Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Student David na Facebooku „natřel“ zpěváka Bangu. Odpyká si 100 hodin s koštětem

Autor: jer, ČTK - 
24. srpna 2017
19:40

Student David Šmíd (20) koncem loňského roku nenávistně reagoval na příspěvek zpěváka Radka Bangy na jeho facebookovém profilu. Kladenský okresní soud ho teď potrestal za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka 100 hodinami veřejně prospěšných prací. Rozhodnutí soudu je pravomocné, informoval ve čtvrtek idnes.cz.

Banga na sociálních sítích zdůvodňoval, proč opustil sál při vyhlašování ceny Český slavík. Protestoval tím proti ocenění skupiny Ortel, kterou kritici spojují s krajní pravicí a vyčítají ji texty namířené proti menšinám. Ortel i jeho zpěvák tehdy převzali ceny za druhé místo v tradiční anketě popularity, což většina sálu ocenila potleskem.

Banga se poté ptal svých kolegů, čemu tleskali. „Já vám řeknu čemu - tleskali jste nacistům,“ uvedl. Následně jeho facebookový profil zahltily nadávky, urážky a výhrůžky a případem se začala zabývat policie.

„Ano, tak se tleská nacismu, teď už zbývá ho rozšířit, co nejvíc to půjde, protože takoví k*koti černí, Židi a tak dál musí opustit naši vlast, bílou vlast, Evropu a táhnout někam do p*dele, nebo ještě lépe poslat je do plynu jako dřív,“ napsal Šmíd na Facebooku. Mladík se u soudu hájil tím, že příspěvek napsal v afektu, sympatie k nacismu odmítl.

Gipsy.cz alias Radek Banga: Potkat se s Ortelem? Nedopadlo by to pozitivně:

Video  Gipsy.cz alias Radek Banga: Potkat se s Ortelem? Nedopadlo by to pozitivně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Myslím, že když někdo dostane cenu, tak nemá cenu odcházet. Myslím, že kdyby pan Banga dostal cenu, tak by taky nikdo neodešel. Z mého hlediska jsem jednal ne z hlediska rasového, ale z lidského,“ vypověděl Šmíd u soudu.

Kromě Šmída byl kvůli nenávistným projevům na Bangově Facebooku obviněn i další muž, podle webu lidovky.cz se jedná o Aleše Rozsívala (32) z Prostějova. Je spojován s výhružnými e-maily, které v roce 2013 obdržela poslankyně Jana Černochová.

Banga, který se jednání soudu neúčastnil, není podle soudce v případu poškozeným. Organizace In IUSTITIA zastupující Banga uvedla, že kladenský soud tím porušil jeho práva. „V zásadě ho v rozporu s právem zbavil jeho procesních práv, neobeslal jej, nepozval k hlavnímu líčení, nedal mu šanci se ve věci vyjádřit. To vše se nyní snaží odůvodnit tím, že Radek Banga, na jehož osobní profil pachatel umístil výhružku Romům a Židům, není ve věci poškozený,“ uvedla organizace v prohlášení.

Za neslušnou kritiku ke smetáku

Vody českého internetu nedávno rozvířil také internetový bavič Petr Jelínek (22), který ve videu na Youtube vulgárně kritizoval služby Petry Yamuny Wolf. Ta na internetu nabízí služby, které v mnohých případech vydává za léčebné terapie. Jelínek ji označil za šarlatánku a „zas*anou zkurvenou zlodějku.“ Její desetihodinový seminář „Vaginální mapování“ za 15 tisíc korun je podle něj nesmyslně předražený.

Jihlavský soud byl v Jelínkově případě přísnější než v případě Šmída. Bavič původně dostal půlroční podmínku. Tu krajský soud v květnu zrušil a místo toho ho potrestal 120 hodinami obecně prospěšných prací. I to je více než v případě Šmída.

Jelínek navíc vůbec nebyl potrestán za to, z čeho ho vinila žalující strana. Petra Yamuna Wolf po Jelínkovi požadovala 700 000 Kč odškodné za údajné poškození podnikání. U soudu tvrdila, že jí Jelínek odehnal zákaznice, předložené důkazy byly ale pochybné. Jelínka nařkla mimo jiné i ze smrti svého kocoura, který „do sebe údajně nasál všechen stres, což ho nakonec stálo život“, popsal případ Deník.