Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Polovina klientů zkrachovalé Azur Reizen je už doma. Dalších 550 s ní nikam nepoletí

Autor: pet, ČTK - 
13. září 2017
15:00

Téměř polovina z 450 klientů cestovní kanceláře Azur Reizen, kteří byli v době krachu v zahraničí, je už doma. Do ČR dosud přiletělo 192 turistů z Turecka a Tunisu. ČTK to ve středu řekla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková. Azur Reizen po 21 letech činnosti vyhlásila v pondělí úpadek. Je to největší krach CK od roku 2009, kdy ukončila činnost společnost Tomi Tour.

Charterovým letem se nad ránem z Turecka vrátilo 28 klientů. Pro 113 dalších pojišťovna vypravila z turecké Antalye náhradní letecký spoj. Zpět v ČR je již také 51 českých turistů z Tunisu. Ve středu odletí do ČR ještě 43 lidí z Egypta a šest z řeckého ostrova Rhodos. „Dále je naplánován odlet skupiny klientů z Tunisu na 16. září a 14. září také odlet z Bulharska, který je hrazen z pojistky u ČPP,“ dodala Čapková.

Většina turistů, kteří pobývali v Turecku, je tak již zpět v Česku. Ostatní dokončí svou dovolenou v původním termínu. „ČPP jim garantuje objednané lety do ČR anebo zajistí a zaplatí náhradní leteckou dopravu. Upozorňujeme turisty v dovolenkových destinacích, že veškeré náklady spojené s dokončením jejich dovolené jsou uhrazeny nebo garantovány ze strany pojišťovny a asistenční služby,“ uvedla mluvčí.

Zkrachovalé spřízněné cestovní kanceláře Azur Reizen a Maxi Reisen měly v pondělí v zahraničí 450 turistů, dalších 550 lidí má zakoupený zájezd, na který už neodletí.

Video  Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) je přesvědčena, že zákon problematický není a má chránit lidi jezdící na dovolenou.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Stížnosti se hromadily už od roku 2012

Na webu Recenzecestovek.cz je na služby CK velké množství stížností klientů od roku 2012. Nejčastěji si stěžovali na změnu objednaného hotelu za horší. Podle agentury Invia.cz za krachem cestovních kanceláří stojí problémy se zahraničními dodavateli služeb.

Obě cestovní kanceláře se specializovaly na prodej zájezdů do Tuniska, Egypta, Turecka nebo na řecký ostrov Rhodos. Cestovní kancelář Maxi Reisen vznikla v roce 2008 jako internetová cestovní kancelář a zaměřovala se na prodej nízkonákladové dovolené. Tržby CK Azur Reisen, která na trhu působila od roku 1997, v roce 2014 dosáhly 127 milionů korun.

Letos skončily v úpadku podle Asociace českých cestovních kanceláří (AČCK) tři cestovní kanceláře. Na českém trhu je 845 pojištěných cestovních kanceláří. Vzhledem k celkovému počtu aktivních CK je tak pravděpodobnost úpadku CK menší než 0,5 procenta, uvedla asociace.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi