Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi s účtenkovou loterií vzhlíží k Slovensku. Ministerstvo: Stejný zájem bude úspěch

Autor: ČTK, var - 
26. září 2017
11:49

Pokud bude o účtenkovou loterii k elektronické evidenci tržeb (EET) obdobný zájem jako při jejím spuštění na Slovensku, bude to ministerstvo financí považovat za úspěch. Na úterním setkání s novináři to uvedli zástupci ministerstva. Podle nich budou úspěchem i nižší čísla zaregistrovaných účtenek, v řádech jednotek milionů měsíčně.

Na Slovensku lidé za prvních osm měsíců loterie, která byla spuštěna v září 2013, zaregistrovali zhruba 100 milionů účtenek. Poté zájem opadl.

Základním cílem loterie je podle ministra financí Ivana Pilného (ANO) zvýšit motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v EET. Efektivita systému by se tím měla zvýšit.

Obchodníci v pracovních dnech v systémech MF denně zaregistrují 13 až 15 milionů účtenek. Od spuštění EET loni v prosinci do 11. září obchodníci zaregistrovali zhruba 2,7 miliardy účtenek.

Účtenková loterie bude v ČR spuštěna 1. října. Losování bude každý měsíc z účtenek vydaných za předem stanovené období. O ceny se bude poprvé losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října a zaregistrovaných nejpozději tři dny před losováním, tedy 12. listopadu.

Zaregistrovat účtenky bude možné prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo pomocí mobilní aplikace Účtenkovka. Ministerstvo už dříve uvedlo, že plánuje ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 tisíc výher.

Fungování loterie je zatím naplánováno na jeden rok. Poté MF vyhodnotí její fungování a přínos k výnosům u EET a popřípadě parametry loterie upraví. „Není moc pravděpodobné, že bychom to po roce zavřeli,“ podotkl ministr Pilný.

Účtenkovou loterii zavedly dříve například Chorvatsko, Slovensko a Slovinsko. Cílem je motivovat zákazníky, aby si brali od podnikatelů pokladní doklad. Hlavní odměnou v těchto zemích byla většinou peněžitá výhra.

Zobrazit celou diskusi