Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na máslo za 50 korun si zvykejte, míní zemědělci. Obchodníci už berou jinde

Autor: ČTK, ula - 
8. srpna 2017
12:05

Na cenu másla 50 korun za čtvrt kilogramu by si měli lidé zvykat. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Je to návrat k normálu poté, co v minulosti na mléku zemědělci prodělávali, dodal. Někteří obchodníci si už ale shání levnější máslo z jiných zemí.

Současná cena je podle Pýchy daná hlavně růstem marže, kterou si určují mlékárny a prodejci. Cena mléka, za kterou zemědělští prvovýrobci prodávají, byla v letošním prvním pololetím s 8,06 Kč za litr nižší než před 12 lety, uvedl. Na vysoké ceně pro spotřebitele se tak podepisují marže obchodníků, které se pohybují mezi 25 až 30 procenty, dodal.

Jak se vyvíjela cena másla? Jak se vyvíjela cena másla? | ČSÚ, Jan Neomillner
Zemědělci podle něj loni stejně jako na začátku letošního roku na mléku prodělávali, do zisku se dostanou až nyní v červenci nebo v srpnu.

Podle posledního šetření Českého statistického úřadu stálo máslo v červnu 187,5 Kč za kilogram, proti loňskému roku jde o 43procentní zdražení. Máslo by dál nemělo radikálně zdražovat ani zlevňovat, uvedl Pýcha. Přechod spotřebitelů kvůli vysoké ceně másla na rostlinné tuky neočekává.

Levnější máslo z Finska?

Někteří obchodníci ale už na zdražení reagují a shání si levnější máslo z jiných zemí. Například internetový prodejce Rohlik.cz jej kupuje z Finska. „Po prvním dnu akční cenové nabídky, kdy máslo na Rohlik.cz stálo 159,5 korun za kilogram (39,9 Kč za čtvrtku), se proti předcházejícímu týdnu zvedly prodeje této potraviny o devět procent. Očekáváme v tomto týdnu nárůst prodejů o dalších deset až 20 procent. Tím bychom dosáhnout stejných objemů prodeje jako před krizí,“ řekla mluvčí firmy Michala Gregorová.

Spotřeba másla v ČR podle údajů ČSÚ stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, meziročně šlo o skoro osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu másla.

VIDEO: Zkuste si vyrobit máslo doma

Video  Výroba domácího másla je snazší, než si myslíte  - Brigita Zemen
Video se připravuje ...

fandasever ( 4. září 2017 11:52 )

V pátek jsem byl v kaufu v Šumperku, máslo za 49,90 a nikdo ho nebral, takže lidé si už zvykají a na to předražené jim kašlou

jaromir123 ( 3. září 2017 12:43 )

V Lidlu mají za 19,90 1 kg podobného blafu. Já tomu říkám mazadlo na panty.

y1xcvbnm ( 3. září 2017 06:36 )

kolik toho másla proboha za měsíc sníte???Jihočeské stálo už hodně dlouho přes 42 Kč a tak 8 Kč k tomu jednou , dvakrát za měsíc nikoho nezabije

y1xcvbnm ( 3. září 2017 06:33 )

přesně tak, lidi nadávají že je máslo drahé a aby se z toho máselného šoku dostali zakouří si hned dvě cigarety u supermarketu u auta a že ty dvě ciaretky vyjdou přes 10 Kč , toho ani na okamžik nezalitují.

djaba ( 9. srpna 2017 21:43 )

Na to vaše kvalitní totalitní máslo 250g za 10 Kčs , jsem dělal třičtvrtě hodiny v r. 1985. A to se ještě potravinářská výroba těžce dotovala .Jinak bychom chcípli hlady ve frontě na krájené máslo .

Zobrazit celou diskusi