové a dámy. A kdo si myslí, že jsem blázen, je zřejmě Paroubkovým marťanem.

Zobrazit celou diskusi