Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pronajmu byt. Zn.: Romy, muže a kuřáky nechci. Majitelé nemovitostí dál porušují zákon

Autor: Zuzana Zelenková - 
16. října 2017
05:37

Pan Ivan je vysokoškolsky vzdělaný Rom, který hledal podnájem. Chtěl „vypadnout“ z vyloučené lokality a dostat se do lepší. To ale nebylo zrovna jednoduché. Při pátrání na internetu totiž narazil například na inzerát, ve kterém pronajímatelka uváděla, že Romové nemají vůbec volat. S podobným „filtrem“ se poměrně často setkává i mužská polovina populace či například kuřáci. Ovšem neoprávněně.

Muž splňoval všechny podmínky, které pronajímatelka v inzerátu uváděla, kromě toho, že je Rom. Ivan se ženy zeptal, jestli má s etnikem špatné zkušenosti. Na to mu prý odpověděla, že nemá vlastně žádné, ale slyšela, že jsou s Romy problémy.

Zájemce slíbil majitelce kromě kauce i několik nájmů předem, ale ani na to žena neslyšela. K tomu, aby si smluvili osobní schůzku, ani nedošlo. V závěru rozhovoru žena prohlásila, že má tolik zájemců, že si může vybírat.

S takovými lidmi neztrácím čas

V souvislosti s inzerátem pronajímatelku kontaktoval i Blesk.cz. „Nechci je tam, nebudu pronajímat byt takovým lidem. Nechci aby mě obtěžovali, nemám čas jim zvedat telefony a s takovými lidmi něco řešit,“ odpověděla žena na otázku, proč Romy předem vyloučila.

Že by se dopustila diskriminace, nepociťovala. „To tam nemůžu napsat svůj názor, že Romové nemají volat? To je všechno, neuvedla jsem nic diskriminačního,“ dodala pronajímatelka. Po rozhovoru však kontroverzní větu z inzerátu odstranila.

Mazlíčky, kuřáky a muže nechceme

Podle organizace Romea.cz je podobná situace bohužel běžná. Lidé i přes existenci antidiskriminačního zákona otevřeně říkají, že Romy do domu neberou. „Případy nepřibývají, je to stabilní, děje se to. Jen nám teď víc lidí volá, telefony navíc umí nahrávat. O této problematice se mluví dlouho, přesto se takové případy objevují. I když podobný případ řešil i soud,“ uvedl Zdeněk Ryšavý z Romea.cz.

Antidiskriminační zákon přitom zakazuje diskriminaci zájemců o pronájem nemovitostí kvůli jejich národnosti, etnickému původu, barvě pleti, pohlaví či věku, jak uvedli právníci organizace Vašenároky.cz. Majitelé nemovitostí však mají právo se rozhodnout, koho si do nemovitosti pustí. Zároveň si však musí dát pozor, za jakých podmínek a jak zájemce o bydlení odmítají.

„Na odstřel“ ale nejsou jen Romové. Při procházení inzerátu objeví pozorný čtenář, že podnajímatelé často nechtějí kuřáky, majitele domácích mazlíčků, případně muže.

V případě Romů a mužů už se inzerent dopouští diskriminace. „Ovšem nikdo pronajímatele nemůže nutit, aby jim reálně nemovitost pronajal. Stejně tak by za takový inzerát pronajímatel asi nebyl sankciován, přestože by byl v rozporu s právem,“ uvedla Eva Jurčíková ze společnosti Vašenároky.cz.

Pronajímatel naopak ve svém inzerátu může uvést, že preferuje mladé pracující páry, do rozporu se zákonem se v tomto případě nedostává. Stejně tak může podle webu Vašenároky.cz uvádět, že preferuje mladé pracující páry před studenty.

Konkrétně může také majitel definovat to, koho by si jako svého nájemníka představoval a koho naopak ne. „Pokud to není ze zakázaného diskriminačního důvodu (rasa, pozn. red.) a je to nějakým způsobem obhajitelné (hledám studenty, jelikož tam nebudou přes víkend a uspoří se na energiích, pozn. red.),“ popsala Jurčíková.

Do toho majitel mluvit nemůže

A jak je to se zvířetem? Podle Jurčíkové na zákaz domácího mazlíčka majitel právo nemá. Pokud uvede do smlouvy, že si zvíře v bytě nepřeje, je ujednání ve smlouvě stejně neplatné, protože zákon říká, že majitel pronajímateli nemůže zvíře zakázat.

Pouze pokud by chov zvířete zvýšil náklady na údržbu společných částí domu, musel by nájemce tyto náklady pronajímateli proplatit.

„A stejně tak majitel svému nájemci nemůže zakázat kouření. Ovšem pokud kuřák svojí vášní něco poškodí, bude to muset nahradit, případně bude muset vymalovat,“ dodala Jurčíková.