Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nekupujte šmejdy,“ poradí lidem nový projekt. Podporu má i z ministerstva

Autor: Zuzana Zelenková - 
9. října 2017
06:20

Štítek energetické náročnosti dnes už na lednici nebo jiné domácí elektronice nikoho nepřekvapí. Brzy by ho ale mohla doplnit etiketa o tom, jak snadné je přístroj opravit. Štítky opravitelnosti jsou novým projektem iniciativy Opravárna.cz, která se snaží zabránit vzniku nového odpadu. Novinka má záštitu ministerstva životního prostředí, které teď musí do českých zákonů převést nařízení Evropské unie o odpadech.

Na Opravárně.cz nedávají dohromady jen nové elektrospotřebiče plné „šidítek“, leckdy se zde objeví opravdové skvosty jako žestě nebo starožitné hodiny s kukačkou.

„Měli jsme v opravě i zvláštnosti. Například před pár dny se objevila poptávka po opraváři na žestě. Pán nevěděl, kam se obrátit, tak dal zakázku na Opravárnu. Opravář se mu ozval, má tedy velkou pravděpodobnost, že si na ně zase zahraje,“ uvedl pro Blesk.cz koordinátor projektu Jan Charvát.

Podobně zajímavé mohly být starožitné „kukačky“, ty svého hodináře zatím hledají, Opravárna.cz jich má totiž málo.

Samotná Opravárna.cz běží už druhým rokem. V současnosti ale přechází na nový web a s tím začíná i s novým projektem, hodlá radit spotřebitelům, které výrobky jsou kvalitní a které naopak raději ani nekupovat. To má předcházet právě vzniku nového odpadu a pomáhat v naplňování evropské legislativy.

Proč kupovat nové zboží po dvou letech?

„V řádu měsíců budeme schopni říct, jak jsou konkrétní výrobky opravitelné. Od ministerstva životního prostředí máme záštitu dva roky, teď jsme se dali dohromady se sdružením Konzument a budeme dělat větší komunikační kampaň, chceme vzdělávat spotřebitele, aby si nekupovali šmejdy a aby za dva roky nemuseli zbytečně kupovat nový výrobek,“ řekl Charvát.

Ministerstvo životního prostředí vítá projekty, které se věnují problematice předcházení vzniku odpadu. Korespondují totiž se schváleným strategickým Programem předcházení vzniku odpadů ČR. „V tomto doufáme, že Opravárna bude inspirací pro další podobné projekty,“ uvedla pro Blesk.cz Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu.

Platforma už teď ví, které výrobky patří mezi ty horší. Jde například o levnější kuchyňské spotřebiče. Podle Charváta jsou levné věci konstruované tak, aby se rozbily a donutily zákazníka koupit nové. Opravitelné je potom prý vždycky staré elektro, protože ještě nebylo konstruované tímto způsobem. A neobsahuje takzvaná „šidítka“ nebo „kurvítka“. Expert ještě dodal, že se dobře opravují mobilní telefony.

Pozor na „šidítka“

„Dokázat, že v sobě výrobek má „šidítko“, je složitý proces. Myslím, že to bude tak na rok dva, snažíme se o to spolu s ministerstvem a Evropskou unií,“ popsal Charvát.

Ministerstvo si dalo heslo „Nejlepší je odpad, který vůbec nevznikne“. Web Opravárna.cz ho pomáhá uvádět do praxe. Oprava rozbitých výrobků je podle resortu nedílnou součástí prevence a přechodu na oběhové hospodářství. Protože důležité je nejen snižování množství vznikajících odpadů, ale také odstraňování jejich nebezpečných vlastností a omezení objemu škodlivých látek ukládaných na skládky.

„Opětovné využití výrobků nebo prodloužení jejich životnosti splňuje obě podmínky. A to je také hlavním přínosem a cílem služby Opravárna,“ dodala Pospíšilová.

A jak na to, když si chcete nechat něco opravit? Na web stačí dát poptávku po konkrétní opravě a servis, popřípadě hobby opravář, se ozve už sám. Je jich tady 600, polovina z toho jsou hobby opraváři a polovina specializované servisy. Než přešli na nový web, tak tady měli splněno 6 500 zakázek. Před rokem byla úspěšnost oprav u 43 procent zakázek, v současnosti už je to víc než polovina.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi