Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České aerolinky budou mít nového vládce. 98 procent ČSA má získat Travel Service

Autor: simao, ČTK - 
6. října 2017
11:29

Společnost Travel Service ovládne České aerolinie. Dohodla se s Korean Air a státem na odkupu jejich podílů. Travel Service tak bude mít v ČSA 98 procent, uvedla ČT24. Travel Service dosud vlastnil v přepravci 34 procent, Korean Air 44 procent a stát prostřednictvím Priska 19,7 procenta. Dvouprocentní podíl má Česká pojišťovna. Podle serveru Zdopravy.cz se má transakce dnes finalizovat.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost CEFC. Travel Service přepravil letos v pololetí 1,716 milionu cestujících, tedy o třetinu více než ve stejném období loni. ČSA vzrostl počet cestujících o 22 procent na 1,174 milionu.

Po ovládnutí ČSA Travel Servicem vznikne silná skupina, která bude s více než 60 letadly bezkonkurenčně největším hráčem na Letišti Václava Havla, píše server Zdopravy.cz. Travel Service měl v létě k dispozici 49 letadel, ČSA 19. Jako větší skupina budou mít spojené aerolinky také lepší vyjednávací pozici například u výrobců letadel. Zatímco Travel Service je dlouhodobě věrný Boeingu, flotila ČSA je postavena na Airbusu a ATR.

Nejasnosti: Ministerstvo financí popřel prodej

Ministerstvo financí však odmítlo, že se Travel Service dohodl se státem na převedení jeho 19 procentního podílu, které má v ČSA státní společnost Prisko. „Relevantní dokumenty umožňovaly, aby se současní akcionáři ČSA, tj. Korean Airlines a Travel Service dohodly na převodu podílu mezi sebou. Rozhodnutí Priska, potažmo ministerstva financí, zda se této transakce bude účastnit či nikoli doposud nepadlo,“ sdělila ČTK Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení MF.

Státní podnik Prisko koupil pětinový podíl v ČSA loni v říjnu od Českého Aeroholdingu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Korejci zaplatili za svých 44 procent v ČSA před čtyřmi lety 68 milionů korun, vstupovali tehdy ovšem do ztrátové firmy.

V roce 2015 se hospodaření ČSA přehouplo do kladných čísel. Loni zisk po zdanění meziročně vzrostl o osm procent na 241 milionů korun. Travel Service na trhu působí od roku 1997. V roce 2015 zvýšil zisk na 240 milionů korun při tržbách 17,5 miliardy korun. Je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku. Prisko původně založil Fond národního majetku.

Od začátku 90. let mělo Prisko na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské Škody. Nyní se firma podílí na řešení situace v těžební společnosti OKD. Věřitelé OKD letos v srpnu schválili plán reorganizace, který počítá s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnosti OKD Nástupnická, v níž by 100 procent akcií mělo získat právě Prisko.

jarda304 ( 6. října 2017 15:58 )

LufJarda je zpět. Polovinu Travel Service má CEFC, které v ČR reprezentuje LuftJarda, který už u ČSA působil. Uvidíme, zda to bude ala jeho působení za ČSSD.

nazor ( 6. října 2017 11:54 )

To bude katastrofa!!! Zpoždění se ještě více prodlouží, mezipřistání se stanou naprosto běžnými anebo letadlo nepřiletí vůbec.

Zobrazit celou diskusi