Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zámecký příkop v Českém Krumlově oživí nová medvíďata. Jak se tam šelmám žije?

Medvědář Jan Černý s medvědicí Káťou, matkou slavné večerníčkové trojice Vojty, Kuby a Matěje
Medvědář Jan Černý s medvědicí Káťou, matkou slavné večerníčkové trojice Vojty, Kuby a Matěje  (Autor: reprofoto www.castle.ckrumlov.cz)
Autor: mah - 
27. srpna 2017
07:25

Český Krumlov se chystá na nové zámecké přírůstky. Na zámku v současnosti finišují opravy v jednom z výběhů v medvědím příkopě, populární zastávkou turistů, kteří procházejí z prvního na druhé zámecké nádvoří. V tom teď žije poslední osamělá medvědice. Tu by ale už brzy mohla doplnit nová medvíďata. Zajistí tak pokračování tradice, která na zámku začala už v 16. století. Jaký život je čeká, řekl Blesku kastelán a medvědář zámku Český Krumlov.

Na nové obyvatele budou čekat nové kotce, kam se budou moci schovat. „Ty už jsou skoro hotové, v současnosti už se dodělávají jenom mříže na posuv, kterým medvědi chodí do výběhu,“ říká k tomu krumlovský medvědář Jan Černý a dodává, že mříže do výběhu vyrábí jeho syn.

To, kdy se do výběhů podívají noví obyvatelé, ale prozradit nechtěl. „Napřed se musí dokončit rekonstrukce, do té doby to neřeším,“ prozradil pouze. Jisté tak je jen to, že se pod zámeckou věž nevrátí nikdo z odchovanců.

Předchozí obyvatelé výběhu, medvěd Vok a medvědice Kateřina, spolu totiž přivedli na svět několik medvíďat, včetně oblíbené večerníčkové trojice Vojty, Kuby a Matěje. „Další byli Honzík a Eliška a po nich Martínek a Agáta,“ vyjmenoval Černý své bývalé svěřence. „Všichni ale byli věnováni do lesoparků nebo zoologických zahrad,“ dodává medvědář.

Medvědy „do zásoby“ tak nemá. Bývalé obyvatele krumlovského zámku ale můžeme vídat jinde. „První skončili v Berouně, další v Plzni a jedni jsou na Točníku,“ vyjmenovává Černý, kde můžeme narazit na medvědy, kteří se narodili v Českém Krumlově.

Medvědy do města přivezli už Rožmberkové

To, proč vůbec na zámku v Českém Krumlově jsou, řekl Blesku kastelán Pavel Savko. Může za to šlechtická rodina Rožmberků, kteří se chlubili tím, že jejich předky byli i italští šlechtici z rodu Orsini.

Orsa přitom v italštině znamená medvědice. Medvěda si proto zámečtí pánové dali nejprve do znaku a v 16. století si přivezli i první živé medvědy. Do příkopu, který medvědí rodinky obývají do současnosti, se ale přestěhovali až později. Od té doby zde ale medvědy můžeme najít v podstatě nepřetržitě.

Chov medvědů je složitá záležitost

Péče o krumlovské medvědy je ale poměrně složitá. „Z důvodů omezeného teritoria a překvapivě i choulostivosti zvířete je zásadní věnovat pozornost denní přítomnosti ošetřovatele, čistotě, hygieně, nezávadné vodě a stravě,“ vyjmenovává Savko, co všechno je třeba medvědům obstarat. Péče o jednoho tak podle kastelána vyjde i na 300 tisíc ročně.

Při rekonstrukci je zároveň třeba dbát na to, aby zvířata měla pestré podmínky. Příkop je tak upraven tak, aby tam medvědi měli bazény, tekoucí vodu i různé povrchy, po kterých můžou chodit.

Zároveň je důležité, že medvědi mají kam se schovat před návštěvníky, kteří jim v létě v jednom kuse hlučí nad hlavami. „Mají zřízen únikový prostor pod medvědím mostem, to je systém klecí s posuvnými propojovacími mřížovými dveřmi,“ vysvětluje kastelán.

Medvědy na zámku nekrmte

Podle Jana Savka je zároveň důležité, aby návštěvníci medvědům do příkopu neházeli žádné jídlo. „Strava je určena měsíčním jídelníčkem, který sestavují zkušení odborníci na chov medvědů ze zoologických zahrad,“ vysvětluje kastelán s tím, že medvědí jídelníček je nutné mít neustále pod kontrolou.

Pokud by někdo ale chtěl medvědy podpořit, může podle Savka přijet na podzim. „Velmi vítané jsou dary ze zahrádek,“ řekl k tomu kastelán. Podle něj se stačí domluvit s medvědářem Janem Černým, který si ovoce a zeleninu od případných sponzorů převezme.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi