Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ťok: Vlajky na billboardech nás nezastaví. Zakryjeme je a pak zbouráme

Autor: ČTK, Mii - 
1. září 2017
12:45

Billboardy, které i po zákazu zůstaly stát podél dálnic a silnic první třídy, začnou úřady zakrývat v polovině září. Na přelomu září a října je pak začnou odstraňovat. Musí tak učinit kvůli zákonným lhůtám. V pátek to novinářům sdělil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Majitelé billboardů měli reklamní poutače z blízkosti vozovek odstranit do 1. září. Velká část z nich se rozhodnutí postavila. 

Od pátečního dne běží provozovatelům lhůta pěti pracovních dnů, během nichž mohou ještě poutače odstranit. Poté je sedmidenní lhůta, během níž musí úřady majitele vyzvat, aby zařízení zbourali, následuje pětidenní lhůta na reakci majitelů. Na ni pak navazuje 15denní lhůta, během které budou úřady poutače zakrývat, uvedl Ťok. Vyslovil také naději, že „se ukáže zdravý rozum“ a velká část vlastníků poutače odstraní sama.

Šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kroupa dodal, že ředitelství je na manipulaci s billboardy připraveno. Rozsah nedodržování zákona je ale překvapil, takže nevylučuje, že pokud by billboardů po uplynulé lhůtě bylo moc, k zakrývání a odstraňování by využili služby externí firmy.

Státní vlajka rozvířila diskuzi 

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona z roku 2012. Zatímco někteří provozovatelé billboardy začali odstraňovat, jiní jen reklamní sdělení nahradili státní vlajkou. „Tím jsme jednostranně podle právního výkladu, který máme k dispozici, změnili charakter ploch, které již nadále nejsou reklamním zařízením tak, jak je definuje zákon,“ uvedl v tiskovém prohlášení Svaz provozovatelů venkovní reklamy.

Podle ministra si to ale svaz vyložil špatně. Reklamní nosič zůstává reklamním nosičem i s vylepeným státním symbolem a odstraňování nezabrání. Ťokovi to potvrdilo ministerstvo vnitra, uvedl na tiskové konferenci. Právní analýzu si však připravit nenechal.

Bronx ( 1. září 2017 19:52 )

Já si myslím, že právě čumění po reklamách u dálnice udržuje řidiče v pozornosti, takže argumenty nečum po reklamách ale na ceestu, nemusí být tak úplně od věci

vagen ( 1. září 2017 17:18 )

super

vagen ( 1. září 2017 15:13 )

Kolik lidi muselo nesmyslne zemrit kvuli nebezpecnym billboardum kolem dalnic!!

komin ( 1. září 2017 14:29 )

kmotrovska spolecnost bigboard se zakonum verejne vysmiva........ maji pocit, ze pro neplati..... arogance penez je hrozna vec

vagen ( 1. září 2017 14:25 )

Korupcni firma BigBoard(poznate ji podle vylepu stat vlajek) patri kmotrum Martinu Romanovi a Romanu Janouskovi. Tihle zlojedi si koupili uz pred radou let politiky a ti tancuji, tak ,jak kmotri vyhravaji!

Zobrazit celou diskusi