Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češky a Češi spolu proti sexuálnímu obtěžování. Spojili se v kampani „Já taky“

Kampaň #MeToo zasáhla i Česko.
Kampaň #MeToo zasáhla i Česko.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
21. října 2017
06:40

Sociální sítě zaplavuje v těchto dnech hashtag „#MeToo“ (Já taky). Ženy, ale i muži tu sdílejí své příběhy o sexuálním obtěžování a násilí. Kampaň vznikla v reakci na odhalení vlivného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, který obtěžoval řadu známých hereček. Češky i Češi tak odhalují ponižující příběhy o sexuálním násilí, které je u nás podle odborníků stále tabu.

„Čekala jsem ve Vodičkově na tramvaj, když se ke mně přitočil muž, slušně oblečený a potichu mi řekl: ‚Chtěl bych ti tam stříkat svou m*dku.‘ A pak šel klidně dál. Byla jsem vyděšená a šokovaná,“ popisuje jedna žena na Facebooku s hashtagem #MeToo.

Podle odborníků příspěvky ukazují, že každodenní sexismus a obtěžování jsou součástí běžného života, především žen a už od mládí. „Velká část z nich píše, že se s tím dlouho nikomu nesvěřily. Zkušenost s obtěžováním měla na některé z nich zásadní dopad. Některé popisují, že se vyhýbají určitým místům, nosí oblečení, které nezdůrazňuje linii jejich těla, další třeba po sérii nepříjemných ataků nejezdí v určité hodiny veřejnou dopravou. Podle detailního průzkumu agentury Fra se jen v Česku ke zkušenosti se sexuálním obtěžováním od patnácti let věku přihlásilo 51 procent žen. Ale pravděpodobně je to číslo mnohem větší,“ upozorňuje Johanna Nejedlová z organizace Konsent, která proti sexuálnímu násilí bojuje.

Soudce skončil kvůli výroku ke znásilněné: „Proč jste nedřžela kolena u sebe?“:

Doktor mě hladil po stehnech

„Jednou se mi stalo, že mě doktor začal hladit po nohou a stehnech. Když jsem to řekla sestřičce, ona jen pokrčila rameny a odsekla, že on je takový, ale je neškodný,“ říká další český status.

I to je další ze zásadních problémů, se kterými se podle Nejedlové česká společnost potýká. Téma sexuálního násilí je u nás tabu a je často vnímáno jako osobní problém oběti. Zároveň bojujeme s mýty, že oběti si za znásilnění mohou samy, protože byly buď opilé, nebo vyzývavě oblečené.

„Podle průzkumu Amnesty International si 37 procent Čechů myslí, že žena je za znásilnění spoluzodpovědná, pokud měla sexy nebo vyzývavé oblečení,“ uvádí Nejedlová.

„Po nějaký kalbě spím ve spacáku a probouzí mě, že se mi kluk z jiný třídy snaží dostat rukou mezi nohy, odstrkuju ho, ale on něco ponižujícího šeptá,“ píše další žena. „Šla jsem na diskotéce na záchod, najednou se za mnou zjevil nějaký chlap, přitlačil mě na zeď a začal mi říkat: ‚Pojď, ty to přece chceš, pojď si za*ukat.‘ Zachránilo mě to, že byl opilý a já měla větší sílu,“ zní další status.

 

Mladičkou pekařku z Plzně znásilnil kolega (61) přímo v práci:

Video  Mladičkou pekařku z Plzně znásilnil kolega (61) přímo v práci.  - krimi-plzen.cz
Video se připravuje ...

Já se ti na ta prsa jen podívám

„Mám v práci člověka, kterýmu přijde v pohodě mi ‚ze srandy‘ naplácat přes kalhoty a běžně si od žen při vítání/gratulaci/whatever i bez důvodu vynucovat pusu na pusu a různý levely fyzickýho kontaktu. Protože ‚je přece starej a nemá žádnou jinou radost ze života‘,“ uvádí další zkušenosti žena na Facebooku.

Různé formy dominance a obtěžování na pracovišti jsou časté. Obvykle se tak děje ve vztahu nadřízený a podřízená a ta často neví, jak situaci řešit.

„Pokud je oběť na práci finančně závislá, dál mlčky obtěžování přechází, ale do práce chodí s odporem. Komentování vzhledu, míry atraktivity, občasné nebo pravidelné narušování bazálních intimních zón, bossing založený na sexismu. I to jsou příběhy, které díky kampani vyplouvají na povrch,“ popisuje Nejedlová.

Její slova potvrzuje i další svědectví ze sociálních sítí, kdy se žena pokusila obtěžování řešit, ale nikdo jí nepomohl:

„Bylo mi 19, byla to praxe zařízená pracákem u pána, co si říkal podnikatel a dělal svářečské kurzy pro Úřad práce. Nejdřív měl narážky, a pak začal i sahat. Ve chvíli, kdy řekl ‚No tak, já se ti na ta prsa jen podívám‘, jsem práskla dveřmi, šla do kanceláře k jediné ženě v celém tom cirkusu. A ta to jen komentovala slovy: ‚No jo, ten jednou nějakou svalí do křoví.‘ Praxe od pracáku, 19 let, člověk naprosto vyděšený, protože bych přišla o praxi i o peníze, přesto jsem si stěžovala. Na zbytek praxe mě přeložili k té paní do kanceláře. Pán, co praxi sjednával, to nazval ‚nešťastnou situací‘, a poznamenal si, že mu tam nemá posílat holky. Podotýkám, že tenhle člověk naprosto běžně funguje dodnes, někde si sehnal i ženu, a v té době měl třináctiletou dceru. Nevím, jestli je tohle chování považované za normální, ale dneska vidím, že to velmi dokáže ovlivnit vnímání osobního prostoru a kontaktu s cizími lidmi.“

Své příběhy nesdílejí jen ženy

„Byli jsme na fesťáku a mě začali otravovat nějací kluci, některý jsem zběžně znal. Byli napitý a chtěli se se mnou líbat. Mně to bylo dost nepříjemný, ale po chvíli jsem neviděl jinou možnost, jak se jich zbavit, než to udělat. Zní to možná jako prkotina, ale jednak se jich vystřídalo několik a jednak ani psát o tom pro mě není vůbec příjemný. Někteří ti kluci se pak cítili blbě, ale pro mě je to stále jeden z nejnepříjemnějších zážitků vůbec. Jde hlavně o to, že chlapi jsou útočníci, ale i my můžeme být oběťmi,“ píše jeden z mužů a dodává #MeToo.