Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zateplení jako ohnivá past? Izolace může rychle vzplát a otrávit vás zplodinami

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
9. srpna 2017
05:14

Z některých druhů tepelné izolace se velmi rychle může stát nebezpečný ničitel. Škodu 400 tisíc korun takhle způsobil loňský požár rodinného domu v pražských Kobylisích. Oheň začal v přízemí na chodbě a rozšířil se právě na fasádu. Samozhášivý materiál lidé často považují za nehořlavý, to ale není pravda. Jak ochotně hoří například takzvaná polyutretanová (PUR) pěna, dokazuje test, který pomohl zrealizovat odborník na požární bezpečnost Zbyněk Valdmann.

V Pražských Kobylisích se oheň z vybavení chodby rozšířil na zateplení, kde se prudce rozhořel. Záchranáři tenkrát ošetřili tři lidi nadýchané kouře, hasiči zasahovali v dýchací technice. Oheň sice vznikl z nedbalosti, ale kvůli dobře hořlavým materiálům se snadno šířil.

I úplně malý požár může být přitom životu nebezpečný. Pokud hoří například výrobky z plastu, vznikne velké množství toxických látek, které jsou nakonec pro člověka fatálnější než samotný oheň.

„Udušení a otrávení, to jsou v drtivé většině hlavní příčiny úmrtí při požárech. Nikoli vlastní oheň, ale toxický kouř, zplodiny a nedostatek kyslíku jsou největším zabijákem. Jakmile se jich člověk nadýchá, může ztratit vědomí a následně se i udusit,“ varuje Zbyněk Valdmann, expert na požární bezpečnost staveb.

Nehořlavé a samozhášivé  nejde o to samé

A tady vzniká problém se samozhášivými materiály. Ty jsou někdy nesolidními prodejci vydávány za nehořlavé a mohou být vyrobeny i na bázi plastů. Jedná se například o různá potrubí, kabelové vodiče, opláštění, tepelné izolace, interiérové koberce a různé doplňky. Nástup požáru u samozhášivých materiálů může být přitom poměrně intenzivní. 

Experiment hořlavosti byl konkrétně prováděn s izolační polyuretanovou (PUR) pěnou. Ta se nastříká, kam je potřeba, a pro své výborné izolační vlastnosti je velmi oblíbená.

Podívejte se na záznam z pokusu: Jak hoří izolační pěna

Pokus proběhl v opuštěném domě ve středních Čechách. Pod dohledem hasičů tady experimentátoři do podkroví aplikovali PUR pěnu. Ta patří do třídy reakce na oheň E – to jsou materiály, které značně přispívají k rozvoji ohně. Několik minut se nedělo nic, potom přišel kouř a vyšlehly plameny.

„Již v tomto stadiu, které nevypadá nijak dramaticky, dochází k uvolňování nebezpečných toxických plynů, které mohou přítomné osoby ohrozit na životě. Natáčení mohlo probíhat jen ve speciálních dýchacích přístrojích,“ řekl Zbyněk Valdmann.

Samotný expert byl nakonec intenzitou zahoření překvapený, z okna plápolaly během chvíle velké plameny. „Intenzita zahoření mne překvapila. Jakmile se plamen dostal na izolaci, došlo k jejímu rychlému odpařování a poté k obrovskému nárůstu kouře a pulznímu hoření,“ komentoval průběh experimentu Valdmann.

Málo hořlavá izolace? Existuje!

Hořlavost například zmíněné pěny potvrzují i hasiči. „Pěna opravdu hořlavá je, hoří dobře a při hoření ještě odkapává. V případě požáru se tak tato pěna nechá jen odhořet. Mnohem důležitější je materiál, který je použit například k izolaci a pokrývá celou fasádu. Ten ale musí splňovat přísné normy, uvedla pro Blesk.cz Nicole Zaoralová, tisková mluvčí pražských hasičů. 

Jak se materiály dle hořlavosti rozdělují, nastínila Tereza Česelská, odbornice na požární bezpečnost, která vyučuje na katedře požární ochrany v Brně.

„Reakce na oheň je ukazatelem toho, jak výrobky přispívají svou hořlavostí k rozvoji a intenzitě vznikajícího požáru. Na základě laboratorních zkoušek jsou materiály klasifikovány dle evropských norem do jedné ze sedmi tříd s označením A1, A2, B, C, D, E nebo F. Nejbezpečnější jsou výrobky třídy reakce na oheň A1, následně A2. Tepelné izolace, které vyhovují požadavkům třídy reakce na oheň A1, případně A2, jsou například minerální vlna: kamenná vlna nebo skelná vata,“ popsala expertka.

Při stavebních pracích je tedy vhodné brát v potaz nejen cenu, ale také stupeň hořlavosti používaných materiálů.

Dodržovat bezpečnost

A jaké jsou nejčastější příčiny požárů? „Mezi nejčastější příčiny požárů v objektech určených pro bydlení řadíme nedbalost a neopatrnost dospělých (kouření, zacházení s ohněm v domácnosti, pozn.red.) či dětí, dále jsou to požáry od komínových těles, topidel, případně v důsledku. Zapálená svíčka ponechaná bez dozoru, případně nevhodně odložený nedopalek cigarety dokáže byt proměnit v hořící past,“ upozornila Česelská.

Kromě volby vhodných stavebních materiálů je třeba se chovat zodpovědně a možným příčinám vzniku požáru předcházet. Expertka doporučuje tyto základní kroky:

  • Otevřený oheň, jako jsou svíčky, nikdy nenecháváme hořet bez dozoru a v těsné blízkosti hořlavých materiálů. Při kouření nepokládáme cigarety na hořlavý materiál a před odhozením nedopalku do koše je třeba dbát na jejich dokonalé uhašení.
  • Komínová tělesa je důležité nechat pravidelně kontrolovat, používat topidla a spotřebiče v souladu s průvodní dokumentací výrobce. Dále potom musíme zajistit pravidelnou revizi elektrických rozvodů a plynových zařízení, případně hromosvodu.
  • Dobré je také instalovat systém autonomní detekce požáru. To jsou autonomní hlásiče požáru, které detekují požár a upozorní na něj zvukovým signálem. 

NatasaZ ( 16. června 2018 13:00 )

Já myslím, že by si měli lidé dát hlavně pozor na to, aby nezaložili žádný požár - klidně mohlo chytit cokoli jiného než zateplení. Když jsme třeba dělali zateplení my, tak nás zaujala foukaná tepelná izolace, kterou také máme a jsme spokojení. Můžete u ní navíc vybírat z různých materiálů, viz. http://www.tepelna-izolace.com/typy-foukane-izolace

Zobrazit celou diskusi