Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

McDonald's zdražil cheeseburger. „To ho smaží na másle?“ diví se Češi

Autor: jer - 
7. října 2017
16:30

Řetězec rychlého občerstvení McDonald's zdražil jeden ze svých nejoblíbenějších a nejlevnějších produktů. Cheesburger byli Češi zvyklí roky kupovat za 25 korun, od října už stojí ale 29 korun. Upozornil na to web Aktuálně.cz. Firma se brání, že cenu držela od roku 2013 a mezitím zdražily suroviny i práce.

Cheeseburger řetězec v ČR prodává za 29 korun vůbec poprvé, tak drahý dosud nikdy nebyl. Několikrát se ale této ceně přiblížil. V letech 1996-1999 stál 27 korun, za 26 korun byl pak mezi lety 2004-2005. Naposledy ho  McDonald's zdražil v roce 2013. Až do letošního října zákazníci za jeden cheeseburger zaplatili 25 korun. V jiných letech se cena pohybovala kolem 20 korun.

Oproti cheeseburgeru jsou ceny klasického hamburgeru stabilnější. Od vstupu McDonald's na český trh se cena nejčastěji pohybovala kolem 20 kč. K prvnímu výraznému zdražení došlo v období 1996-1999, kdy hamburger stál 24 kč. Stejnou cenu zákazníci zaplatili i v letech 2004-2005. K poslednímu zdražení došlo v roce 2015. Řetězec nastavil cenu 25 korun, za kterou se hamburger prodává i dnes.

Ceny ostatních produktů McDonald's se v různých obdobích pohybují oběma směry, cena jednoho produktu ale stále roste a téměř neklesá. Je jím Big Mac. Tato pochoutka při vstupu McDonald's na český trh v roce 1992 stála 48 Kč. Od té doby už nikdy nestála méně. Na přelomu tisíciletí byl Big Mac za 56 korun, o dekádu později už stál 68 korun. V současnosti stojí 75 korun.

Big Mac Index

Právě Big Mac je dostupný ve stejné podobě ve většině zemí světa. Proto jej někteří ekonomové používají pro orientační srovnání trhů a měn. Z jeho ceny vychází už od roku 1986 například časopis The Economist.

Srovnání vychází z předpokladu, že stejný produkt by v různých zemích po přepočtu na stejnou měnu měl stát stejně. V případě, že tomu tak není, měna může být nadhodnocená, či podhodnocená.

Například v roce 2005 stál Big Mac v USA přibližně tři dolary. V ČR cena činila po přepočtu na dolary 2,30. Časopis tak českou měnu vyhodnotil jako nadhodnocenou. V roce 2009 stál Big Mac ve Spojených státech v dolarech přibližně 3,50. V České republice zákazníci po přepočtu platili přibližně tři dolary.

Kterak Katka zapomněla okurku: tohle náborové video dobylo internet

Video  Kterak Katka zapomněla okurku: tohle legrační náborové video se stalo virálním hitem a pobavilo statisíce lidí. Než jej firma po týdnu s ostudou stáhla.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

25 let v Česku

McDonald's se v České republice daří, o čemž svědčí i rostoucí počet restaurací. V roce 1992 řetězec v ČR otevřel první tři restaurace. Vůbec první pobočka vznikla v pražské Vodičkově ulici. Jejím vedoucím byl Ing. Karel Suk. V roce 2000 měl McDonald's již 60 poboček. V současnosti jich je 95.

Významnou částí řetězce jsou tzv. franšízy. Jedná se o formu spolupráce, při které firma propůjčí své know-how a obchodní známku nezávislému podnikateli. V roce 1996 začala v ČR fungovat první franšízová pobočka McDonald's. Pro řetězec ji provozoval už zmíněný Karel Suk. Do roku 1999 většinu poboček stále provozoval řetězec.

V roce 2000 počet franšízových provozoven překonal polovinu celkového počtu poboček. V současnosti je přes 80 procent poboček franšízových.

Zdražení nechalo Čechy chladnými

Na rozdíl od másla, zdražení cheeseburgeru o 16 procent nechává Čechy zatím chladnými. Na sociálních sítích spíše vtipkují, seriozních stížností je minimum.

„Životní jistoty upadají, po másle zdražuje cheeseburger v Mekáči na 29 Kč! To už si nemůžeme nechat líbit, je čas vyrazit do ulic,“ napsal na Twitter Lukáš Grega. „Cheese v Mekáči o 4 korun dražší? To smaží na másle, nebo co?,“ komentoval Tomáš Urban.

„Vzhledem ke složení samotného burgeru se domníváme, že je jeho cena i po navýšení stále příznivá,“ odpověděl řetězec na Facebooku jedné z překvapených zákaznic.

moiaza ( 7. října 2017 19:11 )

Já do Mekáče nechodím. Já si zamékám doma. Ty svistva z mekáče nechávám inteligentům. Já si dám raději brambor z vlastní zahrádky, šnytlík a kyšku.

kadlicek ( 7. října 2017 18:39 )

Já blbec zdrovna dneska jsem se nejméně po roce zastavil v McDonaldu a protože nesleduji ceny, tak bohužel jsem zvolil Cheeseburger o kterém jsem byl přesvědčen, že je v tomhle předraženým kšeftu eště celkem přijatelný a tak 29 korun mě v tu chvíli nějak nepřekvapilo. A teď k večeru jsem otevřel tyhle stránky a jak jsem si tenhle článek přečetl, tak sem na sebe značně nasra.., co to zas udělal za blbost. Ale naštěstí jsem si vzal účtenku a tak ji hned vsadím do té Babišovy lotérie a budu doufat, že mi tenhle prodělek bude kompenzovat výhra 1. milionu, nebo aspoň osobního auta...

majojo ( 7. října 2017 17:31 )

Další z důvodů, proč ten jejich polystyrén ve sladké housce nežrat.

Zobrazit celou diskusi